Stiri calde

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a transmis un mesaj de Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor a postat pe Facebook un mesaj prin care se adresează generalilor, ofițerilor, maiștrilor militari și subofițeri, soldaților și gradați profesioniști, dar și personalui civil care își desfășoară activitatea în rândul Forțelor Aeriene Române. 
 

”Prin tradiție, ziua în care creştinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul spiritual al Forţelor Aeriene și ocrotitorul temerarilor zborului, este și ziua în celebrăm Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene.
 
România a fost una dintre primele țări din lume care au înțeles și fructificat potențialul aviației, atât în dimensiunea civilă, cât și în cea militară, iar printre personalitățile de rang internațional care, prin invențiile și activitatea lor de avangardă au contribuit la scrierea primelor pagini ale fascinantei istorii a zborului umanității s-au numărat și aviatori români de seamă, precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandă.
 
Prin semnificația sa istorică, Ziua Aviației Române și a Forţelor Aeriene aduce în memoria noastră faptele de arme ale aviatorilor români, amintirea eroilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului, la manșa aeronavelor inscripționate cu însemnele tricolore, pentru apărarea fiinţei naţionale şi pentru libertatea şi siguranţa noastră, a tuturor.
 
Din păcate, în rândurile escadrilei din ceruri aviatorii nu intră doar în timp de război. Fiecare clipă a zborului, în orice condiții și vremuri istorice s-ar desfășura, înseamnă o luptă cu limitele tehnologiei, înseamnă un risc asumat deopotrivă în misiuni reale, de luptă, cât și în misiuni de antrenament.

Chiar în urmă cu două săptămâni, la 7 iulie, deasupra aerodromului militar de la Fetești, căpitan-comandorul Florin Rotaru își pierdea viața într-un tragic accident. Armata României deplânge moartea prematură a unui pilot tânăr, bun profesionist, un model de inspirație și curaj, o viață dedicată pasiunii pentru zbor însă ale cărei aripi au fost frânte mult prea devreme.
 
La nici zece zile de atunci, pe 16 iulie, un alt incident de aviație ne-a ținut cu răsuflarea tăiată. Doi piloți temerari, comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unități militare, care executau un zbor de verificare tehnică la bordul unei aeronave IAR-99 Șoim cu dublă comandă, s-au catapultat în apropiere de Bacău. Din fericire ambii piloți au reușit să se salveze, iar starea lor de sănătate ne permite să fim optimiști cu privire la recuperarea lor. Îi asigurăm pe ei și pe familiile lor că vom face tot ceea ce va fi posibil pentru asigurarea celor mai bune condiții de tratament și refacere.
 
Obiectivele majore ce privesc Forţele Aeriene rămân asigurarea capacităţii de descurajare credibilă şi apărare a spaţiului aerian, continuarea modernizării şi dezvoltării infrastructurii aerodromurilor, precum și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în relaţia NATO, UE şi partenerii aliaţi.

Guvernul României îşi respectă angajamentul asumat prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării şi acţionând pentru îndeplinirea obiectivelor majore atât în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor. În 2018, pentru al doilea an consecutiv, bugetul alocat apărării reprezintă 2 la sută din PIB. Procentul cheltuit pentru înzestrare în anul 2017 a situat ţara noastră pe primul loc în cadrul Alianţei, cu 33 la sută. Tot pe primul loc se află România şi în ceea ce priveşte rata creşterii bugetului apărării în 2017, comparativ cu anul precedent.

În acest context, planurile de modernizare a Forțelor Aeriene Române capătă consistență și concretețe. Amintesc aici programul strategic de înzestrare cu avionul multirol F-16 Fighting Falcon, care, după implementarea primei etape, în care au intrat în înzestrare 12 aeronave, va continua cu completarea primei escadrile și, ulterior, cu achiziția altor 32 de aparate de zbor pentru încă două escadrile operaționale.
 
Programul de înzestrare cu sistemele de apărare sol-aer „Patriot”, cel mai avansat sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare din lume, este, de asemenea, în grafic. Au fost realizate deja plățile pentru primul dintre cele șapte sisteme de ultimă generație care vor intra în dotarea Armatei României, patru dintre aceste sisteme fiind destinate Forțelor Aeriene. Țara noastră își va dota forțele armate cu cea mai recentă configurație a sistemului de rachete sol-aer cu bătaie mare „Patriot”, configurația PAC-3+, care include elemente hardware și software concepute până la nivelul anului 2017.
 
Demnă de menționat în acest context este și lansarea, în acest an, a programului de modernizare a avionului IAR-99 Șoim, intenția fiind ca acesta să devină avion-școală pentru piloții ce urmează să opereze pe avioanele F-16.

