Stiri calde

MAE, mesaj de Ziua Europei - ”Este momentul ca toți cetățenii europeni să reflecteze la viitorul pe care îl construim împreună”Ministerul Afacerilor Externe a trasmis cu prilejul Zilei Europei că ”este momentul ca toți cetățenii europeni să sărbătorească împreună, să își arate respectul pentru istoria și valorile noastre comune, dar și să reflecteze la viitorul pe care îl construim împreună”.

Redăm mai jos mesajul integral:

”Sărbătorirea Zilei Europei reprezintă un moment prielnic pentru a ne reaminti modul în care viziunea și determinarea de a atinge un obiectiv comun au dat naștere capacității de a vindeca un continent sfâșiat de o conflagrație mondială. Ambițioasa Declarație lansată de Robert Schuman cu 68 de ani în urmă a pus bazele a ceea ce astăzi este Uniunea Europeană, un model de pace, democrație și respectare a drepturilor și libertăților fundamentale. Azi, 9 mai 2018, este momentul ca toți cetățenii europeni să sărbătorească împreună, să își arate respectul pentru istoria și valorile noastre comune, dar și să reflecteze la viitorul pe care îl construim împreună.

”Ceea ce considerăm astăzi ca fiind realizări concrete ale proiectului european reprezintă rezultatul muncii depuse de vizionarii acestui proiect, care nu s-au descurajat în fața obstacolelor cu care s-au confruntat. Responsabilitatea care ne revine este de a apăra aceste realizări obținute în timp, de a rămâne fideli crezului şi valorilor fundamentale europene, de a păstra moștenirea comună și de a aborda viitorul nostru cu încredere în proiectul european.

Acesta este în primul rând un proiect al solidarității - între statele membre, între cetățeni. Ca europeni, ne revine datoria de a ne păstra unitatea și coeziunea și de a coopera pentru a ne întări Uniunea. Este cel mai eficient răspuns comun pe care îl putem oferi problemelor prezentului, atât de natură internă, cât și externă.

Provocările fără precedent cu care ne confruntăm la nivelul UE, acum, când viitorul Europei este intens dezbătut, reprezintă o expresie clară a complexității scenei globale actuale.

Tocmai de aceea, principiile fundamentale și valorile UE, exprimate prin libertate, toleranță, demnitate, egalitate și solidaritate, servesc drept ancoră pentru puterea de atracţie pe care o exercită Uniunea Europenă.

Funcționând ca pol de stabilitate în regiune, pentru România este esențială promovarea stabilității și prosperității în vecinătatea sa, mai ales prin intermediul Parteneriatului Estic. Angajamentul nostru exprimat în fața partenerilor din Est acționează drept catalizator puternic pentru stabilizare și modernizare, apropiindu-i astfel mai mult pe partenerii noștri de valorile și standardele europene. Avem datoria de a continua să îi susținem pe acest parcurs. Doar împreună vom reuși să fim mai puternici și mai prosperi.

Atât la nivelul UE, cât și la nivel global, se resimte o nevoie acută de restabilire a legăturilor cu cetățenii. Suntem cu toții europeni și trebuie să sărbătorim împreună valorile și principiile comune care ne-au ținut uniți timp de decenii.

Cetățenii români continuă să sprijine cu tărie Uniunea Europeană și înțeleg pe deplin faptul că poziția de membru al UE are o importanţă majoră în asigurarea unei dezvoltări economice și sociale durabile.

În acest an ne uităm cu mândrie spre trecut și sărbătorim Centenarul Marii Unirii. Pentru a-și onora înaintașii care au făcut posibil acest moment istoric relevant, România își va reafirma rolul de actor pro-european credibil și determinat, va continua să contribuie în mod activ la dezvoltarea politicilor noastre comune în beneficiul cetățenilor și va rămâne puternic implicată în procesul de întărire a Uniunii Europene și de reafirmare a rolului pe care aceasta îl joacă pe scena internațională.

