Mamaia. Vrei să te plimbi pe pasarela marină? Greu dar urci. Nu garantăm că ajungi la capăt. Despre ”chinurile” pasarelei

Pasarela din Mamaia s-a dat în folosință, pe bani grei, după cum veți vedea mai departe, la începutul lunii iunie 2012, deci exact acum patru ani.
 
Cu Radu Mazăre flancat de vreo șase fete, știți ritualul, cu Nicușor Constantinescu stropind lumea, venită ca la circ, la marea inaugurare, cu șampanie.
Nu mai vorbesc de câte fețe zâmbitoare, ca la fotograf se aflau, pe-acolo.
Între timp, vremurile alea s-au dus, știți: fosta-i lele cât ai fost....
Azi nimic nu mai e ca atunci. Nici personajele cheie, nici chiar pasarela marină.
 
Ieri starea pasarelei marine era jalnică deși sezonul estival noi credem că a început.
 
Din nu știm ce motive pe pasarelă pot urca doar cei mai vânjoși pentru că rampa aceea de urcare a dispărut.
Luată de vânt, de apă, de utilaje, de oameni. Nu știm. Cert este că...nu mai este.
 
Dar dacă totuși urci ajungi la prima bancă pe dreapta unde ai vrea să te odihnești după efortul pe care îl faci ca să urci, nu se poate. Banca nu mai are ce-i trebuie unei bănci. Este doar un schelet.
Resemnat pleci mai departe.
Dacă ești un din cel care te apucă visarea după marea cea mare în imensitatea ei riști să rămâi cu piciorul înțepenit în vreo gaură din pasarelă, de acolo de unde trebuiau să fie traversele din scândură de stejar.  
Să nu crezi că s-a terminat. Dacă scapi și de obstacolul de care vorbeam, și mergi mai departe, desculț că, de, ești la plajă sigur vei avea parte de o vizită la spitalul de infecțioase pentru o injecție antitetanos.

Pentru că în partea a doua a pasarelei marine, spre debarcaderul de nave de croazieră, încep să apară cuiele care ies din traversele la care făceam referire.
Iar de aici sigur nu mai scapi. Cuiele sunt în zona aia precum ghioceii primăvara în pădure. Sunt peste tot și foarte dese.
Nu mai vorbim de zgomotul pe care îl fac traverse slăbite din șuruburile în care erau prinse, bine, cândva, și acum la fiecare pas ai impresia că o să cazi în marea la care visai să ajungi.

 
Ce s-a mai întâmplat la pasarelă
Pasarela a mai avut parte de tot felul de intervenții ale naturii urmate de cele ale omului.
Așa se face că, la nici măcar un an de la inaugurare, bara de protecţie a pasarelei a început să ruginească, iar accesul pe acest obiectiv se făcea, direct din apă.
Acest aspect a fost cauzat de modificarea nivelului mării, urmare a unor fenomene meteo la care constructorii pasarelei se pare că nu s-au gândit.
Atunci s-au efectuat niște lucrări din alea de-ale lui Dorel: pe spaţiul rămas liber între pasarelă şi ţărm s-au așezat niște saci saci de nisip şi scânduri.
Numai că n-a fost să fie. Sacii de nisip de sub scânduri s-au deplasat sub presiunea apei, iar scândurile au ajuns un fel de valuri.
 
Cum a fost făcută pasarela din Mamaia și pe câți bani
Pasarela din Mamaia a fost realizată din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) (80%) şi din bugetul local (20%), valoarea totală a investiţiei ajungând la aproximativ 4,6 milioane de lei.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

fani

02 Jun, 2016 09:31

Dovada ,bunei pregatiri a domnilor "navigatori " pregatiti de Universitatea banuita a fi de marina ! Habar n-au avut ca otelul in apa sarata nu rezista mai mult de 3-4 ani .Cine afost desteptul care a proiectat ""minunea " si mai ales cine a fost inteligentul reprezentant al Ministerului care a aprobat aruncarea banilor pe ...mare ?Daca erau banii lui se hotara sa faca o pasarela din beton hidraulic asa cum au facut-o pe cea de acum 100 de ani oameni ai locului fara diplome banuite .Intr-o tara normala banii acestia erau deja recuperati dela cei vinovati de risipirea neoportuna a banilor contribuabililor.

Articole asemanatoare

Primarul din Constanța, obligat să emită certificatul de urbanism pentru investiția Le Rose del Lago, din Mamaia, de lângă pasarela pietonală! (MINUTA)

10 Apr 2024 6249

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 849

Le Rose del Lago, din Mamaia, subiect de proces! House 3000 Real Estate Investment SRL îi cheamă în judecată pe primarul Constanței și Fulvia Antonela Dinescu

07 Feb 2024 2203

Constanța Vederea apartamentelor din complexul turistic din zona Cazino Mamaia, direct pe pasarela pietonală! Iată cui aparține construcția „minune” (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Jan 2024 7642

Documentația pentru reabilitarea pasarelei maritime din Mamaia va fi elaborată de un proiectant din București (DOCUMENT)

22 Jun 2023 1315

Fotoreportaj Cum arată Pasarela maritimă din Mamaia la debutul sezonului estival (FOTO+VIDEO)

06 Jun 2023 4732

Cât vor achita turiștii și constănțenii în sezon pentru un loc de parcare în Stațiunea Mamaia și în municipiul Constanța

04 May 2023 4324

În 2023, destinația de vacanță Mamaia este promovată pe pagina web al Primăriei Constanța cu clipuri și premii obținute în mandatele lui Mazăre! (VIDEO)

13 Mar 2023 3155

Pasarela maritimă din Mamaia va fi reabilitată! Ce precizări face city-managerul Felicia Ovanesian (GALERIE FOTO)

06 Dec 2022 2296

„Toți în Giulești!“. Banner în Mamaia, pe pasarelă! Fanii Farului se mobilizează pentru meciul cu Rapid (GALERIE FOTO + VIDEO)

20 Oct 2022 3025

FOTOREPORTAJ Pasarela din Mamaia, scurtată din cauza lucrărilor de înnisipare. Au început lucrările de extragere a pilonilor (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Sep 2022 3013

O companie din Constanța va extrage pilonii „pasarelei lui Mazăre", din dreptul Hotelului Victoria din stațiunea Mamaia (DOCUMENTE)

15 Sep 2022 11380

Pasarela din staţiunea Mamaia, luată cu asalt de turiști, deși trebuia să fie închisă publicului (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Apr 2022 3157

Consilierii locali votează rectificarea bugetară! Se alocă fonduri pentru reabilitarea sau repararea unor imobile emblematice aflate în patrimoniul municipiului Constanța (document)

27 Jul 2021 2794

11 mai 1968 A început construcția primului autoturism românesc, Dacia

11 May 2021 2177