Misiunea de poliție aeriană întărită (enhanced Air Policing), precum și oportunitățile pentru instruire și desfășurare de misiuni în comun cu Forțele Aeriene Române, reprezintă răspunsul NATO la fluctuațiile situației de securitate din zona Mării Negre și îmi exprim convingerea fermă cu privire la rolul acestei misiuni în descurajarea oricărei intenții ostile ce poate proveni din această zonă geografică.

Salutăm, cu această ocazie, prezența detașamentului britanic in Romania, fapt ce evidențiază angajamentul NATO si abilitatea Alianței de a-și adapta postura de apărare și descurajare la provocările tot mai complexe din mediul de securitate. Aliații noștri desfășoară, alături de piloții români, misiuni de poliție aeriană și supravegherea spațiului aerian și le mulțumesc, și pe această cale, pentru modul deosebit în care își datoria într-o misiune externă, departe de familiile lor.

Stimați aviatori militari,

În virtutea bunelor tradiţii ale aviației militare, vă cer să vă slujiţi în continuare ţara cu acelaşi devotament precum al înaintașilor dumneavoastră, şi vă îndemn să vă păstraţi curajul de a apăra, din aer dar și de la sol, oriunde şi oricând patria, animați în permanență de hotărârea de a învinge!
 
Această aniversare îmi oferă plăcuta ocazie de a vă transmite salutul meu călduros şi aprecierea deosebită faţă de dăruirea şi profesionalismul cu care dumneavoastră – militarii de toate gradele şi personalul civil contractual din Forțele Aeriene Române, bărbaţi şi femei, aflaţi în slujba ţării, sub drapelul tricolor – vă îndepliniţi misiunile de apărare a patriei, a libertăţii poporului român.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Forţelor Aeriene și a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, vă transmit tuturor multă sănătate, depline bucurii în familie şi fructuoase realizări profesionale, precum și tradiționalul: CER SENIN!” - este mesajul transmis de ministrul Mihai Fifgor de Zua Aviației și a Forțelor Aeriene Române. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Va fi reintrodus în România stagiul militar obligatoriu? Ce a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor

16 Sep 2018 333

Ministrul Mihai Fifor a apreciat ca fiind „acţiuni de provocare" exerciţiile militare desfăşurate de către Federaţia Rusă

16 Sep 2018 222

Ministrul Mihai Fifor prezent la manifestările de pe Vârful Caraiman

13 Sep 2018 307

Ministrul Mihai Fifor, la ceremonia de comemorare a atentatelor de la 11 septembrie, la Deveselu

11 Sep 2018 287

Ce a declarat ministrul Mihai Fifor legat de pensiile militarilor, azi, la Constanţa

10 Sep 2018 706

Zeci de elevi la deschiderea noului an la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”. Mihai Fifor prezent la eveniment (galerie foto+video)

10 Sep 2018 2648

Constanța Mihai Fifor prezent la deschiderea anului școlar la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”

09 Sep 2018 837

MApN. Al doilea sistem de rachete Patriot, achitat până la sfârşitul lunii septembrie

05 Sep 2018 291

Ministrul Mihai Fifor „MApN are asigurate fondurile necesare atât pentru programele de înzestrare, cât şi pentru salariile militarilor“

04 Sep 2018 5880

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, susține că întârzierea rectificării bugetare generată de lipsa avizului CSAT provoacă pagube României

04 Sep 2018 201

Ministrul Mihai Fifor, întâlnire cu directorul executiv al Agenţiei Europene de Dezvoltare

03 Sep 2018 345

Anunț important de la MApN. Ce noutăți ​au fost aprobate pentru acordarea Semnului onorific În Serviciul Patriei

31 Aug 2018 1565

Ministrul apărării naționale Mihai Fifor, la Reuniunea de la Viena

29 Aug 2018 278

Trei submarine vor intra în dotarea Forţele Navale Române? Ce a declarat ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor

25 Aug 2018 2203

Mesajul lui Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale Nava-Şcoală „Mircea” pleacă mâine într-un nou marş internaţional

19 Aug 2018 1390

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale - „Europarlamentarul Dan Nica, ameninţat cu moartea“. Din ce cauză

19 Aug 2018 1314

Constanţa. Ministrul Mihai Fifor, întâlnire cu omologul din Republica Moldova

15 Aug 2018 530

Sediul Comandamentului Naval se află în reabilitare. De Ziua Marinei a fost îmbrăcat într-un mesh de un alb imaculat (fotoreportaj+video)

15 Aug 2018 1193

Fifor la Ziua Marinei - "Săptămâna viitoare aprobăm HG pentru achiziţionarea sistemului de de lansare de rachete anti-navă"

