Stiri calde

Mărțișorul, tematica lunii martie la Muzeul de Artă Populară Constanța (galerie foto)

Muzeul de Artă Populară Constanța, fidel misiunii sale de a pune în valoare tradițiile și obiceiurile românești și de a promova bogatul său patrimoniu cultural, prezintă tematica fiecărei luni din calendarul popular, prin intermediul unor obiecte de patrimoniu.
 
Tematica lunii martie este mărțișorul, mic obiect cu valoare de simbol de care este atașat un fir bicolor, cel mai adesea alb-roșu. Sunt întâlnite și variantele cromatice alb-negru și alb-albastru, așa cum se poate vedea în vitrina Muzeului de Artă Populară care ilustrează tematica lunii martie. Tot aici găsim și mărțișorul tradițional sub formă de bănuț găurit, unul dintre ele fiind etalat pe piepul unei frumoase cămași populare din Muscel.
 
„Mărțișorul este datina prin care părinții leagă de 1 Martie copiilor lor câte o monedă de argint ori de aur, la gât sau la mână. Moneda aceasta, care este de regulă atârnată de o cordea roșie ori de un găitan compus din două fire răsucite de mătase roșie și albă sau dintr-un fir de arniciu roșu și unul de bumbac alb sau din mai multe fire de argint și aur, se numește Mărțișor, Mărțiguș sau Marț”, scrie etnograful Simion Florea Marian în lucrarea „Sărbătorile la români“.
 
Conform legendei, firul bicolor al mărțișorului, în cele trei variante cunoscute (alb-roșu, alb-negru și alb-albastru) ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte, urcușul începând la 1 martie. Șnurul răsucit reprezintă firul vieții, care se toarce încet-încet. Roșul simbolizează culoarea sângelui, a vigorii și a dragostei, albul trimite la ideea de inocență și puritate. Albastrul este culoarea cerului, simbolizând infinitul, în timp ce negrul este asociat pământului și forței regeneratoare a naturii.
 
Mărțișorul era dăruit pe 1 martie, înainte de a răsări soarele. Scopul purtării sale (la gât, pe piept sau la mână) era unul benefic: cine purta mărțișor avea noroc la rodirea câmpului, avea un an îmbelșugat, chip luminos și era ferit de boli tot timpul anului.
 
Mărțișorul era purtat, de regulă, 9 sau 12 zile, după care era: legat de ramura unui pom roditor (Mehedinți, Gorj, Suceava, Banat), așezat sub o piatră sau „dăruit” berzelor (Dobrogea), pus pe o tufă de trandafiri (Muntenia, Moldova), așezat sub cloșcă (Neamț), păstrat amintire într-un loc „vederos” din casă (Maramureș), dat la schimb pe pâine albă și vin (Prahova), păstrat la oglindă sau la icoană (Transilvania, Banat).
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mărțișoare muzicale oferite rezidenților Căminului pentru Persoane Vârstnice din Constanța

10 Mar 2019 646

Cine i-a dăruit Simonei Halep un mărţişor deosebit "A venit să mă vadă și a fost foarte frumos"

03 Mar 2019 1236

Ziua Mărțișorului sărbătorită de Direcția Generală Anticorupție și Corpul Național al Polițiștilor

01 Mar 2019 468

În prima zi de primăvară, polițiștii rutieri constănțeni au oferit flori participantelor la trafic (galerie foto)

01 Mar 2019 518

Primăvara începe cu trei spectacole la Teatrul de Stat Constanţa (galerie foto)

25 Feb 2019 1320

Botez cu ştaif la Viişoara. Ce personalităţi din Constanţa au fost naşi?

20 May 2018 6329

Echinocţiul de primăvară sau începutul primăverii astronomice. De azi, durata zilei este în creştere, iar a nopţii, în descreştere

20 Mar 2018 791

RADET Constanța. Mai mulți abonați din Constanța au rămas fără apă caldă și căldură. Ce zone sunt afectate

12 Mar 2018 1987

Handmade by Carmen Petrișor Legenda Mărţişorului

05 Mar 2018 1103

Editorial Constanţa, sub Cod Portocaliu de ninsoare, în prag de Mărţişor. Cine au fost eroii acestor zile

05 Mar 2018 902

Editorial Înainte de Mărțișor, România, sub imperiul gerului și al viscolului. Pe cine să dăm vina?

01 Mar 2018 1049

În primul weekend al lunii martie Mărțișoare muzicale și coregrafice la Teatrul „Oleg Danovski“

28 Feb 2018 1256

Expoziție de mărțișor la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Feb 2018 943

Câteva aduceri aminte Martie şi marii dispăruţi ai culturii constănţene - Diana Cheregi, Aurel Manolache, Boris Cobasnian (galerie foto)

14 Mar 2017 2927

Interviu online cu Carmen Petrişor Entuziasmul şi tendinţa creatoare sunt singurele care mai ţin în viaţă arta handmade din România

04 Mar 2017 7740