Stiri calde

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a transmis un mesaj de Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor a postat pe Facebook un mesaj prin care se adresează generalilor, ofițerilor, maiștrilor militari și subofițeri, soldaților și gradați profesioniști, dar și personalui civil care își desfășoară activitatea în rândul Forțelor Aeriene Române. 
 

”Prin tradiție, ziua în care creştinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul spiritual al Forţelor Aeriene și ocrotitorul temerarilor zborului, este și ziua în celebrăm Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene.
 
România a fost una dintre primele țări din lume care au înțeles și fructificat potențialul aviației, atât în dimensiunea civilă, cât și în cea militară, iar printre personalitățile de rang internațional care, prin invențiile și activitatea lor de avangardă au contribuit la scrierea primelor pagini ale fascinantei istorii a zborului umanității s-au numărat și aviatori români de seamă, precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandă.
 
Prin semnificația sa istorică, Ziua Aviației Române și a Forţelor Aeriene aduce în memoria noastră faptele de arme ale aviatorilor români, amintirea eroilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului, la manșa aeronavelor inscripționate cu însemnele tricolore, pentru apărarea fiinţei naţionale şi pentru libertatea şi siguranţa noastră, a tuturor.
 
Din păcate, în rândurile escadrilei din ceruri aviatorii nu intră doar în timp de război. Fiecare clipă a zborului, în orice condiții și vremuri istorice s-ar desfășura, înseamnă o luptă cu limitele tehnologiei, înseamnă un risc asumat deopotrivă în misiuni reale, de luptă, cât și în misiuni de antrenament.

Chiar în urmă cu două săptămâni, la 7 iulie, deasupra aerodromului militar de la Fetești, căpitan-comandorul Florin Rotaru își pierdea viața într-un tragic accident. Armata României deplânge moartea prematură a unui pilot tânăr, bun profesionist, un model de inspirație și curaj, o viață dedicată pasiunii pentru zbor însă ale cărei aripi au fost frânte mult prea devreme.
 
La nici zece zile de atunci, pe 16 iulie, un alt incident de aviație ne-a ținut cu răsuflarea tăiată. Doi piloți temerari, comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unități militare, care executau un zbor de verificare tehnică la bordul unei aeronave IAR-99 Șoim cu dublă comandă, s-au catapultat în apropiere de Bacău. Din fericire ambii piloți au reușit să se salveze, iar starea lor de sănătate ne permite să fim optimiști cu privire la recuperarea lor. Îi asigurăm pe ei și pe familiile lor că vom face tot ceea ce va fi posibil pentru asigurarea celor mai bune condiții de tratament și refacere.
 
Obiectivele majore ce privesc Forţele Aeriene rămân asigurarea capacităţii de descurajare credibilă şi apărare a spaţiului aerian, continuarea modernizării şi dezvoltării infrastructurii aerodromurilor, precum și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în relaţia NATO, UE şi partenerii aliaţi.

Guvernul României îşi respectă angajamentul asumat prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării şi acţionând pentru îndeplinirea obiectivelor majore atât în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor. În 2018, pentru al doilea an consecutiv, bugetul alocat apărării reprezintă 2 la sută din PIB. Procentul cheltuit pentru înzestrare în anul 2017 a situat ţara noastră pe primul loc în cadrul Alianţei, cu 33 la sută. Tot pe primul loc se află România şi în ceea ce priveşte rata creşterii bugetului apărării în 2017, comparativ cu anul precedent.

În acest context, planurile de modernizare a Forțelor Aeriene Române capătă consistență și concretețe. Amintesc aici programul strategic de înzestrare cu avionul multirol F-16 Fighting Falcon, care, după implementarea primei etape, în care au intrat în înzestrare 12 aeronave, va continua cu completarea primei escadrile și, ulterior, cu achiziția altor 32 de aparate de zbor pentru încă două escadrile operaționale.
 
Programul de înzestrare cu sistemele de apărare sol-aer „Patriot”, cel mai avansat sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare din lume, este, de asemenea, în grafic. Au fost realizate deja plățile pentru primul dintre cele șapte sisteme de ultimă generație care vor intra în dotarea Armatei României, patru dintre aceste sisteme fiind destinate Forțelor Aeriene. Țara noastră își va dota forțele armate cu cea mai recentă configurație a sistemului de rachete sol-aer cu bătaie mare „Patriot”, configurația PAC-3+, care include elemente hardware și software concepute până la nivelul anului 2017.
 
