Stiri calde

Militar condamnat la închisoare cu suspendare pentru ultraj. Acesta a fost detașat la o unitate militară din Constanța

Un militar a fost condamnat de magistrații de la Tribunalul Militar Cluj la începutul lunii iunie la 11 luni cu suspendare sub supraveghere pentru ultraj. Decizia instanței nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare. 

Acesta a fost acuzat că, în urmă cu doi ani într-un acces de furie și-a scos vecinii pe scara blocului și i-ar fi obligat să facă instrucție militară.

Mai mult, maistrul militar clasa a IV-a VOICU VASILE CELESTIN ar fi agresat și echipajul de poliție sosit la fața locului pentru a aplana scandalul. 

După acest incident, militarul care are o misiune în Afganistan a fost internat la Clinica de Psihiatrie. După externare a fost detașat la o unitate militară din Constanța, mai exact la U.M.01146 Constanţa. 

Conform sentinței, în prezent acesta s-ar afla pe raza județului Timiș, având în vedere că în decizia instanței se precizează că bărbatul este obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Timiş, la datele fixate de acesta.

Minuta instanței: 

Solutia pe scurt: În baza art.396 alin.1 şi alin.10 C. pen. condamnă pe inculpatul maistru militar cls. a IV-a (r ) VVC, , la pedepsele de: - 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj prev. de art.257 alin.(1) şi (4) Cod penal, rap. la art. 193 alin. (1) şi - 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare liniştii şi ordinii publice prev. de art. 371 alin.(1) Cod penal, totul cu art. 38 alin. (1) Cpen. In temeiul art. 89 alin. (1) Cod penal dispune anularea amânării aplicării pedepsei de 3 (trei) luni închisoare stabilită faţă de inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, prev. de art. 257 alin. (1) şi (4) Cod penal raportat la art. 206 alin.(1) Cod penal, prin Sentinţa penală nr. 6/14 ianuarie 2019 a Tribunalului Militar Cluj, rămasă definitivă prin neapelare la data de 29.01.2019. În baza art.38 alin. (1) Cod penal constată că cele trei infracţiuni menţionate mai sus sunt concurente, iar în temeiul art. 39 alin.(1) lit. b) Cod penal, art. 45 alin. (1) Cod penal contopeşte pedepsele stabilite pentru acestea şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, sporită cu 2 luni închisoare (câte 1/3 din cele două pedepse de câte 3 luni), în final rezultând pedeapsa de 11 (unsprezece) luni închisoare. In baza art. 67 alin.(1) Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal, pe o durată de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. In baza art. 65 alin.(1) Cod penal interzice inculpatului cu titlu de pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. (1) lit.a) şi b) Cod penal, ce va fi executată pe lângă pedeapsa principală, doar în ipoteza anulării sau revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În baza art.91 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere prev. de art. 92 Cod penal, respectiv acela de 2 ani, termen care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art.93 alin.(1) Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să se supună următoarelor măsuri de supraveghere, date în competenţa Serviciului de Probaţiune Timiş:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Timiş, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art.93 alin.(2) lit. b) Cod penal, obligă inculpatul să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art.93 alin.(3) Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul AJOFM Timişoara sau Atelierul de Muncă în Folosul Comunităţii Timişoara - Fundaţia pentru promovarea Sancţiunilor Comunitare. În temeiul art.94 alin.(1) Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.93 alin. (1) lit.c-e Cod penal, se comunică Serviciului de Probaţiune Timiş. În baza art.91 alin. (4) Cod penal atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere prev. de art. 96 Cod penal. In baza art. 397 alin. (1) Cod procedură penală raportat la art. 1357 Cod civil admite în parte acţiunea civilă şi obligă pe inculpatul VVC să plătească părţii civile RDV, domiciliat , suma de 1000 Euro, cu titlu de daune morale, calculata la cursul BNR de la data plăţii. In baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, în vederea adăugării profilelor genetice în S.N.D.G.J. În temeiul art. 272 alin. 1, art. 274 alin. 1 Cod procedura penală dispune ca plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 260 lei reprezentând onorariul apărătorului din oficiu dna. av. Grigoraş Baias Aneta din cadrul Baroului Cluj, să rămână în sarcina statului şi să se avanseze din fondurile Ministerului Justiţiei.