15 Aug 2018 1452

Ministrul Mihai Fifor participă la activitățile de la Constanța organizate de Ziua Marinei Române

14 Aug 2018 365

​Delegația Ligii Militarilor Profesioniști la o nouă întâlnire cu ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor. Militarii au primit mai multe vești bune

10 Aug 2018 1077

Ministrul Mihai Fifor l-a primit pe noul ambasador al Republicii Slovacia în România

09 Aug 2018 416

O nouă sesiune de admitere la Institutul Medico-Militar de la Tîrgu-Mureș. Ce condiții trebuie îndeplinite de candidați

09 Aug 2018 455

Ministrul Apărării, Mihai Fifor Institutul "Cantacuzino" este „cea mai mare provocare a MApN pentru acest an"

07 Aug 2018 1189

Armată obligatorie în România? Ce a declarat ministrul Mihai Fifor despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu

07 Aug 2018 11548

Ministrul apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Gavin Williamson, în vizită la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu (video)

02 Aug 2018 326

Ministrul Apărării din Marea Britanie vizitează astăzi Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

02 Aug 2018 859

Miniștrii român și britanic ai apărării, în vizită la Baza Mihail Kogălniceanu, județul Constanța

01 Aug 2018 1983

Ministrul Mihai Fifor s-a întâlnit cu șefii de promoție de la colegiile militare naționale. Unde își vor continua studiile aceștia

30 Jul 2018 428

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, martor pentru prima dată, la o cerere în căsătorie. Ce i-a întrebat pe cei doi tineri (galerie foto-video)

27 Jul 2018 2275

Ministrul Mihai Fifor s-a întâlnit cu ”Șoimii Carpaților” înainte de plecarea acestora în Afganistan. Ce le-a transmis ministrul militarilor

27 Jul 2018 569

Ce spune ministrul Mihai Fifor despre cele două avioane britanice din România care au interceptat un avion de luptă rusesc deasupra Mării Negre

27 Jul 2018 505

Armata României, pregătită să vină în sprijinul forțelor de intervenție la dezastre în Grecia

24 Jul 2018 3316

UPDATE. Accident aviatic. Avion militar prăbușit în timpul unui zbor de antrenament. Ce a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor

16 Jul 2018 3337

Spațiul aerian al României, protejat de avioane britanice. Cum s-a ajuns în această situație. Ce spune ministrul Apărării

13 Jul 2018 798

Ministrul Mihai Fifor, la Summit-ul NATO de la Bruxelles

12 Jul 2018 350

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, participă la Summit-ul NATO de la Bruxelles

10 Jul 2018 587

Astăzi, prima acțiune de pregătire a militarilor români care vor opera sistemele „Patriot”

09 Jul 2018 409

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor în vizită oficială în Germania. Pe agenda discuțiilor se află și securitatea din regiunea Mării Negre

04 Jul 2018 342

Mesajul ministrului Mihai Fifor, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței SUA

04 Jul 2018 483

A fost pusă piatra de temelie a viitoarei biserici militare, din sediul MApN

22 Jun 2018 407

Ministrul Mihai Fifor, în vizită de lucru în garnizoana Târgoviște. Ce subiecte au fost analizate

21 Jun 2018 538

Ministrul Apărării după întâlnirea cu delegaţia LMP Activăm un grup de lucru unde se va armoniza evoluția în carieră a tuturor militarilor profesioniști

19 Jun 2018 4345

Ministrul Apărării Naţionale s-a întâlnit cu reprezentanţii Ligii Militarilor Profesionişti. Ce subiecte au fost dezbătute (galerie foto)

18 Jun 2018 1906

Judeţul Constanţa, luat cu asalt de politicieni şi demnitari. Unii au făcut baie de mulţime, alţii au reuşit să se facă din nou de râs. Premierul a fost huiduit!

18 Jun 2018 2744

Declarație tranșantă a ministrului Fifor, în cadrul evenimentului “Black Sea and Balkans Security Forum“, desfășurat la Mamaia

16 Jun 2018 832

Constanța. Ministrul Mihai Fifor, vizită la sediul Comandamentului Flotei. Ce a declarat acesta (galerie foto)

16 Jun 2018 1506

Miniștrii Teodor Meleșcanu, Mihai Fifor și Anton Anton, prezenți sâmbătă la „Black Sea and Balkans Security Forum” Constanța

15 Jun 2018 653

Ministrul Mihai Fifor va participa la „Black Sea and Balkans Security Forum” de la Constanța

15 Jun 2018 518

Liderul PSD, Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă, așteptați la școala politică de vară a TSD de la Neptun

15 Jun 2018 576