Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în vizită în Republica Macedonia

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a efectuat astăzi, 18 decembrie 2018, o vizită oficială în Republica Macedonia, la invitația lui Bujar Osmani, vice-prim-ministru pentru afaceri europene. În cadrul vizitei, ministrul delegat George Ciamba a avut consultări cu vice-prim-ministrul Osmani, urmate de întrevederi cu Prim-ministrul Zoran Zaev, președintele Parlamentului Talat Xhaferi, ministrul afacerilor externe Nikola Dimitrov, precum și cu preşedintele Comitetului parlamentar pentru afaceri europene, Artan Grubi, cu participarea membrilor acestui comitet.

Potrivit MAE, în cadrul convorbirilor cu înalții oficiali macedoneni, demnitarul român a reiterat sprijinul României pentru avansarea parcursului european și euro-atlantic al acestei țări și a subliniat că avansarea procesului de extindere a UE, pe baza meritelor proprii, va figura printre prioritățile Președinției României la Consiliul UE. De asemenea, ministrul George Ciamba a subliniat importanța afirmării rolului global al UE mai întâi în plan regional, evidențiind semnificația politicii de extindere și onorării angajamentelor UE inclusiv din această perspectivă.

Ministrul delegat s-a referit, totodată, la evenimentele cu participare din regiune ce vor fi organizate pe durata Președinției, menționând conferința privind tineretul din Balcanii de Vest, care se va concentra asupra oportunităților pentru tineri, a antreprenoriatului și a modalităților de a răspunde aspirațiilor europene, pornind de la rolul cheie al tinerilor în transformarea democratică a regiunii și a reconcilierii.
Ministrul delegat a adresat felicitări pentru progresele realizate de autorități în ultimul an, ce au condus la primirea invitației de aderare la NATO, precum și a recomandării Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare.

Totodată, a salutat evoluțiile din planul relațiilor de bună vecinătate, respectiv a tratatului de bună vecinătate cu Bulgaria și încheierea Acordului istoric de la Prespa cu Grecia, evidențiind semnificația simbolică pentru reconcilierea în regiune, precum și valoarea strategică pentru proiectul european în ansamblul său. În context, a exprimat încrederea că amendamentele constituționale aflate în dezbatere parlamentară privind implementarea Acordului de la Prespa vor fi adoptate în termenele stabilite.

Ministrul delegat George Ciamba i-a încurajat pe toți actorii politici din Republica Macedonia să continue dialogul și cooperarea atât în implementarea Acordului de la Prespa, cât și în procesul complex de reformă, pentru a putea îndeplini criteriile necesare în perspectiva adoptării de către Consiliul Uniunii Europene a deciziei de lansare a negocierilor de aderare cu UE, în iunie 2019, respectiv organizarea primei conferințe de aderare, până la finalul anului 2019.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, a fost trecut în revistă stadiul acestora, fiind remarcat cursul ascendent al dialogului politico-diplomatic, ministrul delegat menționând în acest sens vizita Prim-ministrului român la Skopje, la 27 iulie 2018, cooperarea foarte bună în cadrul forurilor regionale și internaționale, precum și tendința constantă de creștere a schimburilor comerciale bilaterale.

În context, George Ciamba a subliniat disponibilitatea României de a oferi expertiză și asistență tehnică pentru procesele de aderare la Uniunea Europeană și NATO, inclusiv prin intermediul Fondului de Mobilitate implementat de Agenția Română de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare.

Ambele părți au convenit continuarea dialogului bilateral, prin stabilirea unor vizite de răspuns, în acest sens ministrul delegat a adresat vice-prim-ministrului Osmani invitația de a vizita România, în perioada următoare, invitație acceptată de oficialul din Republica Macedonia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sorin Grindeanu „Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța”

19 Apr 2024 263

Judecătoria Mangalia motivează condamnarea Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției - „Scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia“

18 Apr 2024 413

„Mișcare surpriză“ în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției, condamnată cu suspendare, la Mangalia!

17 Apr 2024 812

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 572

Un fost ministru de Interne în Guvernul Petre Roman s-a stins din viață. „Moartea sa reprezintă o pierdere majoră pentru România“

14 Apr 2024 1525

Ce obligații i-a stabilit Judecătoria Mangalia Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției – închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunităţii (MINUTĂ)

12 Apr 2024 576

Condamnare pentru Monica Macovei, fost ministru al Justiției! 6 luni de închisoare cu suspendare la Judecătoria Mangalia

12 Apr 2024 694

Ministerul Apărării Naționale, în doliu! Un fost ministru s-a stins din viață

11 Apr 2024 671

Protest la Penitenciarul Poarta Albă-Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 981

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1140

VIDEO Judecătoria Mangalia amână pentru luna mai latura civilă a accidentului Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției

09 Apr 2024 434

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident aproape de Mangalia! Mâine, termen în dosarul civil

08 Apr 2024 501

Economistul Ilie Șerbănescu s-a stins din viață. Fostul ministru avea 81 de ani

08 Apr 2024 666

Premierul României, Marcel Ciolacu „În cei 20 de ani de la aderarea la NATO, România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil”

07 Apr 2024 486

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 724