Ministrul Agriculturii a pus gând rău celor două agenții din subordine - APIA și AFIR

 
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu prea mai vede utilitatea celor două agenții de plăți, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în viitorul apropiat.

Cel puțin așa a afirmat la ședința de la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților la care a participat. În cazul în care cele două agenții vor fi desființate, responsabilitățile privind plățile vor intra în apanajul organizațiilor de producători.
 

„Avem și acum sectoare, cum ar fi cele de fructe și legume, unde organizațiile de producători beneficiază direct de sume și nu primesc banii prin intermediul ministerului. Pot să văd ca în perspectiva PAC, post 2020, este posibil, de fapt aceasta este intenția pe care o știu demult de la Bruxelles, să se tranfere responsabilitatea plăților către fermieri direct, adică prin organizațiile de producători. Deci cele două agenții de plăți de acum, APIA și AFIR, s-ar putea să dispară. Nu este chiar imposibil pentru că există multă birocrație ”, a declarat astăzi ministrul Irimescu la Comisia respectivă.

 
De unde au apărut nemulțumirile? Păi, ministrul susține că APIA este vinovată și pentru întârzierea plăților pe suprafață pentru că ”nu și-a făcut lecțiile la trimp”.
 

”Din păcate, doar Ministerul Agriculturii a trimis la Bruxelles pe cineva care să urmărească toate reuniunile pe dezbaterea reformei PAC. Ca urmare cred că nici acum în teritoriu funcționarii nu cunosc în detaliu elementele PAC ori noi suntem datori să-l ajutăm pe fermier pentru că mulți dintre aceștia au cunoștințe foarte reduse și nu știu nici ce drepturi au. Pentru mine foarte important este să conștientizeze ce drepturi au ca să și le ceară ”, a explicat ministrul.

 
Irimescu a subliniat cât este de importantă consolidarea Direcțiile Agricole Județene prin readucerea inspecțiilor în cadrul acestora.
 

”Sunt o mulțime de responsabilități ale Direcțiile Agricole Județene, iar ele sunt practic reduse la șapte-opt oameni pe fiecare DAJ. Deci propunerea noastră este să le consolidăm și să le facem funcționale. Pentru orice decizie pe care o ia Ministerul Agriculturii trebuie să știe pe ce date concrete se bazează, deci nu pe statistic ci pe concret. Din păcate prin decimarea personalului din DAJ-uri noi nu mai avem această posibilitate de strângere a datelor. S-a discutat despre producția la cereale, situația însămânțărilor, etc. Se știe foarte bine câte lucruri s-au rezolvat în trecut cu ajutorul acestor direcții agricole”, a mai completat ministrul, potrivit agrointel.ro.


Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) asigură implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală. Practic, cei ce vor să investească în mediul rural sau să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală prin proiecte de investiții personale sau de interes public apelează la AFIR.


Sursa foto: Agrointel.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA a trimis în judecată 21 de inculpați! Oficial de la Anticorupție

11 Apr 2024 545

APIA autorizează la plată Ajutoarele Naționale Tranzitorii - specia bovine, Campania 2023

06 Apr 2024 440

APIA primește cereri de plată pentru anul 2024

04 Apr 2024 478

Până la data de 24 martie 2024 APIA primește cereri de plată pentru bunăstarea animalelor

28 Feb 2024 553

Peste 396 milioane lei autorizate la plată de către APIA

27 Feb 2024 463

Licitație organizată de APIA Constanța, contestată la CNSC. Ce decizii s-au luat?

26 Feb 2024 599

APIA A fost deblocată autorizarea la plată a ANT-urilor aferente sectorului vegetal pentru anul de cerere 2023

22 Feb 2024 603

Directorul general al APIA, demis din funcție de ministrul Agriculturii

20 Feb 2024 800

APIA Se pot depune cereri de acordare a grantului direct producătorilor agricoli din sectorul vegetal

25 Jan 2024 689

Ciucă, despre recoltarea de stuf din Delta Dunării- „Nu se execută plăţi, dacă nu sunt îndeplinite regulile“

22 Jan 2024 743

Recoltatul stufului asigură echilibrul ecologic al Deltei. Anunțul guvernatorului Bogdan Bulete

19 Jan 2024 688

Banii fermierilor români APIA a efectuat plăți semnificative în această săptămână

19 Jan 2024 703

Dosar DNA Constanța Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, condamnat definitiv! (MINUTĂ+DOCUMENT)

19 Jan 2024 1442

Ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări venite din partea fermierilor (VIDEO)

15 Jan 2024 836

APIA, în decembrie S-au efectuat efectuat plăţi de peste 487 milioane de euro pentru 91% dintre fermierii eligibili

29 Dec 2023 646