Anul viitor, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, România va deține pentru prima oară în istoria sa președinția rotativă a Consiliului UE. Responsabilitatea care ne va reveni în impulsionarea agendei europene reprezintă o oportunitate extraordinară pentru țara noastră de a-și demonstra poziția fermă în sprijinul proiectului european și de a-și aduce o contribuție de substanță la eforturile generale de consolidare a Uniunii Europene.

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene are ca obiectiv concentrarea cu succes a eforturilor în direcția unei Europe mai unite, mai  coezive, mai sigure și mai relevante pe plan global, pe baza valorilor comune pe care le împărtășim cu toții. Pe parcursul mandatului său, România va promova o Uniune Europeană capabilă să proiecteze mai multă stabilitate, democrație și prosperitate în vecinătatea sa. Continuarea politicii de extindere și îmbunătățirea acțiunii Uniunii Europene în vecinătatea estică trebuie să rămână repere esențiale ale acțiunii externe a UE.

De Ziua Europei mesajul nostru constant este unul de unitate și încredere în Uniunea Europeană. Rămânem dedicați ideii de a acționa ca susținători fermi ai acestui proiect care reprezintă garanția unui viitor comun, pașnic și prosper în Europa.

La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!”

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene prezidează reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene

23 Sep 2018 203

În ce stare este cetăţeanul român rănit în accidentul rutier din Slovacia

21 Sep 2018 225

Cetățeni români implicați într-un grav accident rutier în Slovacia. Un microbuz a fost lovit de un TIR

21 Sep 2018 236

Atenționare de călătorie în Regatul Țărilor de Jos. Meteorologii au emis cod galben de vânt puternic

21 Sep 2018 211

Secretarul de stat George Ciamba, în vizită de lucru în Serbia. Ce subiecte au fost analizate

18 Sep 2018 182

MAE. România, aleasă în funcția de vice-preşedinte al Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

17 Sep 2018 375

Doi cetățeni români reținuți în Ungaria pentru trafic de persoane. Cazul, în atenția Consulatului General al României la Szeged

16 Sep 2018 235

Atenționare de călătorie în China, regiunile Hong Kong și Macao. Sunt anunţate condiții meteorologice severe

14 Sep 2018 348

Atenţionare de călătorie în SUA. Uraganul Florence ameninţă mai multe state

14 Sep 2018 378

Atenționare de călătorie în Serbia. Va fi închis temporar aeroportul Nikola Tesla, Belgrad

12 Sep 2018 375

Viorica Dăncilă, întrevedere cu miniștrii afacerilor externe din Polonia, Turcia şi România

11 Sep 2018 415

Victor Negrescu - „Am intrat în linie dreaptă cu pregătirea pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene“

11 Sep 2018 394

Atenționare de călătorie în Grecia. Se menține riscul de incendiu pe insula Rhodos

10 Sep 2018 483

Atenționare de călătorie în Japonia. Sunt disfuncții ale infrastructurii din insula Hokkaido ca urmare a seismului din 6 septembrie 2018

06 Sep 2018 256

Cazul Skripal. Ce mesja a transmis Ministerul Afacerilor Externe după publicarea raportului Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice

05 Sep 2018 188

Atenționare de călătorie în Grecia. A fost prelungită greva Federației Navale Panelenă

03 Sep 2018 300

Accident rutier grav în Ungaria. Doi români au murit şi alţi trei au fost răniţi

01 Sep 2018 826

Atenționare de călătorie în Canada. Se menţine starea de urgență pentru incendiile de pădure

31 Aug 2018 218

Atenţionare de călătorie în Grecia. Grevă a Federației Navale Panelenă începând cu 3 septembrie

31 Aug 2018 564

Ministerul Afacerilor Externe salută sărbătorirea Zilei Limbii Române

31 Aug 2018 244

Atenționare de călătorie în Bulgaria. Măsuri suplimentare instituite la frontiere privind pesta porcină africană

31 Aug 2018 302

Călătoriţi în Grecia? Atenţie, este pericol de contaminare cu virusul West Nile!

