Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles


Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat marți, 19 martie 2019, la Bruxelles, prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale (art.50) sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Anterior reuniunii Consiliului Afaceri Generale (art.50), ministrul delegat pentru afaceri europene, în calitate de Președinte în exercițiu al Consiliului Uniunii Europene a avut discuții cu David Lidington, adjunctul premierului Theresa May, cu privire la ultimele evoluții din Marea Britanie. George Ciamba a avut consultări premergătoare CAG50 și cu Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit.

În cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale (art.50), negociatorul-șef al Uniunii Europene a prezentat cele mai recente evoluții înregistrate în procesul Brexit, marcate de rezultatul negativ al votului din Parlamentul britanic pe marginea Acordului de retragere. Totodată, oficialul european a evaluat posibilitatea prelungirii perioadei de negociere, însă a precizat că această decizie va fi adoptată de către liderii europeni cu unanimitate, după o analiză aprofundată a argumentelor prezentate de Guvernul britanic. Michel Barnier a evidențiat eforturile depuse pentru atingerea unui compromis și a precizat că, din punctul de vedere al Uniunii, negocierile au fost finalizate.

Miniștrii pentru afaceri europene au avut un schimb substanțial de opinii privind temele de interes major: prelungirea perioadei de negociere, procesul de pregătire internă pentru ipoteza retragerii Marii Britanii din UE fără un acord (state of play), precum și strategia Uniunii în perioada următoare.

Ministrul George Ciamba a reiterat sprijinul statelor membre pentru activitatea negociatorului-șef al Uniunii Europene, apreciind că Uniunea Europeană a avut un rol activ în sprijinirea unui vot pozitiv în Parlamentul britanic.

Totodată, demnitarul român a evidențiat progresele substanțiale obținute de Președinția română în adoptarea de o manieră accelerată a măsurilor de pregătire și de contingență, pentru a asigura că Uniunea și statele membre vor fi pregătite adecvat la momentul retragerii Marii Britanii, amintind că majoritatea măsurilor au fost adoptate de către Consiliu în această dimineață. În egală măsură, ministrul delegat pentru afaceri europene a subliniat importanța intensificării acestui proces de pregătire, atât în ceea ce privește ultimele măsuri legislative specifice, cât și măsurile care trebuie implementate la nivel național.

Oficialul român a reliefat prioritatea majoră a Președinției române a Consiliului UE privind menținerea unității UE27 și definirea unei abordări coerente și coordonate pentru a răspunde celor mai recente evoluții.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decrete semnate de preşedintele României. Au fost numiţi doi ambasadori

24 Oct 2019 1861

Victor Negrescu, numit consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă

12 Mar 2019 2190

Oficial. Laura Codruţa Kovesi este candidatul susţinut de PE pentru postul de procuror-şef european.

08 Mar 2019 2067

George Ciamba, prezent la cea de-a patra ediție a Forumului Economic de la Delphi

01 Mar 2019 3290

A doua zi a participării ministrului George Ciamba, la Conferința de Securitate de la München (galerie foto)

17 Feb 2019 1747

George Ciamba, prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen

16 Feb 2019 1807

Întrevedere a ministrului George Ciamba, cu ministrul în exercițiu pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Albania

31 Jan 2019 1181

Convorbirile ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu viceprim-ministrul macedonean pentru afaceri europene, Bujar Osmani. Ce au vizat (galerie foto)

28 Jan 2019 1568

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, întrevedere cu reprezentantul UNICEF în România

21 Jan 2019 1580

Convorbire telefonică între ministrul George Ciamba, și ministrul de stat pentru Europa și America, Sir Alan Duncan Ce se va întâmpla cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie

18 Jan 2019 1494

George Ciamba, în calitate de reprezentant al Consiliului UE, prezent la o serie de momente oficiale în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (galerie foto)

16 Jan 2019 1421

Miniștrii Meleșcanu și Ciamba “Președinția României la Consiliul UE este un proiect de anvergură europeană”

29 Dec 2018 1677

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în vizită în Republica Macedonia

18 Dec 2018 1498

România a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene în cadrul Consiliului Afaceri Generale

11 Dec 2018 1734

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, participă la Consiliul Afaceri Generale

10 Dec 2018 1371