Mesajul preşedintelui României, transmis de Dorel Onaca, la 140 de ani de la înfiinţarea Academiei Navale

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis sâmbătă, 17 noiembrie a.c., un mesaj cu prilejul sărbătoririi a 140 de ani de la înfiinţarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Acesta a fost prezentat astăzi la Constanţa, în Aula Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, de către domnul Dorel Constantin Onaca, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Vă prezentăm textul mesajului:

„Doresc să adresez salutul meu cu prilejul împlinirii a 140 de ani de învăţământ de marină, Academiei Navale «Mircea cel Bătrân». De aceea, îi felicit pe profesorii şi absolvenţii Academiei pentru că au asigurat continuitatea unei tradiţii de care România este mândră şi au contribuit la formarea unei elite şi a unor modele umane demne de urmat.
Statutul de ţară riverană la Marea Neagră a impus României necesitatea de a avea o flotă puternică şi o şcoală de marină capabilă să pregătească ofiţeri de elită. Marina română a reprezentat, de la începuturile sale, o instituţie centrală pentru construcţia unei Românii moderne, dornice să răspundă exigenţelor progresului. Academia Navală «Mircea cel Bătrân» este simbolul unei tradiţii care îi leagă pe fondatorii acestei prestigioase instituţii de cei care vor duce mai departe excelenţa şcolii de marină din România. Este un simbol al statorniciei, dăinuirii şi deopotrivă al actualităţii. 
Aniversările sunt momente de bilanţ pentru fiecare dintre noi. Aşa este şi cea de astăzi pentru majoritatea dintre cei care suntem prezenţi aici, chiar şi numai cu sufletul, absolvenţi ai bătrânei şi, totuşi, mereu tinerei şcoli de marină. Pe timpul celor patru ani de institut, în sălile de curs şi la bordul navei-şcoală «Mircea», am învăţat cu toţii multe.

În primul rând, am învăţat o profesie care, şi acum la 35 de ani de la absolvire, este actuală şi este căutată. Am mai învăţat ce înseamnă să fii parte a unei echipe, de la «civilă» ori «militară», am învăţat să fim uniţi, să împărţim bune şi rele. Aici am legat prietenii la care ţin şi astăzi, de aici am pornit către lumea nemărginită a apelor, înfruntând-o cu curaj, iubind-o cu pasiune. 
Şcoala de marină românească este importantă mai ales din perspectiva valorilor pe care le cultivă şi le-a cultivat dintotdeauna în societate: onoare, curaj, camaraderie, responsabilitate faţă de misiunea şi obiectivele asumate. În actualul context naţional şi internaţional, educaţia pe care tinerii o primesc în cadrul Academiei nu este doar conformă celor mai înalte standarde, ci impune, prin prestanţa şi performanţele sale, un nivel cu totul aparte.
 
Profesionalismul de care dau dovadă marinarii pe timpul misiunilor încredinţate, îndeosebi cele internaţionale sub egida NATO şi UE, cu preponderenţă în ultimii 10 ani, îşi are rădăcinile în pregătirea pe care au primit-o pe timpul studiilor în această importantă instituţie de învăţământ superior.
 
Permiteţi-mi, vă rog, ca unul care a parcurs mii de mile marine la bordul navelor comerciale româneşti, să reamintesc, şi cu acest prilej, bunul nume şi recunoaşterea profesională de care se bucură marinarul român în lume.

Doresc să felicit, la ceas aniversar, pe toţi cei ce au contribuit, într-un fel sau altul, la afirmarea învăţământului românesc de marină. Fie că este vorba de profesori, comandanţi, instructori sau studenţi, fiţi convinşi că faceţi parte dintr-o elită.

În încheiere, doresc să îmi exprim încă o dată preţuirea şi respectul profund faţă de cei care îşi dedică viaţa unei cariere pe mare, în numele valorilor pe care le împărtăşim împreună. Vă rog să primiţi, domnilor profesori, sincera mea recunoştinţă, iar dumneavoastră, camarazi - absolvenţi şi cadeţi - urarea: «Bun cart înainte!». 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fost senator și consilier al lui Băsescu Dorel Onaca a decis radierea ultimei afaceri pe care o mai avea în portofoliu la Constanţa

05 Apr 2024 750

Fostul senator Dorel Onaca a plecat din PMP și a revenit în Partidul România Mare

24 Mar 2024 3710

Fostul parlamentar și consilier prezidențial, Dorel Onaca a decis radierea afacerii din Registrul Comerţului Constanţa

09 Feb 2024 4568

Cerințe pentru navigatori Dorel Constantin Onaca, Membru al Boardului de conducere al Agenției Europene de Siguranță Maritimă - „Este o luptă contracronometru pe care putem să o câștigăm sau să o pierdem”

12 Apr 2020 10299

UPDATE. Comitetul Executiv Național al PMP votează lista candidaților la alegerile europarlamentare. Cine se află pe această listă

25 Mar 2019 1998

În weekend are loc Şcoala de Vară a Tineretului PMP. Băsescu, pe litoral!

08 Sep 2017 2844

Dorel Onaca „Este un rezultat la care ne așteptam” (audio)

11 Dec 2016 2335

Constanţa - alegeri parlamentare 2016. Pentru ce au votat Onaca, Turcescu şi Bistriceanu (galerie foto+video)

11 Dec 2016 3657

Scrisoarea lui Dorel Constantin Onaca pentru constănţeni „Atât eu, cât şi preşedintele Traian Băsescu ne dorim ca judeţul nostru de suflet să fie cu adevărat reprezentat în Parlamentul României!”

07 Dec 2016 3615

Traian Băsescu - „Am încredere că Onaca, Turcescu şi Bistriceanu sunt alegerea corectă!”

05 Dec 2016 2277

PMP luptă pentru judeţul Constanţa. A fost inaugurat un nou sediu de campanie! (galerie foto)

22 Nov 2016 3784

Onaca, Turcescu, Bistriceanu, candidaţii PMP recomandaţi de Traian Băsescu

21 Nov 2016 2172

Candidaţii PMP s-au întâlnit cu locuitorii judeţului Constanţa! (galerie foto)

19 Nov 2016 2417

Dorel Onaca a prezentat lista candidaţilor PMP la alegerile parlamentare

07 Nov 2016 2569

Dorel Constantin Onaca îşi doreşte ca judeţul său de suflet, Constanţa, să fie cu adevărat reprezentat în Parlamentul României!

03 Nov 2016 2984