Ministrul Mihai Fifor, la Summit-ul NATO de la Bruxelles


Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a participat la Summit-ul NATO de la Bruxelles.

În cadrul cinei de lucru a miniștrilor aliați ai apărării, care a avut loc în marja Summit-ului, ministrul Mihai Fifor a prezentat perspectiva națională asupra coerenței posturii de apărare și descurajare și a procesului de adaptare a Alianței la noile condiții ale mediului de securitate, conform sarcinilor trasate la Varșovia în 2016 și a raportului de evaluări politico-militare aprobat în cadrul Summit-ului recent încheiat. De asemenea, a subliniat importanța unei apărări aliate coerente dintr-o perspectivă integrată, de 360 de grade, astfel încât NATO să-și poată dezvolta capacitatea de răspuns în fața amenințărilor de orice natură. În context, ministrul Fifor a evidențiat că o parte importantă a acestui proces o reprezintă implementarea în totalitate a prezenței înaintate pe flancul estic aliat, deopotrivă în segmentele nordic și sudic, potrivit unui comunicat de presă.

"Este absolut necesar ca în perioada imediat următoare să discutăm mult mai aplicat despre coerența posturii de apărare și descurajare, astfel încât să ne asigurăm că nu există elemente de planificare strategică neacoperite în implementarea prezenței înaintate pe întregul flanc estic aliat", a precizat ministrul român al Apărării.


Deciziile aliate cu privire la domeniul apărării, care au fost luate în cadrul acestui Summit, reflectă de o manieră substanțială obiectivele naționale, cu accent pe întărirea prezenței aliate pe flancul estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră. Un alt subiect important a fost reprezentat de găzduirea unui comandament militar NATO de nivel corp de armată pe teritoriul național, pentru consolidarea capacității de planificare aliată în regiunea Mării Negre. Totodată, Danemarca, Estonia și Letonia au anunțat intențiile de întărire a relațiilor de comandă-control în regiunea Mării Baltice, prin înființarea unui nou comandament de divizie, iar Italia s-a oferit să asigure un comandament similar în sprijinul activităților desfășurate în sudul Alianței.

Summit-ul NATO a oferit oportunitatea de intensificare a dezbaterilor NATO pe tema situației de securitate din regiunea Mării Negre, împreună cu Ucraina și Georgia, discuțiile acoperind o gamă largă de preocupări precum: importanța geostrategică a regiunii pentru  securitatea euro-atlantică pe fondul consolidării capacităților militare ale Rusiei în regiune și intensificarea tacticilor hibride.

La sediul NATO, ministrul Mihai Fifor avut un foarte bun schimb de opinii cu secretarul american al apărării, James Mattis, despre importanța implementării, în perioada imediat următoare, a deciziilor luate la Summit-ul NATO, inclusiv inițiativele ce vizează România și regiunea noastră.

De asemenea, ministrul apărării naționale a avut o întrevedere cu generalul american în rezervă James Jones, comandant al Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) în perioada 2003-2006, cu care a avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, precum și stadiul inițiativelor aliate din această zonă și de pe teritoriul României.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis-„Vom avea un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16“

12 Jul 2023 937

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, prezent la Summit-ul NATO! „Atingerea acestui obiectiv este esențială pentru Armata României“

12 Jul 2023 859

MApNSemnarea Declarației comune privind formalizarea Coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16

12 Jul 2023 498

Președintele Klaus Iohannis va participa la Summitul NATO de la Vilnius! Ce se va discuta la întrunire

07 Jul 2023 849

Conducerea MApN participă la cea de-a șaptea ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”

16 May 2023 857

Ministrul apărării naționale, la Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO. Agenda evenimentului

12 Oct 2022 1061

Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu „În prezent, suntem în măsură să răspundem oricărei provocări de securitate și să contribuim la stabilitatea regională“ (GALERIE FOTO)

31 Jul 2022 1339

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu președintele Comisiei de Apărare a Adunării Naționale din Franța

21 Jul 2022 1193

SUA „Schimbări semnificative“ în relațiile NATO și Asia

12 Jul 2022 1151

Întrevedere a ministrului apărării naționale cu ambasadorul SUA la NATO Discuții în jurul adoptării unui nou Concept Strategic al Alianței Nord-Atlantice

11 Jul 2022 1097

Klaus Iohannis România, un actor „foarte” implicat în politica europeană (VIDEO)

05 Jul 2022 1056

A început Summitul pentru Securitate de la Marea Neagră! Ce nume sonore de la nivel mondial sunt prezente la Constanța (GALERIE FOTO și VIDEO)

01 Jul 2022 2072

Summit NATO la Madrid Prezenţa suplimentară americană în România. Anunțul președintelui SUA (VIDEO)

29 Jun 2022 1097

Klaus Iohannis, declarații înaintea de deschiderea summit-ului NATO din Madrid

29 Jun 2022 1154

Iohannis, Dîncu și Petrescu vor participa la Summit-ul NATO de la Madrid

28 Jun 2022 1070