Mesajul ministrului apărării naționale de Ziua Veteranilor de Război

Gabriel Leș, ministrul apărării, a transmis un mesaj cu prilejiul Zilei Veteranilor de Război. El a pus accentul pe importanța transmiterii patriotismului generațiilor următoare și pe munca depusă de soldații români de-a lungul timpului pentru apărarea hotarelor și integrității naționale. 

”Sărbătorim, la 29 aprilie, „Ziua Veteranilor de Război”, în semn de recunoaştere a meritelor eroilor noștri care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Se împlinesc, astăzi, 117 ani de când regele Carol I a instituit, prin Înalt Decret, titlul de veteran de război, exact la 25 de ani de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizării pentru războiul prin care a fost cucerită Independenţa de Stat a României.
În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, țara noastră a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 7.000 de veterani de război, circa 200 de văduve de război şi în jur de 57.000 de văduve de veterani de război.
Avem datoria să îi respectăm și să îi apreciem pe părinţii, bunicii şi străbunicii noştri care au luptat pentru ca noi să trăim astăzi într-o ţară liberă şi independentă, să vorbim şi să gândim româneşte. Să învăţăm lecţia lor de patriotism şi s-o transmitem generaţiilor viitoare, împreună cu valorile care îi caracterizează pe veteranii de război – devotament şi spirit de sacrificiu!

Militarii noștri care acţionează, cu determinare şi curaj, în teatrele de operaţii, pentru îndeplinirea angajamentelor internaţionale ale țării, îi au ca model pe veteranii de război. Aflați astăzi la vârste venerabile, dar încă tineri în spirit, în ciuda greutăților care le-au marcat viața, veteranii de război reprezintă zestrea de patriotism autentic a națiunii. Tânăra generaţie a avut şi are ce învăţa de la acești eroi, oameni modeşti şi înţelepţi, căliţi în spiritul înaltelor idealuri de viaţă, al dragostei de ţară.
Pentru curajul şi spiritul de sacrificiu de care aţi dat dovadă în timpul războiului, pentru faptul că aţi trecut cu bine şi cu fruntea sus peste greutăţile vieţii, vă asigurăm, bravi veterani de război, de întreaga noastră recunoştinţă şi preţuire. Vă aflați în permanență în atenția noastră, iar specialiștii în domeniu caută în permanență soluții care să vină în sprijinul dumneavoastră.
Astăzi, într-o zi cu dublă semnificație – Ziua Veteranilor de Război și a doua zi a Paștelui, sunt onorat să vă pot adresa, din inimă, dumneavoastră şi celor care vă sunt dragi şi apropiaţi, multă sănătate şi fericire. Vă doresc ca Lumina sfântă a Învierii Domnului să vă însoţească paşii şi gândul bun să vă călăuzească pretutindeni!
Hristos a înviat! La mulţi ani şi Dumnezeu să vă aibă în pază!”, este mesajul ministrului. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.