Ministrul Economiei „Stăm mai prost decât vecinii noştri în atragerea de investiţii străine“

România stă mai prost decât țările vecine la atragerea de investiții străine, deși are nevoie de investiții masive pentru dezvoltare, a declarat, astăzi, Costin Borc, viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, la un forum despre dezvoltarea teritorială, informează România TV.

"Dezvoltarea teritorială prin parcurile industriale este un subiect foarte important. Stăm mai prost decât vecinii noștri în ceea ce privește dezvoltarea parcurilor industriale, stăm mai prost decât vecinii noștri în atragerea de investiții străine. Este important să nu cădem în ținte false, acum, în campanie electorală. Este foarte ușor să lansăm niște lozinci care sună frumos, dar care, deși au undeva un sâmbure de adevăr, sunt periculoase. Haideți să stăm cu picioarele pe pământ, să spunem ce are nevoie România. Avem nevoie de investiții masive, pentru că, dacă vrem să ne dezvoltăm, este nevoie de contribuabili care să permită cetățenilor să trăiască mai bine, cu un transport mai bun, cu servicii mai bune, spații publice, cinematografe", a spus Costin Borc, potrivit Agerpres.

În acest context, ministrul Economiei a admis că trebuie sprijinit capitalul autohton, însă acest lucru trebuie să se realizeze "în linia normelor Uniunii Europene", România fiind stat membru.

"Am acceptat că suntem într-o piață unică internă. Dacă am acceptat asta, înseamnă, de exemplu, că o firmă franțuzească, austriacă, irlandeză este o firmă din piața internă. Nu este investiție străină, haideți să acceptăm acest lucru! Da, capitalul românesc este defavorizat, dar nu este defavorizat de reguli, ci de know-how, de accesul la finanțare, deci este bine să vedem cum să ajutăm start-up-urile noastre, cum să luăm firmele bune românești să le creștem pentru a deveni concurente cu firmele cu capital străin", a explicat Borc.

El a atras atenția că una dintre principalele teme care ar trebui rezolvată este lipsa forței de muncă.

"Astăzi sunt locuri în care nu mai avem forță de muncă. În zona Banatului se aduc zilieri din Serbia și din Ungaria; nu mai avem zilieri. În zona de nord a țării există, de asemenea, acest flux. Avem probleme cu forța de muncă calificată. Avem nevoie de oameni capabili cu care să reușim inclusiv o debirocratizare. Dacă oamenii de calitate, mă refer la oamenii cu școală, se duc în străinătate să studieze și rămân să lucreze în străinătate ce facem? Cum arată România anului 2030? Întrebarea este cum arată România și cum reușim să aducem înapoi oamenii din diaspora care vin cu niște cunoștințe profesionale și cu o dorință de antreprenoriat mai mare decât a noastră", a adăugat șeful de la Economie.

În opinia lui Costin Borc, nu trebuie să ne plângem că nu avem suficienți antreprenori.

"Nu uitați, în 1989, acum 26 de ani, nu exista niciun antreprenor în România. Să creștem o generație antreprenorială destul de bună și de calitate până astăzi, când cu o generație înapoi nu exista nimeni, cred că este un start bun. Aș vrea să ne uităm în viitor cu optimism și răspundere, să vedem cum construim administrație locală, administrație centrală, mediu de afaceri, asociații", a mai spus acesta.

Dezvoltarea teritorială prin investiții în parcuri industriale, precum și în alte proiecte relevante pentru sectorul economic, se aliniază obiectivelor asumate de autoritățile centrale, în vederea implementării Strategiei Europa 2020 și a Planului de Investiții pentru Europa, au apreciat organizatorii forumului. Beneficiile economice și sociale ale zonelor de oportunitate industrială se reflectă în dezvoltarea sectorului de cercetare și inovare, creșterea gradului de ocupare a populației active, prin crearea de noi locuri de muncă, reducând, în consecință, procentajul populației amenințate de sărăcie.

Camera de Comerț și Industrie a României a organizat, luni, forumul "Parteneriate pentru dezvoltarea României. Potențialul strategic al rețelei de parcuri, clădiri și de terenuri industriale". La manifestare au participat reprezentanți ai Corpului diplomatic, specialiști în urbanism și construcții și ai unor organizații profesionale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Averea și interesele Roxanei Nartea, membru supleant în CA-ul Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină, Fizică și Balneologie Eforie Nord! (DOCUMENTE)

03 Feb 2024 734

Participarea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, la reuniunea consulilor onorifici din România

11 Nov 2016 1542

Confederaţia transportatorilor renunţă la protest

01 Nov 2016 2441

Vicepremierul Costin Borc „Simt nevoia să mulțumesc unui agent șef de la Poliția Rutieră Constanța, domnul Cristian Bozolan”

17 Oct 2016 4022

Cătălin Chesa, noul şef al Loteriei Române

16 Oct 2016 1979

Primele şase avioane F-16 Fighting Falcon, preluate la Baza Aeriană 86 „Borcea“ (galerie foto+video)

08 Oct 2016 3702

„Invest in Romania!” Viceprim-ministrul Costin Borc - „Portul Constanţa ar trebui să atragă mult mai multe investiţii“ (galerie foto)

01 Oct 2016 3094

Ministerul Economiei, Sorin Vasilescu „Nu este suficient să folosim Portul Constanța doar pentru a aduce containere” (galerie foto)

30 Sep 2016 2973

Sistemul de transport al gazelor din România va fi conectat la cel din Bulgaria (galerie foto)

25 Sep 2016 1975

Cortegiul funerar al Reginei Ana se îndreaptă spre București

10 Aug 2016 2656

Guvernul României se pregăteşte să ia o decizie! Piaţa asigurărilor RCA, vizată

03 Aug 2016 1782

Un singur salariat la stat în locul a doi care părăsesc sistemul?...

10 Jul 2016 2532

S-a sunat ”adunarea” la Palatul Victoria. Șeful SRI și ambasadorul SUA, chemați de premier la discuții

19 May 2016 2017

Când prezintă premierul Cioloş un bilanț al primelor șase luni de guvernare

05 May 2016 1975

„Problema în turism este a primarului“ Administrarea plajelor, în atenţia ministrului Costin Borc. S-a cerut demisia lui Papari (galerie foto)

20 Apr 2016 3116