Stiri calde

UPDATE Ministrul Carmen Dan vrea să afle cum a trecut polițistul acuzat de pedofilie testările psihologice

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a cerut şefului Poliţiei Române să răspundă, până miercuri, cât de serioase şi de riguroase au fost testările psihologice în cazul poliţistului de la Brigada Rutieră bănuit de pedofilie, ce calificative profesionale a primit acesta în ultimii ani şi cum a fost posibil ca din 1990 să nu fie observat comportamentul lui, informează Agerpres.ro. 
 
Anunţul a fost făcut luni de purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.


UPDATE: Oficial de la MAI

Astăzi, 8 ianuarie, purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă. Redăm în continuare conținutul acesteia:
 
 ”Timp de 48 de ore, conducerea MAI a evitat să intervină și să comenteze în vreun fel stadiul investigației pentru prinderea agresorului din sectorul 6.
 
 Conducerea ministerului a avut deplină încredere în echipa care a lucrat la acest caz. Există deja o mare tensiune, iar ministrul afacerilor interne nu a dorit ca printr-o ieșire publică în primele ore ale anchetei să pună o presiune în plus pe echipa de investigatori.
 
 În aceeași măsură, ministrul apreciază atitudinea polițiștilor de la Brigada de Poliție Rutieră care l-au recunoscut pe agresor și au anunțat echipa de investigatori.
 
Polițiștii au demonstrat de fiecare dată că sunt o castă profesională, că sunt uniți atunci când își susțin drepturile și condiția profesională. Cu toate acestea, există o limită peste care această unitate de castă profesională nu poate trece – încălcarea legii.
 
 Cazul de astăzi nu trebuie tratat superficial:
 
 Nu toată Poliția este de blamat, însă sistemul trebuie corectat.
 
Nu toți polițiștii sunt vinovați. Aceia puțini care comit abateri grave sunt identificați, prinși și excluși din Poliție.
 
Derapaje se întâmplă în toate Polițiile din lume, important este ca după astfel de cazuri lucrurile, care merg prost, să fie schimbate.
 
În mod cert, această gravă situație presupune o analiză serioasă asupra cunoașterii propriilor angajați, iar în cazul de față nu e vorba de vreun nou angajat față de care să nu fi existat timpul efectiv de cunoaștere. Este un angajat care lucrează din 1990 în sistem și din 2010 la Brigada Poliției Rutiere.
 
MAI recunoaște faptul că, în timp, au mai existat derapaje grave la unii polițiști, ceea ce înseamnă, în viziunea conducerii ministerului, că sistemul actual nu are pârghii eficiente de verificare, testare, cunoaștere.
 
 Ministrul afacerilor interne apreciază absolut necesară o evaluare de ansamblu a managementului Poliției, de la toate nivelele. Iar acest lucru se poate face doar printr-o diagnoză serioasă de sistem.
 
Oamenii de bună credință din Poliție știu mai bine ca oricine altcineva că sistemul este vechi, insuficient organizat și prost gestionat în multe domenii.
 
 Este nevoie de o reformă adevărată și vom vedea dacă această reformă va putea fi făcută cu aceleași persoane care au condus acest sistem în ultimii ani.
 
 
 
Ministrul de interne a decis că, până ce se va termina această diagnoză de sistem, toți acei șefi care de-a lungul timpului au ascuns problemele sub preș, ar trebui să facă un pas înapoi.
 
 În ședința de comandă, care a avut loc astăzi la MAI, ministrul a transmis că
 
Poliția Română se află în punctul la care trebuie să conștientizeze că această instituție înseamnă, înainte de toate, un reper de profesionalism, corectitudine și integritate.
 
Problemele sistemului nu țin numai de lipsa de personal, dotare sau de salarii. Genul acesta de situații pe care le radiografiem în spațiul public reflectă o imagine care trebuie urgent schimbată.
 
Ministrul a cerut sefului Politiei Romane ca, până miercuri, să comunice publicului răspunsurile la câteva întrebări:
 
1.    Cât de serioase și riguroase au fost testările psihologice la care a fost supus acest agent și când a fost ultima testare psihologică a acestuia.
 
2.    Cum a fost posibil ca nimeni, în atâția ani, să nu sesizeze problemele acestui agent.
 
3.    Ce calificative profesionale a obținut polițistul în ultimii ani.
 
4.    Ce propuneri are Poliția Română pentru evitarea pe viitor a unor astfel de cazuri.
 
 MAI nu va discuta despre elementele de anchetă, acestea urmând a fi clarificate de echipa de investigatori.”
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sinteza raportului în cazul polițistului pedofil a fost publicată. Concluziile anchetei (document)

16 Feb 2018 984

Mai multe deficiențe au fost constatate la două secții de poliție din București în cazul polițistului suspectat de pedofilie

12 Jan 2018 995

Polițistul suspectat de pedofilie era protejat de șeful său, Rene Emanuel Vornicu. Informația apare în raportul întocmit de conducerea IGPR

12 Jan 2018 932

Șeful Poliției Capitalei a demisionat după scandalul polițistului pedofil

12 Jan 2018 957

Ancheta se complică în cazul polițistului acuzat de pedofilie. Procurorii vor să afle dacă acesta a fost ajutat să scape de răspunderea penală

12 Jan 2018 618

Spune tot. Senin. I-aș smulge dinții Scrisoarea unui ofițer de la Serviciul Omoruri implicat în anchetarea polițistului suspectat de pedofilie

11 Jan 2018 2456

Plângere împotriva polițistului suspectat de pedofilie anchetată de procurori. Incredibil ce au descoperit anchetatorii

10 Jan 2018 830

Dosarul polițistului suspectat de pedofilie a fost preluat de Parchetul General. Agentul este suspect în mai multe dosare

10 Jan 2018 615

Cum a fost prins polițistul suspectat de pedofilie. Scenariu ca în filme pus la cale de anchetatori

09 Jan 2018 2444

Oficial de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti despre acuzațiile ce i se aduc polițistului suspectat de pedofilie

09 Jan 2018 976

Polițistul suspectat că a agresat sexual doi copii într-un lift a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

09 Jan 2018 524

Ministrul Carmen Dan „În majoritatea unităţilor din Poliţie se folosesc teste psihologice fără licenţă“

09 Jan 2018 1033

Poliţistul pedofil, suspectat în alte 15 cazuri de agresiune sexuală

09 Jan 2018 944

Polițistul suspectat că a agresat sexual doi copii a activat în cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti începând cu anul 2010. Ce calificative a obținut

08 Jan 2018 782

Liviu Dragnea consideră că ministrul Carmen Dan, ar trebui să facă o analiză serioasă a conducerii Poliţiei Române

08 Jan 2018 643