Demnă de menționat în acest context este și lansarea, în acest an, a programului de modernizare a avionului IAR-99 Șoim, intenția fiind ca acesta să devină avion-școală pentru piloții ce urmează să opereze pe avioanele F-16.

Misiunea de poliție aeriană întărită (enhanced Air Policing), precum și oportunitățile pentru instruire și desfășurare de misiuni în comun cu Forțele Aeriene Române, reprezintă răspunsul NATO la fluctuațiile situației de securitate din zona Mării Negre și îmi exprim convingerea fermă cu privire la rolul acestei misiuni în descurajarea oricărei intenții ostile ce poate proveni din această zonă geografică.

Salutăm, cu această ocazie, prezența detașamentului britanic in Romania, fapt ce evidențiază angajamentul NATO si abilitatea Alianței de a-și adapta postura de apărare și descurajare la provocările tot mai complexe din mediul de securitate. Aliații noștri desfășoară, alături de piloții români, misiuni de poliție aeriană și supravegherea spațiului aerian și le mulțumesc, și pe această cale, pentru modul deosebit în care își datoria într-o misiune externă, departe de familiile lor.

Stimați aviatori militari,

În virtutea bunelor tradiţii ale aviației militare, vă cer să vă slujiţi în continuare ţara cu acelaşi devotament precum al înaintașilor dumneavoastră, şi vă îndemn să vă păstraţi curajul de a apăra, din aer dar și de la sol, oriunde şi oricând patria, animați în permanență de hotărârea de a învinge!
 
Această aniversare îmi oferă plăcuta ocazie de a vă transmite salutul meu călduros şi aprecierea deosebită faţă de dăruirea şi profesionalismul cu care dumneavoastră – militarii de toate gradele şi personalul civil contractual din Forțele Aeriene Române, bărbaţi şi femei, aflaţi în slujba ţării, sub drapelul tricolor – vă îndepliniţi misiunile de apărare a patriei, a libertăţii poporului român.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Forţelor Aeriene și a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, vă transmit tuturor multă sănătate, depline bucurii în familie şi fructuoase realizări profesionale, precum și tradiționalul: CER SENIN!” - este mesajul transmis de ministrul Mihai Fifgor de Zua Aviației și a Forțelor Aeriene Române. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Apărării Naţionale a instituit două noi embleme de onoare. Cui se acordă şi pentru ce

17 Nov 2018 3700

Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, în măsură să asigure cadrul de instruire a structurilor subordonate și afiliate

15 Nov 2018 210

Vești bune pentru militari. Ministrul Mihai Fifor propune înființarea de grădinițe și creșe pentru copiii militarilor români

15 Nov 2018 1892

Ministrul Mihai Fifor a intervenit pentru salvarea vieţii unui caporal din Mangalia

13 Nov 2018 4332

Statul Major al Apărării a sărbătorit 159 de ani de la înființare

12 Nov 2018 227

Discursul ministrului apărării naţionale cu prilejul Zilei Veteranilor - "Împreună cu noi își cinstesc astăzi eroii toate țările Europei"

11 Nov 2018 242

Viorica Dăncilă, prezentă la întrevederea cu ministrul canadian al apărării

09 Nov 2018 249

UPDATE. Miniştrii român şi canadian ai apărării, față în față, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Constanța (galerie foto)

09 Nov 2018 320

Armata României sărbătoreşte, la 10 noiembrie 2018, Ziua Artileriei. Ce mesaj a transmis ministrul Mihai Fifor

09 Nov 2018 433

Vești bune pentru militari. Proiect de act normativ pentru modificarea legii privind statutul soldaților și gradaților profesioniști. Ce prevede proiectul (document)

09 Nov 2018 3145

Ministrul Apărării Mihai Fifor mulţumeşte LMP. Şi adaugă „Sper să vă dau o veste aşteptată de majoritatea dintre voi”

09 Nov 2018 6554

Miniştrii român şi canadian ai apărării în vizită în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Constanța

08 Nov 2018 301

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, participă la convocarea anuală a atașaților români ai apărării

05 Nov 2018 289

Astăzi este Ziua Vânătorilor de Munte. Ce mesaj a transmis cu această ocazie ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor

03 Nov 2018 315

Pe masa senatorilor Despre avansarea în grad a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, vârsta de pensionare, concediul paternal. Şi altele

02 Nov 2018 2774

Ministerul Apărării Naționale a făcut zilele acestea plata pentru încă trei sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot

