Mănăstirea Dervent îşi sărbătoreşte, vineri, hramul

Vineri, începând cu ora 9.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, mănăstire care are unul din hramuri Înălţarea Sfintei Cruci. La ora 12.00 va avea loc procesiunea spre Izvorul Tămăduitor unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apei. Înălţarea Sfintei Cruci este zi de post deoarece ne aminteşte de patimile şi moartea Mântuitorului. Slujba va fi transmisă în direct de Radio Dobrogea.

Dintre cele patru Sfinte Cruci care au existat iniţial la Dervent - una mare şi trei mai mici - după cum spune tradiţia "crescute din pământ", în prezent se mai află două: cea mare, care are puteri tămăduitoare, este adăpostită în paraclisul din partea stângă a bisericii, iar cea mică se află în afara bisericii, în stânga altarului şi la ea se vindecă animalele bolnave. Celelalte două cruci mici au fost scoase din pământ, după cum arată legenda, în timpul stăpânirii otomane.

Sfintele Cruci de la Dervent, în jurul cărora de două mii de ani se revarsă mila şi minunile lui Dumnezeu, sunt din piatră masivă şi au mărimi diferite. Cea care se află în afara bisericii, cu dimensiunea de 0,67 m / 0,32 m, are braţele rupte şi în jurul ei există obiceiul de a se aşeza pungi cu grăunţe pentru animale, care vor fi sfinţite şi vor primi putere tămăduitoare numai prin simpla prezenţă lângă aceasta. (sursa: www.dervent.ro)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.