Mai mulți foști sau actuali aleși locali în atenția ANI. Printre aceștia și un fost consilier local din Cernavodă

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă și fals în declarații în cazul a 12 foști și actuali aleși locali, după cum urmează:
 
1.  LUNGU BORDEA PETRU, primar al  comunei Pîngărați, județul Neamț- conflict de interese administrativ.
 
A întocmit, semnat și aprobat Contractul de arendare și Contractul de concesiune, încheiate între Comuna Pîngărați, județul Neamț, și Asociația Crescătorilor de Animale Pîngărați (asociație în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deține calitatea de membru fondator), precum și documente aferente, ulterior asociația încasând subvenții A.P.I.A. pentru campaniile 2011 – 2015.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 și art. 75 din Legea  nr.393/2004.
 
2.  GERGELY ANDRÁS, primar al comunei Sînmartin, județul Harghita - incompatibilitate
 
În perioada 20 iunie 2012 – 31 decembrie 2015, simultan cu exercitarea mandatului de primar, a desfășurat activități remunerate în calitate de agent de asigurări, (în baza Contractului de agent de vânzări încheiat cu S.C. Sabi Team Agent De Asigurare S.R.L. și a Contractelor de agent persoană fizică încheiate cu S.C. Uniqa Asigurări S.A.), încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
 
3.  ROMANIUC IOAN, primar al comunei Rona de Sus, județul Maramureș - incompatibilitate
 
În perioada 24 septembrie 2012 – 04 iulie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de administrație al Școlii gimnaziale ”Rona de Sus”, Maramureș, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
 

4.  DUMITRU COSMIN, viceprimar al comunei Șimnicu de Sus, județ Dolj - incompatibilitate
 
În perioada 23 noiembrie 2012 – 01 octombrie 2014, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Leșile, județul Dolj, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și art. 91, alin. (3), teza 1 din Legea nr. 161/2003.

 
5.  KOSA ALPAR, actual viceprimar și fost consilier local al comunei Ticuș, județul Brașov – conflict de interese administrativ
 
În calitate de consilier local, a participat la ședința Consiliului Local al comunei Ticuș, județul Brașov și a votat Hotărârea privind organizarea pășunatului în anul 2013 si stabilirea taxelor de pășune si taxelor de montă, precum și Hotărârea pentru modificarea și completarea acesteia.
 
Ulterior, în calitate de crescător de animale, a încheiat cu Primăria comunei Ticuș contractul de pășunat prin care i s-a atribuit în folosință o suprafață de 20 ha/pășune pe o durată de 20 de ani.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi cu dispozițiile art. 75 şi art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004.
  
6.  LEAHU COSTICĂ, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bozieni, județul Neamț - conflict de interese administrativ
 
În calitate de consilier local, a votat în mod favorabil Hotărârea Consiliului Local al Comunei Bozieni privind aprobarea concesionării suprafeței de 91,69 ha pășune ce se află în proprietatea publică a Comunei Bozieni, județul Neamț, în vederea pășunatului, către Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos - Neamț, prin atribuire directă, în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de concesiune între Primăria Comunei Bozieni și Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos (persoană juridică de drept privat în cadrul căreia persoana evaluată deținea la acea dată calitatea de președinte).
 
Persoana evaluată avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, întrucât avea posibilitatea să anticipeze că asociația va beneficia de pe urma adoptării lor.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi cu dispozițiile art. 75, lit. b) și f) şi art. 77 din Legea nr. 393/2004.
 
 
7.  CHIRIȚĂ DORINEL, consilier local în cadrul Consiliului Local Siliștea, județul Teleorman - incompatibilitate
 
În perioada 23 iunie 2012 – 28 iunie 2013, în calitate de administrator al S.C. Chiriță Trans S.R.L., a încheiat contracte de lucrări și de prestări servicii cu Consiliul Local Siliștea, județul Teleorman, încălcând astfel dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
 8.  DUNCĂ LIVIU TOADER, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bogdan-Vodă, judeţul Maramureş - incompatibilitate
 
