Ministrul Finanțelor Publice anunță reducerea comisionului de administrare pentru Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1%

Comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii va scădea de la 2,5% la 1%, iar o persoană se poate retrage de la un fond de pensii, pe bază de cerere individuală, după minimum cinci ani de participare, a anunţat marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.ro

Prevederea este cuprinsă într-un proiect de ordonanţă privind măsuri fiscal - bugetare, care urmează să fie adoptat de Guvern până la sfârşitul acestui an.

"Pilonul II, ştiţi că aici s-a vorbit foarte mult despre câteva situaţii care ar trebui să fie subiecte de schimbare, în sensul că am vorbit foarte mult de o posibilă lărgire a ariei în care aceste fonduri de pensii să poată să investească. Şi se adaugă prin ordonanţă încă un domeniu, şi anume proiectele de parteneriat public-privat, deci se poate investi de către fondurile de pensii şi în această zonă, deci, mărind, practic, aria aceasta de a investi. De asemenea, comisionul de administrare, care astăzi este de 2,5%, va scădea la 1%. Şi o să vedeţi şi în textul ordonanţei şi, cum spuneam, explicaţiile fiecărui coleg în parte vor arăta foarte clar care sunt motivele, care sunt argumentele pentru o astfel de scădere, pentru că o mare parte din activitate, ştim foarte bine, Casa de Pensii o derulează şi, atunci, cred că este şi justificat ca totuşi aceste comisioane de administrare, care timp de zece ani de zile ştim foarte bine că au avut o valoare destul de mare, să se şi reducă, tocmai în beneficiul celor care sunt participanţi la Pilonul II de pensii", a explicat şeful de la Finanţe.


De asemenea, al doilea comision, cel de 0,05% pe lună din active, se va modifica în funcţie de performanţa fondului respectiv.

Potrivit ministrului Finanţelor, o persoană se poate retrage, pe bază de cerere, dintr-un fond de pensii, însă după o perioadă de minimum cinci ani de participare la acel fond, iar activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active.

"Un alt aspect important este acela că o persoană care participă la un fond de pensii trebuie şi este normal să poată să se retragă, dacă consideră de cuviinţă. Se poate retrage pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de cinci ani de participare la respectivul fond, iar la momentul la care persoana respectivă se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, activele respective se transferă, activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active, pentru că este normal - te retragi înainte de momentul planificat iniţial - să fie şi un astfel de comision. Deci, sunt doar câteva, să spunem, elemente, care nu fac decât să spunem aşa să pună în cadru legal anumite solicitări venite şi din partea celor vizaţi în mod direct, şi anume participanţii la astfel de fonduri de pensii", a menţionat Eugen Teodorovici.


Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi cunoscuți judecători din Constanța ies la pensie! Unul dintre ei este președinte în Tribunalul Constanța

21 Sep 2022 1874

Ministrul Muncii a anunțat la Neptun creșterea pensiilor și a salariului minim pe economie

31 Aug 2022 583

Proiect Modificări în ceea ce privește legea ce vizează pensiile private în România

28 Aug 2022 648

Averea și interesele senatorului PNL Septimiu Bourceanu în al doilea an de mandat (DOCUMENTE)

27 Aug 2022 936

Cercetat într-un dosar al DNA Constanța, comisarul şef Mircea Vizitiu, adjunct al inspectorului șef al IPJ, se pensionează!

01 Aug 2022 4969

Fost șef al IPJ Constanța, cu peste 340.000 de lei avere nejustificată, acuză ANI! Ce spune comisarul șef Dancu (DOCUMENTE)

28 Jul 2022 6544

Declarație de Avere Șerban Dumitru, șef district la CNAIR deține două case și trei autoturisme (DOCUMENTE)

27 Jul 2022 912

Ministerul Muncii Numărul total al pensionarilor era, la finele lunii martie 2022, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut

24 Jul 2022 775

Casa Naţională de Pensii Publice Câte pensii de serviciu au fost achitate în luna iulie 2022

22 Jul 2022 680

Oficial, de la CSM Un judecător al Curții de Apel Constanța iese la pensie, din toamnă

20 Jul 2022 801

Documentații făcute pe genunchi de Primăria Constanța. Printre persoanele cu funcție de decizie în cadrul unei achiziții apare un director care a ieșit la pensie

12 Jul 2022 985

Inspectorul șef al ITM Constanța, Eugen Bola, iese la pensie. Ce mesaj a transmis și cine va asigura conducerea instituției

11 Jul 2022 1008

CNAS Ajutorul financiar acordat pensionarilor nu afectează plafonul de compensare a prețului medicamentelor

07 Jul 2022 585

După decizia CCR Tăriceanu, Irina Loghin, Văcăroiu și alți 64 de foști parlamentari își recuperează pensia specială

06 Jul 2022 594

Moment emoționant la sediul Batalionului 341 Infanterie ,,Constanța" (GALERIE FOTO)

01 Jul 2022 583