Stiri calde

Ministerul Mediului „Rolul inspectorilor Gărzii Forestiere nu este să numere cioate”

Ministerul Mediului susține că „rolul inspectorilor Gărzii Forestiere nu este să numere cioate”, ci trebuie să „constituie într-un corp de elită, care să impună respectarea legii de către toți administratorii de pădure și toți operatorii economici din sectorul silvic”.

„Rolul inspectorilor din Gărzile Forestiere nu este să numere cioatele provenite din tăieri ilegale, această activitate putând fi efectuată și de către alți specialiști din cadrul ocoalelor silvice de stat, de regim (private) sau al direcțiilor silvice”, precizează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), pe pagina proprie de Internet, într-un drept la replică la informațiile publicate, recent, de portalul RISE Project, conform cărora ministerul de resort ar fi transmis celor nouă Gărzi Forestiere din subordine o „circulară” prin care „le ordonă” acestora să nu mai evalueze prejudiciile rezultate din tăierile ilegale de păduri, arată Agerpres.

Conform sursei citate, la ora actuală numărul inspectorilor silvici din Gărzile Forestiere este extrem de redus, fiind vorba despre 350 de funcționari publici, care trebuie să realizeze controlul, în calitate de autoritate de stat, pe 6,55 milioane hectare de fond forestier, ceea ce înseamnă o suprafață de 18.700 hectare/persoană.

În viziunea Ministerului Mediului, procedura degrevează inspectorii de activitățile de rutină, pentru ca aceștia să se poată concentra asupra combaterii tăierilor ilegale și al altor fapte în afara legii care sunt săvârșite în păduri.

Recent, portalul RISE Project scria că Garda Forestieră a primit ordin să nu mai evalueze prejudiciile rezultate din tăierile ilegale de păduri, sub forma unei directive a Ministerului Mediului, care “contrazice legea și îi bulversează pe inspectorii din teritoriu care susțin că rămân fără obiectul muncii”, menţionesază sursa citată.

Conform Inventarului Forestier Național (IFN), finalizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea” (INCDS), în prezent, România deține o suprafață totală de pădure de 7,046 milioane de hectare, iar pe regiuni, cea mai mare suprafață de pădure se regăsește în Transilvania, unde 37% din suprafața totală a terenurilor este acoperită de vegetație forestieră. Regiunea este urmată de Moldova, cu 31% și Țara Românească, cu 20%, mai arată Agerpres.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Adio, pahare şi farfurii de plastic la evenimente publice! Nerespectarea legii duce la amenzi de peste 10.000 de euro

03 Sep 2019 802

Doi secretari de stat de la Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene, eliberați din funcție

14 Jun 2019 796

Oamenii din conducerea instituţiilor din cadrul Ministerului Mediului cu legături strânse la Constanţa şi Tulcea

11 Jun 2019 1014

Guvernul României a adoptat Strategia de dezvoltare a ecoturismului. Ce prevede documentul

30 May 2019 467

Praful saharian ajunge în România. Ce spun meteorologii

23 Apr 2019 818

Programele Casa Verde, Rabla şi Rabla Plus vor funcţiona şi în 2019. Ce proiect vizează Ministerul Mediului (document)

01 Mar 2019 1118

Ministerul Mediului lansează astăzi Programul "Rabla pentru electrocasnice"

18 Dec 2018 859

MAE. Creația românească, în prim-plan la Paris, la deschiderea Sezonului România-Franța

27 Nov 2018 611

Depozite de deșeuri, uitate de cei care le-au înființat. Curtea de Justiție UE arată cu degetul spre România

20 Oct 2018 558

Modificări în Ghidul de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Ce planifică Ministerul Mediului (document)

13 Oct 2018 520

Acces extins la nivelul societăţii pentru vehiculele ecologice, solicitat de România

09 Oct 2018 391

Ce venituri a declarat Alexandra Elena Chican, tânăra din Giurgiu recent reconfirmată în CA-ul Electrocentrale Constanţa (documente)

01 Oct 2018 1500

Cazarma 3417 Constanţa intră în reabilitare. Lucrări de infrastructură şi reabilitare. Detalii din proiect (document)

27 Sep 2018 839

Registrul Auto Român - mai mulţi directori de la instituţii din Constanţa, în Consiliul de Administraţie

15 Sep 2018 1288

Guvernul anunţă autorităţile locale să ia măsuri pentru combaterea şi distrugerea ambroziei

07 Sep 2018 1013