Stiri calde

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, Lamberto Zannier

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, 26 iunie 2018, pe ambasadorul Lamberto Zannier, Înalt Comisar OSCE pentru Minorități Naționale (ÎCMN OSCE), în cadrul vizitei pe care oficialul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa o efectuează în România, în perioada 25-26 iunie 2018, la invitația ministrului român al afacerilor externe. Cu acest prilej, ÎCMN OSCE a avut și o întrevedere cu secretarul de stat Dan Neculăescu. Vizita se înscrie în cadrul dialogului constant pe care România îl poartă cu instituțiile OSCE, transmite Ministerul Afacerilor Externe. 
 
Întrevederea a prilejuit un schimb aprofundat de vederi pe marginea problematicii legate de protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, rolului și locului instituției autonome a ÎCMN al OSCE în protejarea drepturilor minorităților, precum și pe tema riscurilor reapariţiei pe continentul european a unor curente extremiste și xenofobe care pun sub semnul întrebării drepturile fundamentale ale omului.
 
Conform sursei citate, în cadrul discuțiilor, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța pe care România o acordă protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din țara noastră, fiind favorizat dialogul intercultural astfel încât să fie întărită coeziunea socială. A evidenţiat faptul că modelul românesc în ceea ce privește tratamentul minorităților naționale s-a impus ca exemplu la nivel european, având în vedere cadrul juridic din România care permite exercitarea în mod generos a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale în scopul conservării identității acestora.
 
Ministrul Teodor Meleşcanu a accentuat, totodată, abordarea constructivă şi echilibrată a părţii române în contextul celebrării Centenarului, cu evidenţierea rolului minorităţilor naţionale la edificarea statului român modern.
A fost subliniat atașamentul țării noastre față de valorile OSCE în domeniul drepturilor minorităților, existența unui cadrul legislativ intern cuprinzător și coerent pentru păstrarea identității specifice a persoanelor aparținând minorităților, precum și aplicarea de către România, la cele mai înalte standarde, a tuturor documentelor relevante în domeniu protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale (Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare etc.), cu respectarea caracterului individual al acestor drepturi.
 
Discuţiile s-au concentrat și asupra respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorității române din statele vecine României. În context, cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii asupra evoluțiilor din Balcanii de Vest din perspectiva preocupărilor instituției ÎCMN al OSCE. A fost abordată situația românilor din Serbia, ministrul român al afacerilor externe accentuând asupra importanţei respectării nediferenţiate a drepturilor acestora la educație, mass media și serviciu religios în limba maternă. Totodată, a exprimat interesul părţii române pentru continuarea dialogului bilateral pe problematica minorităţii române din Serbia, utilizând instrumentele existente, respectiv prin reactivarea Comisiei mixte bilaterale pe problematica minorităţilor.
Schimbul de opinii a mai cuprins analizarea situației românilor din Ungaria și problemele specifice cu care aceștia se confruntă, precum şi interesul părţii române de asigurare a respectării drepturilor și promovării identității minorității române din Ungaria, în special dreptul la educație și mass-media în limba română.
 
De asemenea, ca exemplu de bune practici, a fost abordat și dialogul foarte constructiv pe care România și Germania îl au în cadrul Comisiei Mixte româno-germane pe problematica etnicilor germani din România, comisie care se reuneşte regulat şi discută aplicat măsuri ce vizează etnicii germani din România, cu efect benefic şi multiplicator asupra întregii comunităţi în care aceştia trăiesc.
A fost abordată, totodată, și problematica românilor din Ucraina, în contextul recentelor schimbări legislative privind învățământul în limba de stat și în limbile minorităților din această țară, fiind subliniată poziția României care vizează respectarea drepturilor lingvistice ale românilor din Ucraina.
 
În cadrul întrevederii avute în marja vizitei cu Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale, secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat abordarea părții române, care urmărește, printr-un dialog susținut, identificarea unei soluții durabile în ceea ce privește protejarea și promovarea dreptului la educație în limba maternă pentru persoanele aparținând minorității române din Ucraina, în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de Ucraina.
 
În context, secretarul de stat Neculaescu a exprimat speranța că autoritățile de la Kiev vor supune evaluării ÎCMN OSCE, a Consiliului Europei și a Comisiei de la Veneția normele de drept care au un impact asupra drepturilor persoanelor aparținând minorității române, inclusiv legislația de implementare a art. 7 din Legea educației, anterior adoptării acestora.  În cadrul discuțiilor privind situația de securitate din Ucraina, oficialul român a subliniat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei.
Partea română a convenit cu ambasadorul Lamberto Zannier continuarea de o manieră aprofundată a consultărilor pe tema respectării drepturilor persoanelor aparținând minorității românești.
 
Informaţii suplimentare:
 
Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale este o instituţie autonomă a OSCE creată în 1992 pentru a aborda problematica minorităţilor naţionale. De la înfiinţarea instituţiei, ÎCMN a vizitat în numeroase rânduri România, ultima dată în februarie 2014. Ambasadorul Lamberto Zannier a preluat mandatul de ÎCMN al OSCE în iulie 2017.
Pe parcursul vizitei în România, înaltul oficial OSCE a mai avut discuții cu reprezentanții Administrației Prezidențiale, Ministerului Educației Naționale, Departamentului pentru Relații Interetnice, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Agenției Naționale pentru Romi.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, prezent la Conferința internațională “Consolidarea Rezilienței la Dezastrele Naturale”

12 Mar 2019 300

Teodor Meleşcanu a participat la cea de-a 46-a sesiune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al Organizației Cooperării Islamice

03 Mar 2019 414

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, participă luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

17 Feb 2019 351

Întrevederi bilaterale ale ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, în marja celei de-a cincea reuniune ministerială Uniunea Europeană - Liga Statelor Arabe

04 Feb 2019 261

Ministrul Teodor Meleșcanu, întrevedere cu ambasadorul Republicii India la București, Thanglura Darlong

29 Jan 2019 272

Teodor Meleșcanu, față în față cu ambasadorul desemnat al Turkmenistanului în România, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare

28 Jan 2019 335

Prezentare a priorităților Președinției române a Consiliului UE în domeniul umanitar, realizată de Teodor Meleșcanu

22 Jan 2019 274

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în vizită la Chișinău. Ce mesaj a transmis cu această ocazie

17 Jan 2019 306

Precizările lui Teodor Meleșcanu, în legătură cu declarațiile publice făcute de Bernd Fabritius

04 Jan 2019 385

Miniștrii Meleșcanu și Ciamba “Președinția României la Consiliul UE este un proiect de anvergură europeană”

29 Dec 2018 395

Teodor Meleșcanu, în vizită oficială, în Republica Serbia

26 Dec 2018 401

Teodor Meleșcanu, față în față cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Regatului Cambodgiei, Prak Sokhonn

13 Dec 2018 266

Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, Dang Tran Phong, primit de Teodor Meleșcanu

12 Dec 2018 328

Ministrul afacerilor externe participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles

09 Dec 2018 364

Teodor Meleșcanu, față în față cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Populare Chineze, Wang Chao

03 Dec 2018 339