30 Aug 2018 391

Ultima zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române 2018 - vizită în teritoriu

29 Aug 2018 249

Victor Negrescu - „Am relansat rețeaua «Diplomatul UE», formată din reprezentanți ai corpului diplomatic specializați în domeniul afacerilor europene“

28 Aug 2018 238

MAE cere explicaţii cu privire la grupul de români căruia nu i s-a permis accesul în Republica Moldova

28 Aug 2018 294

Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a decis întoarcerea de la vama Albiţa a unui grup de români. Ce spune MAE

28 Aug 2018 371

Victor Negrescu - „Acordăm o atenție sporită problematicii de securitate, în contextul pregătirilor pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene“

27 Aug 2018 202

MAE îl convoacă pe George Maior, după scrisoarea avocatului lui Donald Trump către preşedintele Klaus Iohannis

27 Aug 2018 281

Atenționare de călătorie în Grecia. Este avertizare cod portocaliu de ploaie, furtuni și vânt

27 Aug 2018 316

Noul ambasador desemnat al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, primit de ministrul Afacerilor Externe

23 Aug 2018 238

Atenţionare de călătorie în Grecia. Se menține riscul ridicat de incendiu

22 Aug 2018 248

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la Reuniunea Diplomației slovace

21 Aug 2018 220

Atenţionare de călătorie în Muntenegru. Restricții de circulație până în luna septembrie

20 Aug 2018 256

Victor Negrescu - „Identitatea națională și valorile europene sunt complementare“

19 Aug 2018 262

MAE. Un român, declarat mort în urma tragediei de lângă Genova, este în viaţă

15 Aug 2018 410

Atenţionare de călătorie în Bulgaria. Timpi măriți de așteptare la punctul de frontieră Ruse

15 Aug 2018 461

MAE informează că încă un român a fost identificat printre victimele tragediei din Italia

15 Aug 2018 882

Atenţionare de călătorie în Grecia. Se anunţă vreme nefavorabilă cu ploi, grindină și vijelii

14 Aug 2018 338

Ministerul Afacerilor Externe, reacţie cu privire la escaladarea violențelor din Fâșia Gaza

10 Aug 2018 459

Atenţionări de călătorie în Olanda şi Germania din cauza grevei angajaţilor companiei aeriene Ryanair

09 Aug 2018 222

Victor Negrescu - „România exercită cu succes rolul de Președinție din umbră la Consiliul Uniunii Europene“

08 Aug 2018 225

MAE, UNICEF și Eurochild invită copiii să își spună părerile în sondajul de opinie „Europa pe care și-o doresc copiii“

08 Aug 2018 274

Atenționare de călătorie în Suedia. Este anunțată grevă a piloților suedezi ai companiei Ryanair

07 Aug 2018 243

Trei cetățeni români, răniți în explozia din apropierea aeroportului de la Bologna

07 Aug 2018 450

Referitor la actul săvârşit asupra casei memoriale Elie Wiesel MAE condamnă ferm orice gesturi cu tentă antisemită

05 Aug 2018 441

Atenționare de călătorie în Croaţia. Este cod roşu de caniculă

03 Aug 2018 340

Atenționare de călătorie în Grecia. Este risc ridicat de incendii. Ce zone sunt vizate

02 Aug 2018 235

Atenționare de călătorie în Spania. Este cod portocaliu de caniculă. Ce recomandă MAE

01 Aug 2018 199

MAE Opt cetăţeni români, răniţi în accidentul din Austria. Două autoturisme înmatriculate în România, implicate

30 Jul 2018 535

Atenționare de călătorie în Grecia. A fost prelungită perioada de înrăutățire a vremii

27 Jul 2018 287