Stiri calde

Ministrul Sănătății susține că în şase luni se vor crea premisele pentru autorizarea unor noi medicamente pe piaţa românească

În şase luni se vor crea premisele pentru autorizarea unor noi medicamente pe piaţa românească, a afirmat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea citat de Agerpres.ro. 

"Eu spun că în şase luni de zile. Dar până atunci nu înseamnă că ne uităm pacienţii, nu înseamnă că nu încercăm să grăbim procesele de autorizare. Anul acesta s-au introdus 37 de molecule noi. Este mult, este puţin. Nu ştiu. Asta trebuie s-o spună pacienţii. Din păcate, n-am reuşit să acoperim toată patologia care ar avea nevoie de tratamente noi. Dar în octombrie vom mai introduce câteva molecule noi. Deci chiar se fac eforturi. Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă în acest moment este problema studiilor clinice, care ar putea intra pe piaţa din România şi, din păcate, din cauza procedurilor de evaluare au întârziat foarte mult", a spus, sâmbătă, Sorina Pintea la Digi 24.


Ministrul Sănătăţii a recunoscut şi faptul că există "probleme şi cu studiile clinice".

"Da, sunt probleme şi cu studiile clinice. Am primit o situaţie şi există studii clinice depuse pentru aprobare care au o întârziere de peste 400 de zile, studii clinice care ar putea intra în România şi care ar furniza medicamente pentru mulţi din pacienţii noştri, în special pentru bolile oncologice", a spus ministrul Sănătăţii.


Sorina Pintea a anunţat că luni va fi publicat în transparenţă decizională un proiect privind reorganizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

"Specialişti vor apărea pentru că sunt cursuri în derulare, tocmai asta vă spuneam. Creezi posturi noi pentru a putea angaja aceşti specialişti, creezi premisele finanţării din venituri proprii a acestor posturi, astfel încât să nu grevăm bugetul de stat, reorganizăm modalitatea de funcţionare a echipelor de autorizare din ţară, deci sunt mai multe lucruri benefice şi aşteptate. Este un act normativ care se discută de cinci ani. Aşa mi s-a spus. Prima măsură şi cea mai importantă este reorganizarea agenţiei. Apoi, de la 1 ianuarie 2019, crearea premiselor pentru a bugeta aceste posturi pe care le vom crea în plus. Agenţia are capacitatea din veniturile proprii să-şi plătească angajaţii", a spus ministrul.


Sorina Pintea a explicat că ANMDM are nevoie de 500 de angajaţi, faţă de cei 200 câţi are în prezent.

"În acest moment, ANM are în jur de 200 de angajaţi. Are nevoie, în total, de 500, astfel încât lucrurile să poată funcţiona normal, astfel încât lipsa de personal şi nu neapărat rea-voinţă a guvernanţilor, aşa cum s-a spus de multe ori, conduce la foarte multe întârzieri pe care le recunosc şi pe care încerc, împreună cu colegii mei din MS şi de la ANM, să le rezolvăm. Dar uneori se fac eforturi supraomeneşti. (...) 500 de oameni ar fi necesari pentru a acoperi întregul obiect de activitate, inclusiv de a avea oameni în teritoriu pentru a autoriza farmaciile", a mai precizat ea.


Ministrul a spus că dintre cei 200 de angajaţi ai ANMDM, doar cinci sunt implicaţi în autorizarea medicamentelor.

"ANM nu se ocupă doar de autorizări. Sunt mai multe obiecte de activitate pe care le desfăşoară această agenţie pentru că o simplă semnătură pe o cerere de autorizare nu este suficientă. Medicamentele se testează. Dacă cineva doreşte să introducă pe piaţa din România un medicament nou, atunci angajaţi ai agenţiei se deplasează la locul de producţie al medicamentului în străinătate să vadă dacă se respectă normele, dacă acel medicament poate fi pus pe piaţă în România. (...) Apoi există angajaţi în ţară care autorizează farmaciile, deci obiectul de activitate al agenţiei este foarte vast", a spus Pintea.


