Stiri calde

Marea Neagră se alătură celorlalte bazine maritime învecinate cu UE Conferința ministerială privind adoptarea Agendei maritime comune pentru Marea Neagră

La 21 mai 2019, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat și ministrul interimar pentru românii de pretutindeni, Ștefan-Radu Oprea, și comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, au găzduit împreună conferința ministerială privind adoptarea Agendei maritime comune pentru Marea Neagră.

Evenimentul, co-organizat și co-finanțat de Ministerul Afacerilor Externe și de Comisia Europeană, cu sprijinul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a reunit înalți oficiali din statele litorale (Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia, Ucraina) și Republica Moldova, reprezentanți ai celor mai importante organizații regionale din zona Mării Negre și ai unor instituții financiare internaționale.

Agenda maritimă comună adoptată cu prilejul conferinței ministeriale reflectă prioritățile statelor litorale și ale R. Moldova în domenii subsumate economiei albastre – afaceri maritime, pescuit și acvacultură, cercetare și inovare, conectivitate, protecția mediului, turism, educație, formare și dezvoltare competențe. Documentul va reprezenta cadrul pentru implementarea, pe baze voluntare, de către actori din mediile public, privat, științific și din rândul societății civile, de proiecte naționale și regionale în domeniile economiei albastre, precum și pentru atragerea de fonduri europene și investiții internaționale în regiunea Mării Negre.


Prin adoptarea Agendei maritime comune, Marea Neagră se alătură celorlalte bazine maritime învecinate cu Uniunea Europeană care au optat pentru o abordare integrată, coerentă în vederea dezvoltării economiei albastre simultan cu păstrarea unei mări cât mai curate, aspecte evidențiate atât de comisarul european Karmenu Vella, cât și de ministrul Ștefan-Radu Oprea.

În intervenția sa, ministrul Ștefan-Radu Oprea a subliniat prioritatea acordată de România, îndeosebi în contextul deținerii Președinției Consiliului UE, intensificării cooperării regionale la Marea Neagră, cu sprijinul activ al Uniunii Europene.

Ministrul român a evidențiat abordarea pragmatică, bottom-up care stă la baza Agendei. A amintit, în acest sens, că documentul a fost elaborat în urma consultărilor cu actorii relevanți din regiune și a fost consolidat pe parcursul unui proces intens de negociere între cele șapte state participante – proces care a fost sprijinit activ de Comisia Europeană.

Ministrul a mai subliniat necesitatea ca, în perspectiva implementării Agendei, statele participante să își extindă și să își valorifice rețelele de actori interesați create pe parcursul elaborării și negocierii documentului. În context, a anunțat că, în toamna acestui an, România va organiza un atelier național care să reunească o gamă cât mai diversificată de actori relevanți, activi în domeniile subsumate economiei albastre, în vederea identificării proiectelor care pot fi implementate în baza Agendei maritime comune, la inițiativa României.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Tânăr recuperat din apele Mării Negre, declarat decedat (video)

15 Aug 2019 9635

Istoria Dobrogei - Instituții Comunitatea Pontică a coloniilor grecești (sec. I-III) (galerie foto)

15 Aug 2019 461

Încă o persoană înecată, în Năvodari, în dreptul Cherhanalei

14 Aug 2019 531

Persoană dispărută în apele Mării Negre, în zona plajei Kazeboo din Mamaia Nord

14 Aug 2019 1472

Constănţenii şi turiştii, invitaţi la târgul de produse handmade „Comori din Marea Neagră"

14 Aug 2019 494

Ziua Marinei 2019. Exercițiul oficial pentru 15 august. Programul complet (galerie foto + video)

12 Aug 2019 3648

A solicitat acord de mediu de la APM Constanţa Black Sea Oil & Gas SRL va detecta obiectele necunoscute îngropate pe fundul Mării Negre

12 Aug 2019 658

Un german va naviga pe Marea Neagră cu o barcă de inspirație egipteană construită din trestie

03 Aug 2019 440

Constanța. Coliziune cu un autoturism, după ce nu a respectat indicatorul Oprire

01 Aug 2019 585

Accident în apropierea podului de la Agigea

29 Jul 2019 508

Rusia se pregăteşte să controleze total Marea Neagră

29 Jul 2019 603

Cutremur în Marea Neagră, aproape de litoralul românesc

28 Jul 2019 2549

Câine, căzut în Canalul Dunăre Marea Neagră. Intervin salvatorii

27 Jul 2019 682

Istoria Dobrogei - Instituții Polisul/orașul-stat grec antic (galerie foto)

25 Jul 2019 741

UPDATE Județul Constanța Bărbat, scos decedat din Canalul Dunăre Marea Neagră

22 Jul 2019 3904