01 Nov 2018 304

Despre drepturile militarilor, ale urmaşilor SGP, promovare în carieră Întâlnire la MApN între delegaţia LMP şi ministrul Mihai Fifor (galerie foto)

01 Nov 2018 2606

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut o întâlnire cu omologul din Republica Albania, la sediul MApN

31 Oct 2018 296

Echipa Invictus Team România s-a întors. Militarul constănţean, Ionel Bida a luat locul 4. Ce mesaj a transmis Mihai Fifor

30 Oct 2018 270

Ministrul Mihai Fifor „Ziua Armatei României reprezintă un reper important pentru întreaga noastră națiune“

25 Oct 2018 280

Mihai Fifor, într-o videoconferință cu militarii din teatrele de operaţii şi misiuni externe

24 Oct 2018 279

Mihai Fifor Întâlnire cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ a SUA. Ce s-a discutat

23 Oct 2018 248

Ceremonie militară de comemorare a savantului Victor Babeş, la Institutul ”Cantacuzino”

18 Oct 2018 404

Ministrul Mihai Fifor a semnat Ordinul în vederea încadrării funcţiilor de psiholog din Armata României

18 Oct 2018 439

Ce mesaj le-a transmis ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, militarilor ce participă la Jocurile Invictus

16 Oct 2018 489

MApN. 15 militari ai Invictus Team vor reprezenta România la Sydney

16 Oct 2018 664

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, verifică în teren participarea militarilor la exercițiul „SEISM 2018”

14 Oct 2018 379

Mihai Fifor, întrevedere cu șeful Biroului Securității Naționale din Republica Polonă, la sediul M.Ap.N

11 Oct 2018 221

Intervine ministrul Apărării Mesaj emoţionant transmis, personal, unui militar aflat în misiune a cărui fiică este internată la Spitalul Judeţean Constanţa

11 Oct 2018 1134

Mihai Fifor, întâlnire cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, la sediul MApN

08 Oct 2018 252

Întâlniri bilaterale ale ministrului Mihai Fifor, în ziua a doua a ministerialei de la Bruxelles

04 Oct 2018 278

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO. Ce a declarat în intervenția sa, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor,

04 Oct 2018 342

UPDATE. Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, în vizită la Băile Herculane. Va fi evaluat fostul Sanatoriu Militar „Regele Ferdinand”

04 Oct 2018 402

Ministrul Mihai Fifor, întâlniri bilaterale cu omologi aliați la Bruxelles

04 Oct 2018 319

Ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor participă la Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO

03 Oct 2018 423

Oficial. Ordinul ministrului privind asociațiile și fundațiile cu activitate în domeniul MApN. Cine face verificări. Cui se adresează

02 Oct 2018 2016

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor „E aberant să fiu acuzat vreodată de faptul că am vreo relaţie de prietenie specială cu George Maior“

01 Oct 2018 238

Câți militari români sunt în teatrul de operații din Afganistan. Ce a declarat ministrul Mihai Fifor

01 Oct 2018 612

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor „Eu nu pot să mă dezic vreodată sau să plec de lângă liderul de partid vreodată“

01 Oct 2018 250

Noutăți pe lista miniștrilor care ar putea fi remaniați. Care sunt numele noi de pe listă

30 Sep 2018 682

Mihai Fifor față în față cu guvernatorul Statului Alabama, Kay Ivey. Ce teme au dezbătut

27 Sep 2018 268

Mihai Fifor, întrevederi cu membri ai Congresului SUA

26 Sep 2018 267

Ministrul apărării naționale, prezent la întâlnirile cu principalele companii din industria de apărare americană

26 Sep 2018 492

Mihai Fifor, la Forumul CEPA din SUA - "Ţara noastră este un aliat solid care îndeplinește toate cele trei condiționalități NATO"

25 Sep 2018 278

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, în vizită oficială în Statele Unite ale Americii

24 Sep 2018 493

​Vicepreşedintele PSD Mihai Fifor nu va participa la şedinţa CExN al partidului

20 Sep 2018 263

Mihai Fifor prezent la ceremonia de repatriere a militarilor Batalionului 30 Protecția Forței “Vulturii Carpaților”

19 Sep 2018 342

Va fi reintrodus în România stagiul militar obligatoriu? Ce a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor

16 Sep 2018 468

Ministrul Mihai Fifor a apreciat ca fiind „acţiuni de provocare" exerciţiile militare desfăşurate de către Federaţia Rusă

16 Sep 2018 315

Ministrul Mihai Fifor prezent la manifestările de pe Vârful Caraiman

13 Sep 2018 436