Stiri calde

Mesaje care incită la proteste violente circulă pe internet. Ce le recomandă polițiștii participanților la acțiunile de protest

Poliția Română face un apel către cetățenii care vor să participe la manifestări publice să își exercite dreptul la liberă exprimare fără violență și într-un mod civilizat. De asemenea, dacă sunteți martorul unei infracțiuni vă rugăm să apelați numărul de urgență 112, după cum informează Poliția Română. 
 
În aceste zile, pe rețelele sociale, cetățenii sunt invitați să participe la o serie de manifestații publice. Înainte de a da curs invitației, recomandăm tuturor să fie atenți cu cine interacționează în mediul on-line, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate.
 
Sub protecția anonimatului, există tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență). 
 
Astfel, dacă primiți mesaje de genul: ”Atacați secțiile de poliție și luați arme și muniții de acolo!”, ”Ca să faceți rost de oameni dispuși la violență, atacați închisorile, eliberați deținuții și înarmații!” ” La furci și topoare tată, că nicio manifestare de-asta domnească nu a adus rezultate!” ” Până nu intram peste ei în Parlament cu ce se prinde în mână și rupți în bătaie, atât ei cât și jandarmii, care apără hoții nu se rezolvă nimic!”, e bine să știți că acestea pot îmbrăca forma infracțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice.
 

”În acest context, vă informăm că, la nivelul Poliției Române, sunt demarate cercetări, sub coordonarea unităților de parchet teritorial competente, față de  persoane bănuite de săvârșirea infacțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice” - au transmis reprezentanții Poliției Române. .

 
Instigarea este o infracțiune prevăzută de articolul 368 din Codul Penal și este pedepsită de lege.
 
 Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul prevăzut de articolul 30 din Constituția României. Totuși, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres că:  ”Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”
 

”Asigurăm toți cetățenii că Poliția Română acționează, în sistem integrat, alături de celelalte instituții ale statului, pentru siguranța comunității și respectarea drepturilor ficărei persoane” - au transmis reprezentanții Poliției Române.

Sursa foto: Facebook/Rezistentii din Piața Victoriei

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare de călătorie în Belgia. Este anunțată grevă generală în data de 13 februarie 2019

12 Feb 2019 673

Proteste în stradă ale polițiștilor, lucrătorilor de penitenciare și rezerviștilor militari. Ce revendicări au manifestanții

07 Feb 2019 1317

500 de transportatori vor protesta la Constanţa Regulamentul serviciului de transport în regim de taxi a generat un conflict între Camera Taximetriştilor şi viceprimarul Dumitru Babu (documente)

05 Feb 2019 2256

FSANP anunţă proteste în stradă ale polițiștilor, lucrătorilor de penitenciare și rezerviștilor militari

04 Feb 2019 506

Proteste la şedinţa de Consiliu Judeţean Constanţa şi un cancan pe ordinea de zi, fără efecte juridice (document)

30 Jan 2019 663

AEC, din nou în stradă Preşedintele Ţuţuianu ironizează protestele elevilor şi le aruncă momeala pentru anul şcolar 2019-2020!

14 Jan 2019 407

Guvernul a decis tăierea sporurilor pentru medici. Se anunță proteste

12 Jan 2019 721

Manifestaţie în apropierea Ateneului Român, sub sloganul ''Vrem Europa, nu dictatură''

10 Jan 2019 346

Constanța. Retrospectiva anului 2018. Cine a intrat și cine a părăsit scena politică, decizii majore, lupte și primii candidați la Primărie! (galerie foto)

07 Jan 2019 1589

Protestele ''vestelor galbene'' continuă în Franța. Noi victime

15 Dec 2018 767

Noi proteste violente la Budapesta. Mii de oameni în stradă

13 Dec 2018 733

Atenționare de călătorie în Belgia. Proteste în sudul Belgiei (Mons Borinage) și în Bruxelles

12 Dec 2018 359

Sute de persoane reținute în a patra zi de proteste de pe teritoriul Franței. Cele mai multe persoane reținute, la Paris

08 Dec 2018 492

Protestele "vestelor galbene" la Paris. Patru persoane au murit de la începerea violenţelor

04 Dec 2018 539

Niciun membru COTAR nu va ieși mâine la protestul anunțat. Transportatorii așteaptă întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă

10 Oct 2018 447