Întrebată despre situaţia Departamentului de evaluare a Tehnologiilor Medicale din cadrul ANMDM, Sorina Pintea a explicat că acesta are doar doi angajaţi, nefiind organizat concurs pentru completarea schemei din cauză că "nu au fost găsiţi specialişti pe piaţă".

"Pentru a lucra în acel departament este nevoie de oameni foarte bine pregătiţi, pentru că aici se iau decizii care schimbă destine. Am avut o intenţie de concurs, dar nu sunt specialişti. Aceşti oameni urmează nişte cursuri speciale care nu s-au mai organizat în România. Ministerul Sănătăţii are un contract de consultanţă din 2015 plătit de Banca Mondială, inclusiv pentru a pregătit personal", a mai spus ministrul.


Ea a menţionat că au existat câteva întâlniri cu reprezentanţii firmei respective.

"Am stabilit criterii, condiţii de lucru, astfel în luna noiembrie ne vor livra prima procedură pentru România, modernizată. Vor începe cursurile de pregătire, deci e o chestiune mai delicată. (...) Din punctul meu de vedere şi din ceea ce am discutat cu conducerea ANMDM, ar trebui să fie în jur de 20 de specialişti care să lucreze pentru autorizarea medicamentelor. (...) Nu este vorba că nu există posturi bugetate, nu există că nu sunt bani pentru aceste posturi, există problema pregătirii acestor oameni. Este singura problemă. Pentru că vă daţi seama ce înseamnă să evaluezi un medicament, să-l treci pe o listă de compensate şi acel medicament să aibă o valoare de piaţă anuală de 30 de milioane de dolari, de exemplu", a mai declarat Sorina Pintea. 

Sursa: Agerpres.ro. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Sorina Pintea Programul de sănătate pentru vitamina D, propunerea Comisiei naţionale de endocrinologie

11 Feb 2019 918

În contextul epidemiei de gripă Senatoarea USR Ramona Dinu îi cere ministrului Sănătăţii o situaţie a cabinetelor medicale şcolare şi universitare (document)

07 Feb 2019 634

Editorial Oficial, este epidemie de gripă în România. Patru decese la Constanţa. Cum ne protejăm?

31 Jan 2019 1040

Epidemie de gripă în România. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea "S-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic în România"

30 Jan 2019 872

Vor fi din nou suspendate cursurile din cauza gripei? Ce a declarat ministrul Educației Naționale

29 Jan 2019 1709

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arşi din Europa

06 Nov 2018 314

Oficial de la Ministerul Sănătății despre parteneriatul româno-turc pentru construcția spitalului regional de la Constanța

29 Oct 2018 832

Sorina Pintea “Și negocierea Contractului Colectiv de Muncă poate fi terminată, așa cum ne-am angajat cu noua echipă din minister”

25 Oct 2018 276

Se reia colabarea dintre România şi Bulgaria, pentru asigurarea accesului la medicamente

23 Oct 2018 307

După moartea lui Ilie Balaci, ministrul Sorina Pintea cere o anchetă la Serviciul de Ambulanță din Craiova

22 Oct 2018 433

Ministrul Sănătății "Este nevoie, cred, în fiecare judeţ de un centru de radioterapie"

12 Oct 2018 324

Programul de screening auditiv derulat de Ministerul Sănătăţii a fost extins şi în spitalele din subordinea autorităţilor locale

12 Oct 2018 382

Ministerul Sănătății va depune plângere penală împotriva celor care au promovat şi distribuit informaţii despre ineficiența vaccinurilor

05 Sep 2018 366

Campanie de dezinformare referitoare la ineficiența și riscurile vaccinării. Ce a declarat ministrul Sănătății

05 Sep 2018 448

De la Ana la Caiafa SPAS și DSP pasează problema voucherelor personalului medical de la o instituție la alta. Sorina Pintea va interveni pentru a lămuri situația

02 Aug 2018 5261