Magistrații solicită tuturor să se abțină de la declarații și acțiuni care pun presiune asupra CCR

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) solicită liderilor politici, instituțiilor publice și reprezentanților presei să se abțină de la declarații și acțiuni care pun presiune asupra Curții Constituționale ori încurajează cetățenii să o facă, în contextul în care Curtea este chemată să tranșeze constituționalitatea prevederilor din OUG 13/2017.

„Constatăm cu îngrijorare că începe să se repete scenariul de anul trecut, când Curtea Constituțională a României a fost presată public, insistent și repetat, să dea anumite decizii cu privire la constituționalitatea unor dispoziții penale referitoare la executarea mandatelor de supraveghere tehnică și la definirea infracțiunii de abuz în serviciu. Amintim tuturor că statul român 'se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor - legislativă, executivă și judecătorească - în cadrul democrației constituționale', unde fiecare putere are un rol determinat, stabilit clar de Constituție", se arată într-un comunicat transmis, astăzi, de UNJR.

Conform aceleiași surse, Curtea Constituțională este "garantul supremației Constituției", iar hotărârile Curții sunt "general obligatorii" și trebuie respectate de toată lumea.

UNJR a reamintit că pe 31 ianuarie Guvernul a adoptat ordonanța de urgență nr. 13. Avocatul Poporului, președintele României și Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat Curtea Constituțională a României, în baza competențelor ce le aparțin, iar instanța de contencios constituțional urmează acum să se pronunțe.

„Acest proces dovedește că România a dobândit în cei 27 de ani de democrație mecanisme de control reciproc și că principiul esențial al democrației de 'checks and balances' între instituții funcționează. Prin urmare, orice fel de presiune făcută în acest moment asupra Curții Constituționale cu scopul de a-i influența decizia reprezintă, prin ea însăși, o atingere adusă acestui principiu esențial al democrației", se menționează în comunicat.

Semnatarii fac un apel public către Guvernul Grindeanu să ofere garanții exprese că va asigura publicarea imediată în Monitorul Oficial a motivării deciziei CCR, indiferent de conținutul acesteia.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele UNJR, Dana Gârbovan, despre ordonanţa 7/2019. „Nu cred că este o soluţie să anulăm cu totul legile Justiţiei“

22 Feb 2019 1634

Uniunea Națională a Judecătorilor din România condamnă prevederile din OUG 7/2019 de modificare a legilor justiției

21 Feb 2019 1429

UNJR solicită Guvernului României să revină asupra dispozițiilor din OUG

01 Feb 2017 1682

Plenul CSM a admis cererea asociațiilor de magistrați de amânare a procedurii de numire a directorului INM

22 Nov 2016 1864

Premierul Cioloş, solicitat de judecători să vină cu o propunere pentru soluţionarea conflictului dintre Guvern şi magistraţi

05 Oct 2016 2280

Şefa DNA, Laura Kovesi, somată să înceteze presiunile pe care le face la adresa magistraților de la Curtea Constituțională a României“.

13 Jun 2016 2425

Uniunea Judecătorilor, îngrijorată de intenția lui Iohannis de a se implica în alegerile CSM

23 Feb 2016 1448

Comunicat de presa - Ședința grupului de lucru mixt pentru redactarea unor proiecte legislative în domeniul justiției joi, 11 februarie 2016

11 Feb 2016 1343

UNJR nu este de acord cu bugetul propus de Guvern la Justiţie

11 Dec 2015 1459

UNJR pune la îndoială eliberarea lui Piedone

12 Nov 2015 1708

Contre între anumiți magistrați și ofițerii SRI

18 May 2015 1727

Avocatura.com Judecătorii, revoltați că printre ei s-ar afla ofiţeri acoperiţi

13 May 2015 1798