Militari trimiși în judecată

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a  inculpaţilor:
- plt. adj. princ. Apostu Mitică, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals în declaraţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- plt. maj. Partenie Ionel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- plt. maj. Postostolache Cătălin, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de înşelăciune;
- plt. adj. Siminescu Ghiorghiţă, plt. maj. Butnaru Ciprian şi cap. (r.) Comănici Ionel Liviu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune;
- civ. Gâbu Ortansa, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii militari au reținut următoarea situație de fapt:

La iniţiativa inculpatului plt. adj. princ. Apostu Mitică, în calitate de secretar al comisiei de verificare a compensaţiei pentru chiria militarilor, inculpaţii plt. maj. Partenie Ionel, plt. maj. Butnaru Ciprian, plt. maj. Siminescu Ghiorghiţă, plt. maj. Postolache Cătălin şi cap. (r) Comănici Liviu - cu toţii angajaţi în cadrul UM 01411 Bârlad - au obţinut fraudulos compensaţia pentru chiria de serviciu, nelocuind la locuinţele închiriate. Înţelegerea dintre inculpatul plt. adj. princ. Apostu Mitică şi ceilalţi coinculpaţi militari s-a concretizat în falsificarea a 60 de înscrisuri (cele mai multe personal de către primul inculpat), depunerea lor la unitate şi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a-și produce efectele juridice, de regulă la expirarea perioadei de un an pentru care erau încheiate.

Dintre documentele falsificate, 20 reprezintă contracte de închiriere, încheiate pe de o parte în folosul coinculpaţilor militari, beneficiari ai compensației pentru chirie, pe de altă parte în folosul inculpatului plt. adj. princ. Apostu Mitică, care pretindea și primea de la chiriașii fictivi câte 100 de lei lunar, sub pretextul că reprezintă impozitul aferent contractelor respective.  Unul dintre imobilele ce făceau obiectul contractelor de locațiune aparținea inculpatului plt. adj. princ. Apostu Mitică, iar celelalte unor rude ale sale sau unor persoane din afara familiei. În cazul a trei contracte de locațiune sumele declarate pe exemplarele depuse la ANAF ca reprezentând contravaloarea chiriei au fost mult diminuate, în cazul altor șapte inculpatul a depus declarații întocmite și semnate de el care atestau în fals rezilierea, iar patru contracte nu au fost înregistrate la ANAF.

Pe lângă contractele de închiriere, inculpatul plt. adj. princ. Apostu Mitică a mai completat în fals, atestând împrejurări nereale  în conţinut, cât şi în ce priveşte semnăturile, şi alte înscrisuri pe care le-a depus la dosarele de acordare a compensaţiei, respectiv la ANAF:  10 rapoarte prin care coinculpaţii solicitau acordarea compensaţiei pentru chirie, depuse în dosarele de acordarea compensaţiei; 17 declaraţii de venit aferente contractelor, depuse la ANAF; 1 act adiţional de mărire a cuantumului chiriei; 2 declaraţii olografe. De asemenea, profitând de faptul că membrii comisiilor de verificare a îndeplinirii compensaţiei pentru chirie nu citeau documentele pe care le redacta inculpatul în baza atribuţiilor sale de secretar al comisiei şi de lipsa de cunoştinţe juridice ale acestora, el a falsificat 2 procese verbale ale comisiilor de verificare a documentelor de acordarea a compensaţiei.

În săvârșirea unora dintre faptele comise, inculpatul plt. adj. princ. Apostu Mitică a fost ajutat de inculpata civ. Gâbu Ortansa, cu care se află în relații de rudenie.

Prejudiciul total cauzat bugetului Ministerului Apărării Naţionale prin activitatea infracţională descrisă mai sus este de 130.396 lei, instituţia menţionată constituindu-se parte civilă pentru UM 01411 Bârlad din judeţul Vaslui.


În cauză a fost solicitată anularea celor 60 de înscrisuri false. Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Tribunalului Vaslui.





Sursă foto: paginaderusia.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Conferință de presă a CLM. Chițac vrea să construiască un sediu nou pentru Primărie, dacă va câștiga un nou mandat. Unde va fi acesta? (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 683

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

28 Mar 2024 229

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 493

ISU Harghita4 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT în localitățile Sândominic și Cristuru Secuiesc

27 Mar 2024 247

IGSUBilanțul misiunilor

27 Mar 2024 235

ISU Iași2 misiuni pentru transportul persoanelor supraponderale

27 Mar 2024 259

ISU IașiMuniție rămasă neexplodată sau nedezactivată din cel de-Al Doilea Război Mondial, în localitățile Horlești și Sodomeni

26 Mar 2024 298

ISU HarghitaArderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Gălăuțaș și Racu

25 Mar 2024 262

ISU Iași1 misiune de asanare a muniției rămase neexplodate

25 Mar 2024 274

La final de săptămână 187 misiuni ale pompierilor din Constanța

25 Mar 2024 348

Vești bune pentru militari! Guvernul majorează salariile personalului din MApN

21 Mar 2024 5302

Începe judecata militarilor de la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” suspectați de furt de motorină. Decizia nu este definitivă

21 Mar 2024 584

IGSU3 persoane aflate în situații critice au fost salvate

21 Mar 2024 265

CSM a decis! Iată cine va conduce Serviciul pentru militari din DNA

20 Mar 2024 715

IGSUActivitatea pompierilor din ultimele 24 de ore

19 Mar 2024 293