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpat la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 4 iunie 2019. 

Într-un alt dosar, militarul a fost condamnat de instanță la trei luni de închisoare cu suspendare tot pentru ultraj. 

Minuta instanței: 

Solutia pe scurt: În temeiul art.396 alin.(1), alin.(4) şi alin.(10) C.pr.pen. raportat la art.83 C.pen., stabileşte pedeapsa de: 3 (trei) luni închisoare, în sarcina inculpatului maistru militar clasa a IV-a VOICU VASILE CELESTIN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, prev. de art.257 alin.(1) şi (4) Cod penal, raportat la art.206 alin.(1) Cod penal. În baza art.83 alin.(1) şi alin.(3) C.p. dispune amânarea aplicării pedepsei închisorii de 3 (trei) luni închisoare stabilită în sarcina inculpatului maistru militar clasa a IV-a VOICU VASILE CELESTIN, prin prezenta hotărâre pe durata unui termen de supraveghere stabilit conform dispoziţiilor prev. de art.84 C.p., de 2 (doi) ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art.85 alin.(1) C.p. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere :
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta ;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa ;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea ;
d) să comunice schimbarea locului de muncă .
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă .

În baza art.86 alin.(1) C.p. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.85 alin.(1) lit.”c” - “e” se comunică Serviciului de Probaţiune Constanţa. În temeiul art.404 alin.(3) C.p.p. atrage atenţia inculpatului asupra conţinutului dispoziţiilor art.88 C.p. şi art.89 C.p. şi a căror nerespectare atrag revocarea sau anularea beneficiului amânării aplicării pedepsei închisorii. Constată că persoana vătămată agent principal de poliţie Bangur Sergiu-Vlad, nu s-a constituit parte civilă în prezenta cauză. În temeiul art.274 alin.(1) C.p.p. obligă pe inculpatul maistru militar clasa a IV-a VOICU VASILE CELESTIN, să achite suma de 350 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea prezentei minute. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caporal, reținut pentru agresiune sexuală. Ce spune Ministerul Apărării Naționale

15 Jun 2019 5403

Legume proaspete pentru unităţile militare din Forţele Navale. Contract de aproape 700.000 de lei (document)

15 Jun 2019 1282

Un caporal de la Unitatea Militară din Clinceni, suspectat că ar fi agresat o minoră

14 Jun 2019 611

Unitatea Militară 02146 Mangalia din Ministerul Apărării Naţionale scoate la concurs două posturi vacante

14 Jun 2019 1434

Obiecte din al II-lea război mondial, donate Muzeului Marinei Române Constanța. Acestea au aparținut unui veteran de război

14 Jun 2019 739

Accident rutier în baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Camion răsturnat. O persoană încarcerată

14 Jun 2019 3358

Militar american, rănit în urma saltului cu paraşuta, la Boboc

14 Jun 2019 2081

Interviu online cu Gabriel Enache, poliţist local în cadrul DGPL Constanţa „În ziua de azi, trecerea de la contravenţie la infracţiune este foarte uşoară“

14 Jun 2019 3196

Onix Star Distribution și Granbis vor furniza alimente unităților militare din Forțele Navale (documente)

14 Jun 2019 504

Campioni de campioni 10 elevi de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” au participat, 10 au câştigat

13 Jun 2019 1877

Două posturi vacante la Unitatea Militară nr. 02003 Constanţa. Când este programat concursul

12 Jun 2019 915

Imagini de la eveniment Militar de pe Fregata Mărăşeşti, înecat în zona Pescărie Năvodari. Medicii au declarat decesul (galerie foto+video)

12 Jun 2019 8801

Gemenele din Regimentul de Infanterie Marină la zi aniversară. Sute de comentarii, mii de aprecieri, zeci de distriburi. Care e urarea dv?

11 Jun 2019 2904

Unitatea Militară 02034 Cernavodă organizează concurs de angajare

10 Jun 2019 571

Constanța Un militar care a participat la misiuni în Afganistan a ajutat la salvarea bărbatului în pericol de înec

10 Jun 2019 993