Măsuri noi luate de Comisia Europeană pentru combaterea finanțării terorismului

 
Monedele virtuale și cartelele telefonice preplătite ar trebui să fie mai dificil de utilizat în mod anonim, relevă planul prezentat astăzi, la Strasbourg, de Comisia Europeană în vederea combaterii surselor de finanțare a terorismului, transmite DPA.
 
Accelerarea luptei contra terorismului a devenit o prioritate la nivelul Uniunii Europene după atentatele teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie anul trecut și soldate cu 130 de morți și sute de răniți. Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat aceste atacuri teroriste.
 
„Trebuie să 'urmărim banii' și să tăiem resursele pe care aceste grupări le folosesc pentru a-și realiza crimele odioase. Lovindu-i la buzunare, le reducem capacitatea de a călători, de a cumpăra arme și explozivi, de a se ascunde în orașele noastre și de a-și răspândi online ura și teama”, a declarat astăzi prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit agerpres.ro.
 
Cartelele telefonice preplătite, care pot fi cumpărate în Europa de la supermarketuri, tutungerii sau standuri de ziare, ar fi fost utilizate în atentatele de la jumătatea lunii noiembrie din capitala franceză. De asemenea, cartele beneficiază mulți cetățeni, inclusiv cei care sunt vulnerabili economic sau excluși financiar, dar caracterul lor anonim prezintă riscuri.
 
Executivul comunitar va prezenta până la finalul acestui an propuneri pentru sporirea condițiilor de identificare a celor care achiziționează cartele telefonice preplătite. De exemplu, înaintea activării unei astfel de cartele ar putea fi obligatorie verificarea identității clientului.
 
Mai mult decât atât, CE vrea sa introducă măsuri de salvgardare suplimentare pentru fluxurile financiare dinspre țări cu grad ridicat de risc și atribuții și acces la informații sporite pentru autoritățile naționale implicate în identificarea tranzacțiilor financiare suspecte, conform aceleiași surse.
 
Acste propuneri ale Comisiei Europene urmează să fie analizate în cadrul săptămânii viitoare de miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană.


Sursa foto: psnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 298

Bulgaria va trece la moneda euro de anul viitor

13 Apr 2024 503

Actul privind Europa interoperabilă pentru servicii publice mai bine conectate pentru cetățeni și întreprinderi a intrat în vigoare

11 Apr 2024 468

Ramona Chiriac și-a cerut suspendarea de la șefia Reprezentanței Comisiei Europene în România

13 Mar 2024 561

Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina și Moldova

05 Mar 2024 459

Marcel Ciolacu, la Congresul PES de la Roma. Va fi desemnat candidatul comun pentru preşedinţia Comisiei Europene

29 Feb 2024 437

Comisia europeană ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane euro

16 Feb 2024 569

Ursula von der Leyen a retras măsura care a condus la protestele fermierilor

06 Feb 2024 586

Comisia trimite cereri de informații către 17 platforme și motoare de căutare online foarte mari, în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale

18 Jan 2024 611

Ungaria acuză Comisia Europeană de șantaj

17 Jan 2024 846

Europarlamentarul Dan Motreanu Comisia Europeană a aprobat o schemă notificată de România pentru investiții în porturile unde fluxurile comerciale au crescut în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei

12 Jan 2024 816

Comisia aprobă o schemă de ajutoare de stat notificată de România în valoare de 126 de milioane EUR

11 Jan 2024 545

Viktor Orban ar putea deveni președintele Consiliului European într-o perioadă crucială

08 Jan 2024 621

Comisia Europeană salută decizia de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen

31 Dec 2023 670

Jacques Delors, fost președinte al Comisiei Europene, a încetat din viață

28 Dec 2023 638