Mihai Eminescu, omagiat la Muzeul Callatis

Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia, cu susținerea primarului Cristian Radu, a organizat marți, 15 ianuarie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: „Mihai Eminescu - activitatea literară, jurnalistică și istorică".

În deschiderea simpozionului, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre susținerea pe care o are, din partea primarului Cristian Radu, pentru organizarea unor astfel de evenimente, și a prezentat personalitatea lui Mihai Eminescu, punând însă accentul pe studiile sale istorice.

Ionel Dumitrescu, profesor la Liceul Teoretic „Callatis", a descris opera lui Eminescu și a evidențiat poeziile sale mai puțin cunoscute. El a mai precizat că Eminescu este singurul poet citit de toate generațiile și că cele mai multe dintre versurile sale sunt pe înțelesul tuturor.

Profesor Cristina Angheluță, directorul Liceului Teoretic „Callatis", a menționat că o operă literară atât de vastă, cum este cea a lui Mihai Eminescu, este dificil de prezentat în câteva minute. Cu toate acestea, împreună cu elevii, a punctat principalele creații literare eminesciene.

Mariana Gogu, profesor la Colegiul Economic Mangalia, a dat citire unei poezii pe care a scris-o în cinstea marelui poet. În continuare, elevii Colegiului Economic, îndrumați de profesor Ibolya Negoiță, au prezentat un material în PowerPoint, în care au descris întreaga viață și activitatea „luceafărului" poeziei românești.

Au urmat elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu", care au recitat câteva poezii ale „poetului nepereche", cum l-a numit George Călinescu. Profesor Corina Mihalache, directorul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu", și doi dintre elevi au interpretat, pe acorduri de chitară, câteva poezii scrise de Eminescu.

„A fost un simpozion care, cu siguranță, și-a atins scopul. Elevii prezenți la manifestare nu vor uita că ziua de 15 ianuarie este, în mod oficial, ziua în care s-a născut Mihai Eminescu. Tinerii liceeni și-au reîmprospătat cunoștințele referitoare la viața și creațiile eminesciene. Eu am vorbit mai mult despre studiile istorice ale lui Mihai Eminescu, în care acesta a susținut cauza românilor din Transilvania și Bucovina, români aflați, la acea vreme, sub stăpânire străină. Activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu s-a aflat, în permanență, în slujba dreptului la existență națională a poporului român. În studiile sale, el a subliniat că nu există deosebiri etnice sau lingvistice între românii din provinciile istorice românești. În concluzie, am vrut să evidențiez faptul că Eminescu, prin studiile sale istorice, poate fi considerat un important istoric al românilor", a precizat dr. Sorin Marcel COLESNIUC.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 593

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 826

Mihai Lupu, despre candidatura la Consiliul Județean Constanța- „Cu siguranță voi candida!“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1271

Licitații Constanța. Primăria a atribuit un nou contract care vizează reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu (DOCUMENT)

26 Mar 2024 335

Proiect pe masa consilierilor din Constanța Peste 55 de milioane de lei pentru modernizarea tronsonului de drum cuprins între Tuzla și Biruința (DOCUMENT)

26 Mar 2024 402

O învățătoare de la Școala „Ferdinand“, acuzată că este agresivă cu elevii. Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța – „Se va redeschide cercetarea disciplinară!“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Mar 2024 2139

Ședință CJ Constanța Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Constanța pe 2024, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

25 Mar 2024 486

UPDATE Mai multe bulevarde din municipiul Constanța, în beznă. Nu funcționează iluminatul stradal (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 3085

Două terenuri vor trece din proprietatea Primăriei Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța. Iată de ce! (DOCUMENT)

24 Mar 2024 479

Majorare de capital pentru Drumuri Județene Constanța SA, proiect dezbătut de consilierii locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 445

Ședință CLM Constanța Consilierii aprobă un PUD pentru ridicarea unei locuințe pe strada Iosif Ivanovici (DOCUMENT)

24 Mar 2024 354

UPDATE. Rugby Mare meci mare la Constanța, Tomitanii - ACS Șoimii Dinamo. Duelul primelor două clasate!

23 Mar 2024 1144

Doi bătrâni salvați la timp de polițiști, în localitatea Fântânele, județul Constanța

23 Mar 2024 559

CSM Constanța box După Erson Huseim, și Alexandru Buleu a cucerit Cupa României (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 587

S-a prelungit perioada de înscriere pentru colegiile militare naționale. Câte locuri sunt la Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța

23 Mar 2024 546