Stiri calde

Mii de tone de alge strânse din stațiunile litoralului românesc

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, prin Sistemul de Gospodarire a Apelor Constanţa, a strâns numai în ultimele două săptămâni, peste 1.300 de tone de alge din aproape toate staţiunile litoralului românesc.
 
În urma condițiilor meteorologice din aceste zile fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul, iar Administraţia Bazinală de Apă  Dobrogea-Litoral a colectat în perioada mai – 16 august 2019, de la linia țărmului, de pe litoralul turistic românesc 6.300 de tone de alge.
 
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa acționează imediat pentru colectarea alegelor cu scopul de a oferi un confort optim turiştilor aflaţi pe  litoralul românesc.

Cea mai mare cantitatea de alge colectată de pe plaje a fost de pe tronsonul Olimp – Vama Veche, urmat de tronsonul Eforie Sud – Tuzla – Costinești și apoi de Năvodari.
 
Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare în timpul verii, în fiecare noapte, în intervalul orar 22:00 – 06:00.

Echipele A.B.A. Dobrogea – Litoral  strâng algele depuse pe sectorele de plajă pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală acționând în continuare în fiecare seară, în funcţie de necesitate, cu 2 încărcătoare frontale de mare capacitate, 3 tractoare cu remorcă, 4 autobasculante de diferite capacităţi și 4 buldoexcavatoare), încercând pe cât este posibil să nu deranjăm localnicii şi turiştii aflaţi în concediu.
 
Strângerea algelor se face pe toata linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei, astfel de lucrăriri fiind interzise şi din motive de siguranţă. Facem precizarea că, prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii.  
 
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa, conform obligaţiilor legale şi contractuale a intervenit de fiecare dată, în cel mai scurt timp posibil, la colectarea şi evacuarea materialului biologic către un depozit ecologic de deşeuri.

Meţionăm că de multe ori, din cauza condiţiilor meteorologice, a valurilor mării, algele aflate în apă nu au putut fi colectate decât atunci când acestea au ajuns la linia ţărmului. Totodată, acțiunile de colectare şi transport a algelor de pe suprafeţele de plaje cu utilajele şi autospecialele din dotarea A.B.A.D.L. sunt îngreunate de lipsa zonelor de acces, dar și de traficul rutier care înregistrează valori crescute mai ales în această perioadă.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face precizarea că, până la finalul sezonului estival, în funcție de condițiile meteorologice, vor mai exista situații ca cele descrise mai sus.


Sursa foto: ​Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Finanțelor și Administrația de Apă Dobrogea - Litoral revendică în instanță 26.000 mp de plajă, suprafețe intabulate de Municipiul Constanța. Primăria le-a intabulat ca poligoane!

10 Aug 2019 10558

Sindicatul Apele Române Litoral, la judecată cu ABADL. Ce revendică angajaţii

12 Jul 2019 949

Constănţeanul supărat Pe plaja din Mamaia, baldachinele şi şezlongurile au intrat din nou la apă (galerie foto)

27 Jun 2019 8971

Editorial Uzun de la ABADL stă la umbra aerului condiţionat şi se face că nu observă dispreţul administratorilor de plajă?!

20 Jun 2019 2296

USR Constanţa, sesizări către ABADL şi Poliţia Locală Lacul Tăbăcărie a devenit bătaia de joc a autorităţilor. Ce spune administratorul luciului de apă?

14 Jun 2019 2240

Infanteriștii marini din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină participă la un exercițiu în nordul Europei

04 Jun 2019 635

ABADL a aplicat sancţiuni pentru mai multe UAT-uri din judeţul Constanţa. Iată valoarea şi motivul amenzilor!

29 May 2019 584

PUZ de amenajare a plajelor litorale, iniţiat de Apele Române Dobrogea - Litoral. Când va avea loc dezbaterea publică? (documente)

07 May 2019 1755

Klaus Iohannis, prezent pe fregata „Ferdinand“, la Constanța. Ce le-a transmis militarilor români și aliaților NATO (galerie foto)

13 Apr 2019 1135

LIVE Video. Imagini de la eveniment Președintele Klaus Iohannis, prezent la Constanța. S-a întâlnit cu echipajele românești și străine de la „Sea Shield 19” (galerie foto+video)

12 Apr 2019 2195

Desfășurare impresionantă de forțe în portul Militar Constanța, în ultima zi a Exercițiului „Sea Shield 19”. Ce se întâmplă (galerie foto+video)

12 Apr 2019 1125

„Sea Shield 19“, cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră, e gata de start. Participă 20 de nave militare

02 Apr 2019 629

Dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu”, antrenamente în comun cu vânătorul de mine francez „Capricorne”

28 Mar 2019 451

Exercițiul multinațional Poseidon 19, în Marea Neagră

27 Feb 2019 781

Administraţia Naţională Apele Române scoate la licitaţie sectoarele de plajă de pe raza judeţului Constanţa. Unde sunt poziţionate (documente)

26 Feb 2019 4769