Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă finalizarea legii transplantului. Aceasta va fi supusă dezbaterii publice

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă că a fost finalizată legea transplantului, iar "cât de curând" aceasta va fi supusă dezbaterii publice, informează Agerpres.ro

"Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnică legislativă şi toate celelalte. Eu spun că va fi ceva care nu că va revoluţiona transplantul, ci îl va pune exact acolo unde îi este locul. Ministerul Sănătăţii s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege, cât de curând o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-aş ruga să ne susţinem împreună, cred că nu mai este cazul să vă spun că voi fi în prima linie a donării de organe", a declarat ministrul Sănătăţii, marţi, la conferinţa "Transplantul, pacientul pre şi post-transplant şi viaţa cotidiană a acestuia", organizată de Asociaţia Transplantaţilor.


Sorina Pintea a spus că există mai multe centre, spitale judeţene unde au fost declaraţi pacienţi în moarte cerebrală şi nu s-a făcut nicio prelevare de organe.

"Asta înseamnă că nu există interes. (...) Ce motivează este foarte greu de explicat. În primul rând, ei sunt cointeresaţi financiar prin Programul Naţional de Transplant. Probabil că le este dificil să abordeze aparţinătorii, dar din informaţiile pe care le am (...) nici măcar nu îi abordează. Este foarte uşor, ca spital, să primeşti bani pentru declararea morţii cerebrale, să primeşti bani ca şi coordonator judeţean, e adevărat că nu foarte mulţi, şi totuşi să nu se întâmple nimic", a punctat Pintea.


Ministrul a precizat că va fi reorganizat Programul Naţional de Transplant, care este utilizat ineficient.

"Vom reorganiza puţin Programul Naţional de Transplant, astfel încât să îi răsplătim cu adevărat pe cei care fac sau să îi pedepsim pe cei care nu fac, pentru că, până la urmă, este o activitate finanţată pe care trebuie să o facă. (...) Încă nu ne-am gândit cum (să fie sancţionaţi - n.r.). În primul rând ne gândim să îi convingem. (...) Ar putea (aceste centre - n.r.) să rămână fără bani. Nu putem avea transplant fără organe. În momentul când doreşti să accezi la o organizaţie internaţională, ăsta e primul lucru. Există în România Programul Naţional de Transplant. Din păcate, utilizat ineficient pe alocuri", a arătat Pintea. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a stins din viață profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

18 Mar 2024 415

Sebastian Burduja „Eliminăm taxa pe soare pentru prosumatori”

16 Mar 2024 419

Ministrul de Externe al Ungariei „Nu doar România, ci şi Ungaria are interesul ca România să intre cât mai devreme în zona Schengen”

16 Mar 2024 485

Au fost făcute cunoscute numele candidaţilor la alegerile europarlamentare din partea alianței PSD-PNL

13 Mar 2024 831

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident la Mangalia! Latura civilă, amânată pentru aprilie 2024 (VIDEO)

12 Mar 2024 640

A murit liderul Partidului Popular Conservator din Danemarca. Soren Pape Poulsen s-a prăbușit în fața colegilor

02 Mar 2024 756

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov „Conducerea română de la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev”

02 Mar 2024 639

Hotelul Dunărea din Mamaia se vinde. Proprietarul, fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, cere 5,5 milioane de euro

23 Feb 2024 1074

A murit Petre Măsală, cel mai în vârstă călușar din țară și deținător al titlului de Tezaur Uman Viu

17 Feb 2024 808

Ce spune Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța Inspectoratele Școlare Județene vor fi desființate prin ordin de ministru

15 Feb 2024 791

VIDEO Iată când se va pronunța Judecătoria Mangalia în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției!

13 Feb 2024 745

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, și-a recunoscut vinovăția în cazul accidentului de pe DN39 Constanța-Mangalia. Instanța a rămas în pronunțare (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 1220

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, în fața magistraților de la Judecătoria Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 729

Un important Ordin al Ministrului Dezvoltării ar putea fi anulat la Constanța

05 Feb 2024 673

Curtea Supremă a validat dosarul Începe procesul în cazul lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor! (DOCUMENT)

04 Feb 2024 621