Ministrul Lazăr Comănescu a reiterat susținerea pentru poporul turc și pentru instituțiile legitime din Turcia

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat, în perioada 2-3 septembrie, la Bratislava, la reuniunea informală Gymnich a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.

În cadrul reuniunii au fost abordate teme de actualitate de pe agenda europeană, precum: evoluțiile recente din Turcia și relațiile UE cu această țară, Ucraina, stadiul implementării Acordurilor de la Minsk și acțiunea viitoare a UE, strategia globală pentru politica externă și de securitate a UE.

„A avut loc și o reuniune cu statele candidate, în cadrul căreia tema centrală a fost combaterea terorismului și a radicalizării. Situaţia din Turcia şi relaţia acestui stat cu Uniunea Europeană au fost abordate şi cu participarea ministrului afacerilor europene turc, Ömer Çelik. În marja reuniunii a mai avut loc un dejun de lucru cu miniștrii de externe din statele Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina)”, transmite MAE.

„Referitor la situația din Turcia a fost reiterat sprijinul pentru instituțile democratice și pentru eforturile de depășire a crizei cauzate de tentativa de lovitură de stat. A reieșit sprijinul în favoarea consolidării relației UE-Turcia și implementării în continuare a angajamentelor în dosarele de interes comun, inclusiv în ce privește migrația. Ministrul Lazăr Comănescu a reiterat condamnarea cu fermitate a loviturii de stat eșuate, susținerea pentru poporul turc și pentru instituțiile legitime din Turcia. A menționat parteneriatul strategic al țării noastre cu Turcia și recenta reuniune trilaterală Turcia-România-Polonia, subliniind în context importanța Turciei ca stat partener esențial al UE, membru NATO și actor regional relevant, ancorat în valorile europene. A reiterat sprijinul constant al țării noastre pentru avansarea procesului de aderare a Turciei la UE”, mai transmite MAE.

Referitor la Strategia globală a UE, discuțiile s-au concentrat asupra  implementării  liniilor strategice, inclusiv în domeniul securității și apărării. Ministrul de externe român a subliniat necesitatea ca strategiile sectoriale să reflecte interesele globale ale Uniunii, dar și abordarea echilibrată față de cele două vecinătăți, estică și sudică.  
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj de opinie Vă temeți că un cutremur ar putea devasta România, la fel ca în Turcia și Siria?

13 Feb 2023 1689

Un profesor de la Universitatea Ovidius a refuzat să primească mită de la un student. Ce au decis judecătorii

21 Nov 2017 6257

Constanţa. Un student la Medicină a încercat să mituiască un profesor. Detalii exclusive din dosar

31 Oct 2017 3142

Eveniment medical excepţional Anadolu Medical Center!

14 Nov 2016 6979

Marius Copil și Marco Chiudinelli, câştigători în finala de dublu a turneului de la Izmir

24 Sep 2016 1453

Primarul şi viceprimarul oraşului Edremit din Turcia, în vizită de lucru la Cumpăna

11 Apr 2016 2009

S-au pus bazele unor viitoare parteneriate CCINA Constanţa, vizitată de o delegaţie din Turcia

21 Jan 2016 2254