Stiri calde

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, Lamberto Zannier

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, 26 iunie 2018, pe ambasadorul Lamberto Zannier, Înalt Comisar OSCE pentru Minorități Naționale (ÎCMN OSCE), în cadrul vizitei pe care oficialul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa o efectuează în România, în perioada 25-26 iunie 2018, la invitația ministrului român al afacerilor externe. Cu acest prilej, ÎCMN OSCE a avut și o întrevedere cu secretarul de stat Dan Neculăescu. Vizita se înscrie în cadrul dialogului constant pe care România îl poartă cu instituțiile OSCE, transmite Ministerul Afacerilor Externe. 
 
Întrevederea a prilejuit un schimb aprofundat de vederi pe marginea problematicii legate de protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, rolului și locului instituției autonome a ÎCMN al OSCE în protejarea drepturilor minorităților, precum și pe tema riscurilor reapariţiei pe continentul european a unor curente extremiste și xenofobe care pun sub semnul întrebării drepturile fundamentale ale omului.
 
Conform sursei citate, în cadrul discuțiilor, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța pe care România o acordă protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din țara noastră, fiind favorizat dialogul intercultural astfel încât să fie întărită coeziunea socială. A evidenţiat faptul că modelul românesc în ceea ce privește tratamentul minorităților naționale s-a impus ca exemplu la nivel european, având în vedere cadrul juridic din România care permite exercitarea în mod generos a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale în scopul conservării identității acestora.
 
Ministrul Teodor Meleşcanu a accentuat, totodată, abordarea constructivă şi echilibrată a părţii române în contextul celebrării Centenarului, cu evidenţierea rolului minorităţilor naţionale la edificarea statului român modern.
A fost subliniat atașamentul țării noastre față de valorile OSCE în domeniul drepturilor minorităților, existența unui cadrul legislativ intern cuprinzător și coerent pentru păstrarea identității specifice a persoanelor aparținând minorităților, precum și aplicarea de către România, la cele mai înalte standarde, a tuturor documentelor relevante în domeniu protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale (Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare etc.), cu respectarea caracterului individual al acestor drepturi.
 
Discuţiile s-au concentrat și asupra respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorității române din statele vecine României. În context, cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii asupra evoluțiilor din Balcanii de Vest din perspectiva preocupărilor instituției ÎCMN al OSCE. A fost abordată situația românilor din Serbia, ministrul român al afacerilor externe accentuând asupra importanţei respectării nediferenţiate a drepturilor acestora la educație, mass media și serviciu religios în limba maternă. Totodată, a exprimat interesul părţii române pentru continuarea dialogului bilateral pe problematica minorităţii române din Serbia, utilizând instrumentele existente, respectiv prin reactivarea Comisiei mixte bilaterale pe problematica minorităţilor.
Schimbul de opinii a mai cuprins analizarea situației românilor din Ungaria și problemele specifice cu care aceștia se confruntă, precum şi interesul părţii române de asigurare a respectării drepturilor și promovării identității minorității române din Ungaria, în special dreptul la educație și mass-media în limba română.
 
De asemenea, ca exemplu de bune practici, a fost abordat și dialogul foarte constructiv pe care România și Germania îl au în cadrul Comisiei Mixte româno-germane pe problematica etnicilor germani din România, comisie care se reuneşte regulat şi discută aplicat măsuri ce vizează etnicii germani din România, cu efect benefic şi multiplicator asupra întregii comunităţi în care aceştia trăiesc.
A fost abordată, totodată, și problematica românilor din Ucraina, în contextul recentelor schimbări legislative privind învățământul în limba de stat și în limbile minorităților din această țară, fiind subliniată poziția României care vizează respectarea drepturilor lingvistice ale românilor din Ucraina.
 
În cadrul întrevederii avute în marja vizitei cu Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale, secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat abordarea părții române, care urmărește, printr-un dialog susținut, identificarea unei soluții durabile în ceea ce privește protejarea și promovarea dreptului la educație în limba maternă pentru persoanele aparținând minorității române din Ucraina, în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de Ucraina.
 
În context, secretarul de stat Neculaescu a exprimat speranța că autoritățile de la Kiev vor supune evaluării ÎCMN OSCE, a Consiliului Europei și a Comisiei de la Veneția normele de drept care au un impact asupra drepturilor persoanelor aparținând minorității române, inclusiv legislația de implementare a art. 7 din Legea educației, anterior adoptării acestora.  În cadrul discuțiilor privind situația de securitate din Ucraina, oficialul român a subliniat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei.
Partea română a convenit cu ambasadorul Lamberto Zannier continuarea de o manieră aprofundată a consultărilor pe tema respectării drepturilor persoanelor aparținând minorității românești.
 
Informaţii suplimentare:
 
Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale este o instituţie autonomă a OSCE creată în 1992 pentru a aborda problematica minorităţilor naţionale. De la înfiinţarea instituţiei, ÎCMN a vizitat în numeroase rânduri România, ultima dată în februarie 2014. Ambasadorul Lamberto Zannier a preluat mandatul de ÎCMN al OSCE în iulie 2017.
Pe parcursul vizitei în România, înaltul oficial OSCE a mai avut discuții cu reprezentanții Administrației Prezidențiale, Ministerului Educației Naționale, Departamentului pentru Relații Interetnice, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Agenției Naționale pentru Romi.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teodor Meleșcanu, față în față cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Regatului Cambodgiei, Prak Sokhonn

13 Dec 2018 170

Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, Dang Tran Phong, primit de Teodor Meleșcanu

12 Dec 2018 193

Ministrul afacerilor externe participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles

09 Dec 2018 230

Teodor Meleșcanu, față în față cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Populare Chineze, Wang Chao

03 Dec 2018 236

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României

01 Dec 2018 270

MAE Ministrul afacerilor externe, întrevedere cu delegaţii parlamentare din Polonia și Turcia

28 Nov 2018 212

Teodor Meleșcanu, față în față cu Prim-ministrul Republicii Coreea, Lee NakYon (galerie foto)

23 Nov 2018 260

După rezoluția dură a Parlamentului European, senatorul PSD Ştefan Mihu cere informații despre diplomații români

21 Nov 2018 479

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

18 Nov 2018 239

Noul ambasador al Republicii Macedonia, Gabriel Atanasov, primit de Teodor Meleșcanu

16 Nov 2018 373

Ambasadorul agreat al Japoniei, Hitoshi Noda, primit de Teodor Meleșcanu (galerie foto)

14 Nov 2018 397

Teodor Meleșcanu, întrevedere cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó (galerie foto)

09 Nov 2018 223

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit pe Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe al Malaysiei

01 Nov 2018 238

Teodor Meleşcanu, prezent la cea de-a treia ediție a Summit-ului Uniunea Europeană-Lumea Arabă „Orizonturi Comune”, la Atena

30 Oct 2018 289

Teodor Meleșcanu, întrevedere cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă

23 Oct 2018 256

Teodor Meleșcanu, față în față cu ambasadorul Statului Kuweit la București, Talal Mansour Alhajeri

11 Oct 2018 258

Teodor Meleșcanu va participa la la cea de-a doua ediţie a Conferinței internaţionale Security Challenges in the Balkans

09 Oct 2018 434

Aniversarea a 50 de ani de relații diplomatice româno-australiene Ministrul Teodor Meleșcanu a primit astăzi delegația Parlamentului Federal al Australiei

08 Oct 2018 239

Meleşcanu "Potenţialul relaţiei bilaterale româno-olandeze este mult mai mare"

08 Oct 2018 474

Teodor Meleșcanu a încheiat seria acțiunilor la dezbaterile generale ale Adunării Generale a ONU

02 Oct 2018 282

Teodor Meleșcanu față în față cu omologul său din Ungaria, Peter Szijjartó, în continuarea participării la dezbaterile generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU

29 Sep 2018 483

Teodor Meleșcanu prezent la dezbaterile generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU

24 Sep 2018 313

Ministrul Teodor Meleșcanu va participa la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene

29 Aug 2018 421

Noul ambasador desemnat al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, primit de ministrul Afacerilor Externe

23 Aug 2018 307

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la Reuniunea Diplomației slovace

21 Aug 2018 266

Un senator de Constanța îl urechează pe ministrul Afacerilor Externe după bilanțul distorsionat - „Să nu ne pierdem bunul-simț... totuși!“

16 Aug 2018 1038

Ministrul Teodor Meleşcanu, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe

16 Jul 2018 337

A doua ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum” se va desfășura la Constanța. Mai mulți miniștri vor fi prezenți

05 Jun 2018 1089

Ministrul Afacerilor Externe a primit un grup de ambasadori străini acreditați la ONU/New York

29 May 2018 674

Ministrul Teodor Meleșcanu a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

28 May 2018 514

Ministrul Teodor Meleșcanu va merge la discuții cu președintele Klaus Iohannis doar în anumite condiții. Ce a solicitat ministrul de Externe

14 May 2018 854

Senatorul PSD Ştefan Mihu solicită premierului şi ministrului Culturii să prezinte calendarul acţiunilor dedicate Centenarului Marii Uniri!

28 Mar 2018 799

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în vizită oficială în Republica Croația

09 Mar 2018 414

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor membre UE acreditați la București

19 Feb 2018 587

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat la Conferința femeilor francofone

02 Nov 2017 617

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Republicii Lituania, Viktoras Pranckietis

17 Oct 2017 482

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu a participat la Londra, la o reuniune ministerială informală

15 Oct 2017 772

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu a avut o întrevedere cu omologul său ungar, Péter Szijjártó

02 Oct 2017 827

Teodor Meleșcanu, întâlnire cu președintele Comitetului pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților a Congresului SUA, Edward Randall Royce

14 Aug 2017 629

Ministrul Teodor Meleșcanu, în vizită în Republica Kazahstan. Este prima vizită bilaterală a unui ministru român de externe după 9 ani

27 Jul 2017 856

Teodor Meleşcanu, propus pentru un nou mandat de Ministru al Afacerilor Externe

28 Jun 2017 1497

România candidează pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

03 Jun 2017 2007

Eveniment amplu în domeniul securității şi relațiilor internaționale, la Constanţa

31 May 2017 1913

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu președintele Consiliului Reprezentanților al Republicii Irak, dr. Saleem Abdullah Ahmad Naser al-Jubouri

08 May 2017 3195

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ambasadorul Republicii Azerbaidjan la București, Farid Abdinbayov

05 May 2017 890

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a ambasadorului agreat al Republicii Italiene, Marco Giungi

05 May 2017 896

Teodor Meleșcanu Nu am semnat niciun protocol cu Ambasada Rusiei

21 Feb 2017 720

UPDATE Declaraţii după audieri. Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, este audiat la DNA

21 Feb 2017 786

Ministrul Meleşcanu a reiterat sprijinul României pentru aprofundarea rolului Uniunii în domeniul securităţii şi apărării

18 Feb 2017 928

Teodor Meleșcanu, despre posibila retragere a OUG „Este una dintre idei”

04 Feb 2017 1119