Mărțișorul, tematica lunii martie la Muzeul de Artă Populară Constanța (galerie foto)

Muzeul de Artă Populară Constanța, fidel misiunii sale de a pune în valoare tradițiile și obiceiurile românești și de a promova bogatul său patrimoniu cultural, prezintă tematica fiecărei luni din calendarul popular, prin intermediul unor obiecte de patrimoniu.
 
Tematica lunii martie este mărțișorul, mic obiect cu valoare de simbol de care este atașat un fir bicolor, cel mai adesea alb-roșu. Sunt întâlnite și variantele cromatice alb-negru și alb-albastru, așa cum se poate vedea în vitrina Muzeului de Artă Populară care ilustrează tematica lunii martie. Tot aici găsim și mărțișorul tradițional sub formă de bănuț găurit, unul dintre ele fiind etalat pe piepul unei frumoase cămași populare din Muscel.
 
„Mărțișorul este datina prin care părinții leagă de 1 Martie copiilor lor câte o monedă de argint ori de aur, la gât sau la mână. Moneda aceasta, care este de regulă atârnată de o cordea roșie ori de un găitan compus din două fire răsucite de mătase roșie și albă sau dintr-un fir de arniciu roșu și unul de bumbac alb sau din mai multe fire de argint și aur, se numește Mărțișor, Mărțiguș sau Marț”, scrie etnograful Simion Florea Marian în lucrarea „Sărbătorile la români“.
 
Conform legendei, firul bicolor al mărțișorului, în cele trei variante cunoscute (alb-roșu, alb-negru și alb-albastru) ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte, urcușul începând la 1 martie. Șnurul răsucit reprezintă firul vieții, care se toarce încet-încet. Roșul simbolizează culoarea sângelui, a vigorii și a dragostei, albul trimite la ideea de inocență și puritate. Albastrul este culoarea cerului, simbolizând infinitul, în timp ce negrul este asociat pământului și forței regeneratoare a naturii.
 
Mărțișorul era dăruit pe 1 martie, înainte de a răsări soarele. Scopul purtării sale (la gât, pe piept sau la mână) era unul benefic: cine purta mărțișor avea noroc la rodirea câmpului, avea un an îmbelșugat, chip luminos și era ferit de boli tot timpul anului.
 
Mărțișorul era purtat, de regulă, 9 sau 12 zile, după care era: legat de ramura unui pom roditor (Mehedinți, Gorj, Suceava, Banat), așezat sub o piatră sau „dăruit” berzelor (Dobrogea), pus pe o tufă de trandafiri (Muntenia, Moldova), așezat sub cloșcă (Neamț), păstrat amintire într-un loc „vederos” din casă (Maramureș), dat la schimb pe pâine albă și vin (Prahova), păstrat la oglindă sau la icoană (Transilvania, Banat).
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația „Suflete Deschise” din Constanța, cu ocazia 8 Martie - „Primăvara începe cu un mărţişor, aşa cum spune și tradiţia veche de aproape 8000 de ani”

08 Mar 2024 853

Patricia, singura femeie din cei șapte tehnicieni din cadrul Unității Speciale de Aviație de la Tulcea, omagiată în Luna Femeii

04 Mar 2024 563

Expoziția "Biografii de Mărțișor", la Biblioteca Județeană Constanța. O incursiune în literatura scriitoarelor dobrogene

04 Mar 2024 464

Mărțișorul prin ochii ofițerilor de securitate CNSAS reflectă asupra tradiției și angajamentului (FOTO)

01 Mar 2024 542

Surpriză în traficul din Constanța! Polițiștii rutieri au surprins femeile de 1 Martie (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 650

Tradiția populară a Mărțișorului. Semnificație, simboluri

01 Mar 2024 613

De 1 Martie, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacientelor din Constanţa flori, mărţişoare, iconiţe, zâmbete şi un meniu delicios!

01 Mar 2024 944

Martie la TNOB Constanța. O lună plină de emoție și artă, cu spectacole care te vor cuceri!

27 Feb 2024 878

„Tradiții de primăvară la români”, expoziție deschisă până la finalul lui martie la Muzeul de Artă Populară Constanța

22 Feb 2024 575

Atelier de confecționat mărțișoare, la Muzeul de Artă Populară Constanța

15 Feb 2024 618

Muzeul de Artă Populară Constanța se pregătește de Mărțișor. Când are loc a 19-a ediție a târgului

26 Jan 2024 1005

Tragedie pe litoral Fostul baschetbalist Gabriel Calancea a murit la numai 56 de ani!

29 Jun 2023 5136

Update Concurs ZIUA de Constanța te invită la un super concert. Află cum poți câștiga una dintre cele două invitații duble la concertul ”Celelalte Cuvinte”

09 Mar 2023 1112

Editorial! Martie, luna tradițiilor de mărțișor, Ziua Mamei și a vestitelor „babe“

02 Mar 2023 1499

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu „Dăruiți un mărțișor astăzi, pentru a menține mereu vii frumoasele tradiții românești”

01 Mar 2023 822