Ministerul Sănătăţii susţine că va scădea preţul medicamentelor inovative

Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la subiectul scăderii prețurilor la medicamentele inovative care și-au pierdut patentul, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:
 
Programul de guvernare actual prevede scăderea cu 35% a prețului la medicamentele inovative care și-au pierdut patentul și care au generic înregistrat în România.
 
Acest obiectiv este asumat cu toată fermitatea și determinarea de Ministerul Sănătății, a cărui misiune este să asigure accesul tuturor pacienților români la medicamente ieftine și de calitate.
 
În acest scop, Ministerul Sănătății și reprezentanții săi au parcurs, în mod onest și transparent, toate etapele necesare pentru a pune în aplicare politica de ieftinire a prețului la medicamentele care fac parte din categoria tratamentelor inovative.
 
Împreună cu toate părțile implicate și interesate de implementarea acestui program, adică alături de reprezentanții industriei medicale, producătorii de medicamente, asociațiile de pacienți am analizat, am dezbătut și am ajuns împreună la un acord privind conținutul actului normativ. Au existat trei runde de consultări publice, organizate de minister împreună cu partenerii sociali, pe marginea reglementării prețului la medicamente.
 
Rezoluția comună, a tuturor celor implicați în procesul decizional, a fost de implementare a măsurii privind ieftinirea medicamentelor, dublată de o serie de acțiuni menite să prevină posibilitatea de dispariție de pe piață în cazul unora dintre acestea.
 
Conform Ordinului nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, măsura de scădere a prețului la medicamente produce efecte la finalul corecției anuale a prețurilor, care presupune revizuirea tuturor prețurilor cuprinse în catalogul Canamed.
 
După cum se știe, simpla aplicare a acestei măsuri ar fi putut genera efecte ambivalente. Pe lângă efectul de scădere al prețului la unele medicamente, am fi putut constata și o serie de majorări la alte produse (dacă cel mai mic preț din cele 12 de referință a crescut).
 

Pentru a rezolva această chestiune în beneficiul pacienților români, am hotărât să ne îndreptăm spre partenerii noștri sociali și să analizăm împreună calea de urmat. În acest cadru de dezbatere, am ajuns la o înțelegere comună privind cea mai bună soluție.
 
Sub nicio formă și în niciun moment, scăderea prețului la medicamente nu este amenințată sau pusă sub semnul îndoielii.

 

"Din păcate, în aceste zile, observăm cu tristețe că o parte a celor care mai ieri erau de acord cu planul nostru de acțiune, astăzi se declară neștiutori și atacă furibund instituția ministerială și pe reprezentanții săi. Această situație anormală ne determină să punem la îndoială buna-credință și onestitatea celor care ne acuză public cu atâta vehemență" - au mai precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. 

 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vicepremierul Costin Borc vrea ca medicamentele pentru bolnavii de cancer să se scumpească

09 Feb 2016 1620