Stiri calde

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a făcut un anunț referitor la Pilonul II de pensii. Ce a declarat acesta

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că va purta discuţii cu administratorii de pensii, care vor fi parte a concluziilor unei analize finale ce va avea loc în vara acestui an pe marginea Pilonului II de pensii, informează Agerpres.ro. 
 
El a adăugat că va exista o analiză şi nu un proiect de lege în privinţa Pilonului II de pensii.
 

Întrebat dacă se va naţionaliza Pilonul II, Teodorovici a spus: "Discuţia aceasta nu-şi are rostul atât timp cât nu există acea analiză de care eu am spus la Ministerul Finanţelor că se face - o analiză, nu un proiect de lege ca să modifice ceva din ceea ce este. Dar, după 10 ani de zile de funcţionare a acestui mecanism, e normal - ca în orice program, orice finanţare - se face o analiză să vezi dacă sunt lucruri bune de adus, soluţii, (...) iar într-un final discuţia să fie publică cu toţi cei care sunt implicaţi, cu cei care sunt administratori de pensii astăzi, pentru ca lucrurile să fie foarte clare. Nu plecăm de la ideea de a desfiinţa ceva, de a suspenda transferul pe Pilonul II. Am spus că este o posibilă variantă, ca atunci când lucrurile sunt foarte clare şi oamenii pot să... De ce să nu optezi, dacă ai pentru ce să optezi? Prima opţiune este să facem o analiză foarte clară. În luna iunie, cu siguranţă, vom discuta cu cele şapte fonduri de pensii, timp în care speranţa mea este să se oprească din declaraţiile pe care le fac nejustificat. (...) Trebuie să administreze, nu să facă aprecieri (...) sau să anunţe nu ştiu ce firmă de avocatură. Sunt declaraţii tipice. Am spus că iunie - iulie (va avea loc analiza - n.r.), nu s-a schimbat".

 
Ministrul Finanţelor a menţionat că, din datele pe care le are, nu există încă o concluzie.
 

"Analiza este încă în curs şi se fac analizele pe tot ce înseamnă şi costuri şi situaţii, scenarii, dar scenariile - sunt destul de posibile randamente mai bune decât au fost până astăzi la Pilonul II de pensii. Nu cred că cineva poate să se împotrivească unei posibile situaţii mai bune decât este astăzi la Pilonul II, adică randamente mai bune (...). Nu spunem nimic de a restrânge sau de a constrânge", a afirmat Teodorovici.

 
El a vorbit despre costurile administrării fondurilor de pensii, despre comisioane, explicând că în această privinţă se va stabili cea mai bună abordare.
Ministrul Finanţelor a arătat că există, pe de o parte, suma de 1,5 - 1,6 miliarde de lei costul pe care românii îl plătesc pentru Pilonul II şi alte fonduri de pensii private, la care se adaugă şi costul de dobândă.
 

"La nivelul Guvernului, cu Ministerul Muncii şi nu numai, se va purta o discuţie cu ceilalţi actori de care am spus şi mai devreme - administratorii de fonduri private. Stăm, discutăm şi fără niciun fel de alte elemente vom stabili care e cea mai bună abordare pe viitor", a spus el.

 
Întrebat dacă vor fi modificate şi comisioanele, Teodorovici a răspuns: "Da, e un subiect - comisioanele de astăzi de un miliard şi jumătate de lei la 10 ani de zile, o sumă destul de importantă, o sumă la care se adaugă şi costurile de finanţare, de împrumut, costurile cu dobânda la titlurile de stat pe care fondurile de pensii le plasează la stat".

Sursa: Agerpres.ro. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Banii nu au miros pentru guvernanţi. Toaletele din curte, dar şi fosele septice, interzise prin lege

18 Mar 2019 579

Eugen Teodorovici „Mă bucur că domnul preşedinte a promulgat bugetul. E adevărat, cu o mare întârziere, nejustificată”

15 Mar 2019 253

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, va participa la protestul "România vrea autostrăzi #şîeu"

15 Mar 2019 291

Senatoarea Ramona Dinu îi cere ministrului Teodorovici să spună cum va recupera terenurile din Dosarul Retrocedărilor (document)

27 Feb 2019 789

Ministrul Finanțelor Publice nu crede că OUG 114 afectează Pilonul II de pensii. Ce a declarat Eugen Teodorovici

25 Feb 2019 321

Schimbări în cadrul programului „Prima casă“. Ce a declarat ministrul Finanțelor Publice

18 Feb 2019 477

Eugen Teodorovici, ales într-o funcție importantă în Uniunea Europeană. Când va începe mandatul acestuia

17 Feb 2019 724

Ce spune Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, despre o eventuală modificare a Ordonanţei 114

13 Feb 2019 344

Bugetul Guvernului Dăncilă pe 2019. Cifre şi strategii. Ce îşi propune Executivul până în anul 2021 (documente)

11 Feb 2019 553

Eugen Teodorovici, detalii despre „taxa pe lăcomie”. Ce spune ministrul Finanțelor despre adoptarea ordonanței

08 Feb 2019 466

Guvernul României a aprobat proiectul de buget pe 2019

08 Feb 2019 841

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici „Eu vă spun că o să aveţi mâine un buget în Guvern prezentat, discutat, adoptat, trimis la Parlament“

07 Feb 2019 347

Noi discuții despre proiectul de buget pe anul 2019.la Parlament în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor. Cine participă

05 Feb 2019 373

Ce se întâmplă cu bugetul. Primăriile ar putea beneficia de mai multe fonduri

05 Feb 2019 371

Discuții despre proiectul de buget pe anul 2019.la Parlament în biroul lui Liviu Dragnea. Cine participă

04 Feb 2019 363