Mesaj de condoleanțe transmis de Ministerul Afacerilor Externe după moartea istoricului Neagu Djuvara

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă profundul regret față de trecerea la cele veșnice a unei personalități de excepție a României, istoricul, diplomatul și omul de cultură Neagu Djuvara.

”Licențiat în istorie la Sorbona în 1937, cu un doctorat în drept  (1940) și un doctorat de stat sub conducerea celebrului filosof Raymond Aron (1972) la Paris, Neagu Djuvara a fost un martor activ al unor momente de răscruce din istoria României Centenare și al scenei istorice și diplomatice europene, fiind  trimis curier diplomatic la Stockholm, unde va rămâne până în septembrie 1947, ca secretar de legație. În 1961 a plecat în Africa, unde a muncit 23 de ani în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine (1961-1984).
Ca membru marcant al exilului românesc, dar și după revenirea în țară, Neagu Djuvara a fost un neobosit promotor al valorilor naționale și al adevărului istoric.
Diplomații români își vor aminti de Neagu Djuvara drept unul dintre apropiații Ministerului Afacerilor Externe, mereu deschis să împărtășească atât din experiența de tânăr diplomat admis în 1943 în Ministerul Afacerilor Străine, cât și din activitatea academică desfășurată la instituții recunoscute pe plan mondial. Iar pentru generațiile de diplomați care și-au început activitatea în ultimii ani, va rămâne unul dintre păstrătorii de Istorie, cu valoare de martor simbolic, dar și vocea care li s-a adresat  pentru a le povesti și interpreta istoria României, așa cum a făcut-o și în volumul O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri.
În întâlnirile și conferințele organizate de Ministerul Afacerilor Externe, Neagu Djuvara reușea să captiveze audiența prin franchețea, umorul și spiritul deschis cu care vorbea despre istoria trăită, de peste 100 de ani, pe care cei mai mulți au descoperit-o prin intermediul documentelor de arhivă. Pentru diplomația română, Neagu Djuvara va rămâne un simbol al elitei românești, un Om care prin distincție, prin delicatețea spiritului și prin respectul pentru valorile autentice românești va reprezenta un model pentru  generațiile viitoare. Ministerul Afacerilor Externe transmite familiei îndoliate sincere condoleanțe. Dumnezeu să îl odihnească în pace!” - se aratăî în mesajul transmis de MAE. 


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Ambasadorul României în Austria, chemat în țară pentru consultări

09 Dec 2022 1206

MAE România a acordat contribuții pe linie NATO Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Iordaniei

15 Oct 2022 1117

MAE Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice

25 Feb 2019 1734

Oficial de la MAE despre reducerea alocațiilor copiilor nerezidenți ai lucrătorilor din Austria

05 Jan 2019 1740

Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului de Ziua naţională a comemorării victimelor Holocaustului din România

09 Oct 2018 1389

Secretarul de stat George Ciamba, în vizită de lucru în Serbia. Ce subiecte au fost analizate

18 Sep 2018 1371

Atenționare de călătorie în China, regiunile Hong Kong și Macao. Sunt anunţate condiții meteorologice severe

14 Sep 2018 1718

Oficial de la MAE despre copilul de un an, cetățean român, împușcat în Italia. Ambasada României la Roma menţine cazul în atenţie

19 Jul 2018 1756