În perioada 19 decembrie 2012 – 07 iunie 2016, S.C. Violiv Mixt S.R.L, (societate comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator), a emis facturi fiscale în baza cărora a furnizat produse către Primăria comunei Bogdan Vodă, judeţul Maramureş, respectiv Şcoala Gimnazială Bogdan Vodă, judeţul Maramureş, persoana evaluată încălcând astfel dispozițiile art. 90, alin. (1) şi alin. (2), coroborat cu art. 92, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
 
9.  DAN LIVIU, fost consilier local al orașului Cernavodă, județul Constanța – incompatibilitate și fals în declarații
 
În perioada deținerii mandatului 2012 - 2016 de consilier local al orașului Cernavodă, S.C. Dan Autocond S.R.L., societate comercială la care persoana evaluată deține calitatea de asociat unic și administrator, a încheiat două contracte de prestări servicii cu S.C. Utilități Publice Cernavodă S.R.L. și cu S.C. Utilități Publice – Gospodaria  Comunală S.R.L. (societăți comerciale în care Consiliul Local Cernavodă deține calitățile de asociat majoritar și respectiv asociat unic).
 
De asemenea, Agenția Națională de Integritate a constat indicii de săvârșire a infracțiunii de „fals în declarații”, întrucât nu a menționat în declarația de interese depusă în calitate de consilier local la data de 02 iunie 2014 contractele de prestări servicii încheiate de                                        S.C. Dan Autocond S.R.L., cu S.C. Utilități Publice Cernavodă S.R.L. și S.C. Utilități Publice-Gospodărie Comunală S.R.L, împiedicând astfel constatarea, de către orice persoană fizică sau juridică – inclusiv Agenția Națională de Integritate, a cazului de incompatibilitate în care se află începând cu data de 25 aprilie 2014, situație ce atrage încetarea de drept a mandatului de ales local.
 
Astfel, persoana evaluată, a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, județul Constanța, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către DAN LIVIU a infracțiunii de fals în declarații prevăzute de dispozițiile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
  
10.  BĂLAN GHEORGHE, fost consilier local în cadrul Consiliului local al orașului Broșteni, județul Suceava – conflict de interese administrativ
 
În calitate de consilier local, a inițiat proiectul de hotărâre, a participat la dezbaterea, votarea și adoptarea proiectului de hotărâre privind menținerea contractului de închiriere (încheiat între Consiliul local Broșteni și Asociația Crescătorilor de Animale ”Ciobănașul” Broșteni), devenit ulterior Hotărâre a Consiliului Local.
 
La data adoptării Hotărârii Consiliului Local, persoana evaluată deținea funcția de membru fondator și vicepreședinte în cadrul asociației, având astfel posibilitatea să anticipeze beneficiul rezultat în urma prelungirii contractului, respectiv încasarea subvențiilor A.P.I.A. pentru Campaniile 2012 și 2013, încălcând astfel dispozițiile art. 70 din Legea 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 46 din Legea nr. 215/2001, precum și cu art. 77 din Legea nr. 393/2004.
 
11.  LAZĂR FLOREA, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Roșiorii de Vede, județul Teleorman - incompatibilitate
 
Societatea comercială Agrolaz S.R.L. (la care soția persoanei evaluate deține calitatea de asociat) a închiriat societății Urbis Servconstruct S.R.L. (înființată de Consiliului Local Roșiorii de Vede) utilaje pentru dezăpezit, în baza contractelor de locațiune și a achizițiilor efectuate în anul 2016 prin sistemul electronic de achizitii publice, precum și a Acordului - cadru de lucrări, persoana evaluată încălcând astfel dispozițiile art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003.
 
12.  OPREA AURELIAN, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bozieni, județul Neamț - conflict de interese administrativ
 
În calitate de consilier local, a votat în mod favorabil pentru adoptarea Hotărârii Consiliului Local al Comunei Bozieni privind aprobarea concesionării suprafeței de 91,69 ha pășune ce se află în proprietatea publică a Comunei Bozieni, județul Neamț, în vederea pășunatului, către Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos - Neamț, în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de concesiune între Primăria Comunei Bozieni și Asociația Crescătorilor de Taurine Bozienii de Jos (persoană juridică de drept privat în cadrul căreia persoana evaluată deținea la acea dată calitatea de membru în comisia de cenzori).
 
