Ministrul Finanțelor Publice anunță reducerea comisionului de administrare pentru Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1%

Comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii va scădea de la 2,5% la 1%, iar o persoană se poate retrage de la un fond de pensii, pe bază de cerere individuală, după minimum cinci ani de participare, a anunţat marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.ro

Prevederea este cuprinsă într-un proiect de ordonanţă privind măsuri fiscal - bugetare, care urmează să fie adoptat de Guvern până la sfârşitul acestui an.

"Pilonul II, ştiţi că aici s-a vorbit foarte mult despre câteva situaţii care ar trebui să fie subiecte de schimbare, în sensul că am vorbit foarte mult de o posibilă lărgire a ariei în care aceste fonduri de pensii să poată să investească. Şi se adaugă prin ordonanţă încă un domeniu, şi anume proiectele de parteneriat public-privat, deci se poate investi de către fondurile de pensii şi în această zonă, deci, mărind, practic, aria aceasta de a investi. De asemenea, comisionul de administrare, care astăzi este de 2,5%, va scădea la 1%. Şi o să vedeţi şi în textul ordonanţei şi, cum spuneam, explicaţiile fiecărui coleg în parte vor arăta foarte clar care sunt motivele, care sunt argumentele pentru o astfel de scădere, pentru că o mare parte din activitate, ştim foarte bine, Casa de Pensii o derulează şi, atunci, cred că este şi justificat ca totuşi aceste comisioane de administrare, care timp de zece ani de zile ştim foarte bine că au avut o valoare destul de mare, să se şi reducă, tocmai în beneficiul celor care sunt participanţi la Pilonul II de pensii", a explicat şeful de la Finanţe.


De asemenea, al doilea comision, cel de 0,05% pe lună din active, se va modifica în funcţie de performanţa fondului respectiv.

Potrivit ministrului Finanţelor, o persoană se poate retrage, pe bază de cerere, dintr-un fond de pensii, însă după o perioadă de minimum cinci ani de participare la acel fond, iar activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active.

"Un alt aspect important este acela că o persoană care participă la un fond de pensii trebuie şi este normal să poată să se retragă, dacă consideră de cuviinţă. Se poate retrage pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de cinci ani de participare la respectivul fond, iar la momentul la care persoana respectivă se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, activele respective se transferă, activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active, pentru că este normal - te retragi înainte de momentul planificat iniţial - să fie şi un astfel de comision. Deci, sunt doar câteva, să spunem, elemente, care nu fac decât să spunem aşa să pună în cadru legal anumite solicitări venite şi din partea celor vizaţi în mod direct, şi anume participanţii la astfel de fonduri de pensii", a menţionat Eugen Teodorovici.


Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu „Pentru recalcularea pensiilor nu trebuie să duceţi niciun document cu venituri realizate după 2001"

08 Apr 2024 888

Andreea Corina Băjenaru și Florina Silvia Popa Doi procurori din Parchetul General al României ies la pensie

07 Apr 2024 391

Instanța s-a retras pentru deliberări în procesul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța

05 Apr 2024 1747

Primarul Chițac a deschis proces Casei de Pensii a Ministerului Apărării! Începe judecata

04 Apr 2024 830

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 876

Poșta Română Oficiul Poștal Constanța 6- „Cea mai bună șefă din lume a ieșit la pensie“

10 Mar 2024 724

Guvern Din septembrie 2024, se vor plăti pensiile recalculate

28 Feb 2024 827

Magistratul Corina Suzana Artene se pensionează! Președintele a semnat decretul

20 Feb 2024 485

Magistrații și-au declinat competența într-unul dintre dosarele deschise de fostul senator liberal, Puiu Hașotti

15 Feb 2024 888

Foștii procurori – inspectori judiciari Adina Florea și Silviu Ciocoiu, răspuns negativ de la Tribunalul Constanța (MINUTA)

12 Feb 2024 1028

Unii români vor primi peste 1.000 de lei în plus la pensie. Iată anunțului șefului Casei de Pensii

09 Feb 2024 1158

Procuror din Constanța, șef în Direcția Națională Anticorupție, la pensie! Mai avea doi ani din mandatul de conducere

07 Feb 2024 4301

Judecătorul Corina Suzana Artene, de la Tribunalul Constanța, răspuns pozitiv de la CSM pentru pensionare

07 Feb 2024 515

Corina Suzana Artene, magistrat al Tribunalului Constanța, cere pensionarea

05 Feb 2024 577

Patru judecători ies le pensie, după ce președintele a semnat decretele! LISTA

29 Jan 2024 709