Marile mize ale descentralizării negociate în USL Şefii de Consilii Judeţene devin lideri absoluţi ai judeţelor


Un eveniment cu o miza uriasa pentru viitorul Romaniei a trecut aproape neabservat pe agenda publica, ingropat sub cearta dintre liderii politici si discutiile despre viitorul cutremur devastator.

Liderii PSD si PNL au decis marti, 8 octombrie, de ce institutii aflate acum in subordinea ministerelor se vor transfera la Consiliile Judetene si consiliile locale. Decizia le da liderilor locali puteri uriase, ei urmind sa controleze instrumente care ii fac practic intangibili.

Consiliile Judetene vor prelua atributii esentiale in Sanatate, Agricultura, Mediu, Munca ori Cultura.

De notat ca toate ministerele care pierd atributii sint cele controlate de PNL si PC (cu exceptia Ministerului Mediului, controlat de PSD)

Liderii PSD si PNL au decis marti, intr-o intilnire gazduita de ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, ca institutiile aflate acum in coordonare la nivel central sa treaca la Consiliile Judetene si consiliile locale, dar ministerele sa pastreze atributiile de inspectie si control - "ca principiu general". Liviu Dragnea a anuntat ulterior, intr-o conferinta de presa comuna cu Klaus Johannis, ca transferul de competente la nivel local se va face "cu asigurarea integrala a resurselor financiare, de la bugetul de stat".


Practic, prin transferul acestor institutii, Consiliile Judetene se vor transfera intr-un one stop shop, adica vor elibera multe dintre avizele si autorizatiile necesare unor afaceri in plan local: mediu, cultura si patrimoniu, sanatate, munca etc. In plus, Consiliile Judetene vor avea si acces la baze de date critice atit din punct de vedere economic, cit si politic (bazele de date cu companii, bazele de date cu asistati social etc). Ca atare, importanta si influenta Consiliilor Judetene va creste semnificativ.

Cateva probleme majore puse de acest proiect de descentralizare, asa cum a fost el anuntat de ministrul Liviu Dragnea:

1. Cum se vor realiza bugetele institutiilor descentralizate. Vor alimenta ministerele in continuare bugetele acestor institutii controlate de CJ-uri, chiar si in cazul in care activitatile generatoare de profit (avize, autorizatii etc) vor ramine la nivel judetean? Unde se vor duce incasarile realizate de institutiile descentralizate: ramin in totalitate la nivel local, merg in totalitate la nivel central pentru a fi ulterior redistribuite, sau se vor imparti intre local/centru? Pe scurt, marele pericol este acesta: institutii descentralizate vor ramine dependente economic de Guvern, in timp ce sefii de Consilii Judetene le vor putea folosi ca instrumente de influenta politica si economica in plan local.

2. Vor exista plafoane la angajari si cheltuieli? Vor exista filtre contra politizarii institutiilor? Experienta arata ca, fara astfel de constringeri, liderii locali au tendinta de a face angajari masive, deseori pe criterii politice, pentru a raspunde presiunii clientelei de partid. Exista doua riscuri majore: a) politizarea institutiilor, care duce la deprofesionalizare si coruptie; b) supra-aglomerarea cu personal, care duce la ineficienta economica


3. Trecerea mai simpla a patrimoniului (terenuri, cladiri etc) din proprietatea publica in cea privata. Daca pina acum era nevoie de hotariri de Guvern, acum vor fi suficiente hotarari de Consilii Judetene sau Consilii Locale - mult mai simplu de realizat

4. Cresterea exponentiala a puterii politice a actualilor lideri locali, cu efecte negative asupra competitiei electorale. Practic, primii beneficiari ai acestei descentralizari (actualii sefi de Consilii Judetene si primari) vor avea la indemina instrumente foarte puternice pentru a controla viata economica a fiecarui judet, in conditiile unei presiuni foarte slabe in plan local din partea presei si a societatii civile. E pus in pericol deci sistemul - oricum fragil la nivel central - de la nivel local, sistem care previne aparitia abuzurilor.

4. Fragmentarea bazelor de date. Una dintre mizele oricarei administratii este interconectarea bazelor de date pe orizontala (la nivel de teritoriu) si verticala (intre institutii diferite). Exista pericolul ca, printr-o descentralizare care nu impune standarde comune, fiecare judet sa-si creeze propriile sisteme IT si baze de date insulare, care nu comunica intre ele.

5. Pierderea de fonduri europene. Cazul explicat mai sus al Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca ar putea sa nu fie singular, ceea ce va crea dificultati atit in absorbtia fondurilor europene din actualul exercitiu financiar, cit si in negocierea cu Comisia Europeana pentru viitorul buget, care incepe din 2014. Negocierea e intr-un stadiu avansat, iar in documentul oficial trimis de Guvern la Bruxelles nu apare nici o mentiune despre descentralizare.

Sursa: Hotnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PNL și PSD negociază pentru o viitoare guvernare. Filialele județene și-au dat acordul pentru asigurarea unei stabilități politice, dar resping conceptul de refacere a USL

10 Nov 2021 3799

Noul USL, văzut de Septimiu Bourceanu (PNL) și Lucian Lungoci (PSD), parlamentarii „boboci” de Constanța

06 Nov 2021 2517

ZIUA LIVE. Adâncirea crizei politice, refacerea USL sau refacerea coaliției PNL - USR PLUS?

06 Oct 2021 2151

Un fost parlamentar de Constanța părăsește România. Iată ce mesaj a postat acesta pe pagina de socializare

30 Jun 2018 3308

Războiul declarațiilor între Victor Ponta și Liviu Dragnea. Ce dezvăluiri a făcut fostul premier. Numele lui Radu Mazăre menționat

14 Mar 2018 2378

HC Dobrogea Sud joacă astăzi la Constanţa CSU Neptun a pierdut meciul cu CS Rapid USL Metrou Bucureşti

06 Feb 2017 2433

După alegerile din 11 decembrie, trei dintre foştii parlamentari de Constanţa au rămas fără mandat. Alţi 12 nu au mai candidat, cu sau fără voia lor! (galerie foto)

17 Dec 2016 5518

Candidaţii Uniunii Salvaţi România (USR) la Senat şi la Camera Deputaţilor şi averile lor (documente)

10 Nov 2016 4338

Ce pregătesc liberalii în perspectiva parlamentarelor? PNL va merge în alegeri cu membrii săi, cu menţiunea că aceştia nu au mai fost până acum parlamentari!

29 Sep 2016 3629

La o lună de la alegeri, primarul uită de transparenţă! Făgădău a cerut personal transferul lui Volcinschi şi al lui Chiţoiu la Primărie

12 Jul 2016 12211

Cum au ajuns social-democraţii să fie chiriaşi în fostul sediul USL PSD Constanţa “dat afară, în stradă”!

04 May 2016 4670

Guvernul Cioloș și majoritatea USL din Senat resping stoparea fentării licitațiilor prin solicitările abuzive de mostre

17 Mar 2016 2219

evz.ro Claudiu Palaz – „Guvernul Cioloş, susţinut de Klaus Iohannis şi condus de USL”

18 Nov 2015 2414

Stiripesurse.ro Dragnea l-a dat jos pe Ponta de pe pereții din sediul central PSD (galerie foto)

26 Oct 2015 2529

Paula Cioceanu va fi umbra lui Mazăre în Consiliul Local Președintele asociației finanțate de CLM devine consilier!

13 Oct 2015 2867