Persoana evaluată avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, întrucât avea posibilitatea să anticipeze că asociația va beneficia de pe urma adoptării lor.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi cu dispozițiile art. 75, lit. b) și f) şi art. 77 din Legea nr. 393/2004.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. LUNGU BORDEA PETRU și CHIRIȚĂ DORINEL nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
 
·  art. 70 din Legea nr.161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”;
·  art. 71 din Legea nr.161/2003, potrivit căruia „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice sunt: imparțialitate, integritate, transparența deciziei și supremația interesului public”;
 
·  art. 76 din Legea nr.161/2003, potrivit căruia „(1) Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”;
 
·  art. 77 din Legea nr.161/2003, potrivit căruia „Conflictele de interese pentru președinții și vicepreședinții consiliilor județene sau consilierii locali si județeni sunt prezăzute în art. 46 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare”;
 
·  art. 87, alin. (1), lit. d) și lit. k) din Legea nr.161/2003, potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice […] k) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale”;
·  art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general,director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat  sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociare cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau cu regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective. (2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local”;
 
·  art. 91, alin. (3), teza 1 din Legea nr.161/2003, potrivit căruia „Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție”;
·  art. 92, alin. (1) din Legea nr.161/2003, potrivit căruia „Încălcarea dispoziţiilor art. 90 atrage încetarea de drept a mandatului de ales local de la data încheierii contractelor”;
 
·  art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Nu pot lua parte la deliberarea și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”;
· art. 75, lit. a), lit. b) și lit. f) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […] b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociație sau o fundație din care fac parte”;
 
· art. 77 din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „(1) Consilierii județeni și consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. (2) În situațiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali și consilierii județeni sunt obligați să anunțe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă. (3) Anunțarea interesului personal și abținerea de la vot se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al ședinței”;
 
 · art. 326 din Legea nr. 286/2009, potrivit căruia „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE A votat alături și pentru interesele PSD. Consilierul local, Iulian Călin va fi exclus din USR Constanța

28 Feb 2023 2376

Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța. Piesa a fost clasată în categoria Tezaur (FOTO)

14 Jan 2023 1272

Doi șoferi constănțeni s-au ales cu dosare penale după ce au fost depistați de polițiști în trafic

28 Sep 2022 2264

#Dobrogea143 Fosta mare gimnastă Cătălina Ponor, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2021 1782

A murit Dănuț Moisoiu, unul dintre cei mai longevivi consilieri locali

29 Jan 2021 3441

#alegerilocale2020 Costin Răsăuțeanu, candidat din partea PSD pentru CLM Constanța - “Ca om de stânga, întotdeauna voi sprijini întreprinzătorii mici și mijlocii să se dezvolte”

23 Sep 2020 1908

Demisie bombă în Consiliul Județean! Este o apropiată a președintelui Țuțuianu! Fostul ales județean PSD urmează să preia conducerea unei instituții de cultură

25 May 2020 8362

Un nou plan urbanistic general în Mangalia

26 Jul 2019 2116

Deficit oficial de 77.428 de locuri de parcare Vergil Chiţac - „Constanţa, oraş sufocat de maşini. Vina aparţine primarului şi Consiliului Local!“

19 Mar 2019 2504

Constanţa. Petrecere cu lăutari, oprită de poliţiştii locali. Cu ce amendă s-au ales petrecăreţii

27 Aug 2018 2496

Cinci mașini parcate avariate într-un accident rutier provocat de un polițist local băut. Ce alcoolemie avea șoferul

29 Jan 2018 1990

Un ales local a sesizat Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Poliţia Locală Constanţa. Un nou caz de ciopârţire a copacilor în Mamaia

06 Sep 2017 3877

Continuă seria alegerilor interne în PNL. Ce s-a întâmplat la Topraisar şi Techirghiol

24 Mar 2017 2532

Deficitele anilor 2015 - 2017 Anual, peste 200 de copii nu au locuri în creşele din Constanţa. Primăria promite investiţii (document)

21 Jan 2017 3022

BAZ Bistro & Burgers, un local nou în Constanţa, cu mâncare bună (galerie foto)

13 Dec 2016 17934