Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arşi din Europa

În urma problemelor întâmpinate săptămâna trecută la transferul pacientului cu arsuri grave într-un spital privat din Belgia, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arşi din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul transferurilor pacienţilor cu arsuri grave în străinătate, informează Ministerul Sănătății. 

În acest sens, a fost contactată conducerea Spitalului Militar din Belgia, urmând ca săptămâna viitoare să se desfăşoare primele discuţii premergătoare semnării unui protocol care să permită transferul pacienţilor cu arsuri grave din România în regim de urgenţă, urmând ca problemele birocratice să fie rezolvate după transfer. Ministrul Sănătăţii intenţionează să încheie astfel de acorduri cu mai multe unităţi sanitare din Europa care au capacitate de îngrijire şi tratament a marilor arşi.

De asemenea, în urma unor întâlniri ale experţilor europeni în România, există în execuţie o procedură europeană care va fi aplicată tuturor ţărilor membre în cazul în care se confruntă cu lipsa posibilităţilor de tratare a marilor arşi.

În cazul transferului pacientului cu arsuri grave de săptămâna trecută, a existat o colaborare foarte bună cu MAPN şi IGSU în acest caz, în baza protocoalelor care există între aceste instituţii.

România dispune de fondurile necesare tratamentelor în străinătate pentru mari arşi. Atât Ministerul Sănătăţii cât şi CNAS dispun de fonduri pentru acest tip de intervenţii. De asemenea, toate plăţile către furnizorii străini de servicii medicale sunt onorate în termenul legal.

" Ministrul trebuie să se implice ori de câte ori situaţia o cere, iar săptămâna trecută a fost un caz special care a impus intervenţia mea pentru a nu pierde timp preţios pentru pacient cu formalităţile necesare transferului", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.


În ceea ce priveşte controlul infecţiilor intraspitaliceşti, sistemul sanitar din România prevede proceduri în conformitate cu cele mai înalte standarde europene în domeniu. Ministerul Sănătăţii va dispune în continuare controale pentru verificarea punerii în aplicare a acestor proceduri şi va înăspri sancţiunile în cazul în care ele nu sunt aplicate corespunzător.

Potrivit sursei citate, pentru o monitorizare mai atentă a consumului de antibiotice şi a rezistenţei microbiene, Ministerul Sănătăţii a elaborat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea unui comitet intersectorial de limitare a rezistenţei la antibiotice. Acest proiect de act normativ prevede ca specialişti din instituţiile implicate, precum Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, ANSVSA, Colegiul medicilor si Colegiul farmaciştilor, vor stabili o strategie de acţiune pe termen lung care respectă conceptul internaţional "one health" cu acţiuni concrete în domeniul sănătăţii umane şi veterinare şi acţiuni de mediu care au rolul de monitorizare a consumului de antibiotice şi rezistenţă microbiană.

"Pe lângă toate aceste măsuri, este important să ne creăm propriul sistem de tratament al marilor arşi şi voi continua demersurile necesare pentru acest lucru", a mai declarat ministrul Sănătăţii.


Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii se va întâlni în cursul acestei săptămâni cu reprezentanţii semnatarilor scrisorii deschise transmisă de grupul de supravieţuitori ai tragediei de la Colectiv pentru a discuta propunerile lor referitoare la capacitatea de îngrijire şi tratament a marilor arşi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aproape 160 de misiuni executate de pompierii militari din Constanța, în perioada 19-21 aprilie

22 Apr 2024 301

UPDATE Accident rutier la Sibioara, județul Constanța. Una din victime a fost preluată de elicopterul SMURD (Galerie FOTO)

20 Apr 2024 2869

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 673

O femeie angajată în Armată, arestată preventiv! Și-a bătut crunt fetiţa de două luni

18 Apr 2024 474

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 325

Sorin Ciutureanu, revocat din Consiliile de Administrație ale spitalelor aflate în subordinea CJ Constanța (DOCUMENT)

16 Apr 2024 778

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 1H

15 Apr 2024 254

UPDATE Accident rutier în municipiul Constanța. Trei victime sunt implicate

14 Apr 2024 1243

UPDATE Incendiu violent într-un apartament de pe Bulevardul Gara Obor din București! Mai multe persoane, transportate la spital (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 1110

Accident rutier noaptea trecută în Stațiunea Mamaia! O mașină a intrat într-un gard de beton

14 Apr 2024 729

UPDATE Accident rutier în sensul Kaufland Palazu spre Ovidiu, județul Constanța (FOTO)

13 Apr 2024 887

Anchetă la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București! Mai mulți pacienți ar fi decedat după administrarea incorectă a unui medicament

11 Apr 2024 555

UPDATE. Accident rutier, la intrarea în Neptun, județul Constanța. Pompierii intervin (Galerie FOTO)

11 Apr 2024 1297

Spitalul Orășenesc Hârșova, obligat să achite peste 15.000 de euro pentru medicamente! Dosarul, în rercurs la Curtea de Apel Constanța

11 Apr 2024 367

Doliu în lumea fotbalului. Un jucător important s-a stins din viață

10 Apr 2024 1452