Ministrul Sănătăţii susține că s-a identificat cauza îmbolnăvii copiilor din Argeş

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat, astăzi, într-o conferinţă, că s-a identificat cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş. Ei bine, se pare că este vorba despre o tulpină a bacteriei E.coli. Ministrul spune că Verotoxina, care indică prezenţa acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la bebeluşi. Informaţia a fost confirmată şi de şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul ”Marie Curie”, Mihaela Bălgrădean.
 
E. coli este o bacterie larg răspândită în natură, care se găsește în mod normal în intestinul omului si animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparțin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E. coli implicate în producerea de boli diareice și de infecții urinare. Prezența acestei bacterii în apă indică poluarea acesteia și trebuie evitat consumul pentru băut și prepararea hranei.
Unele tipuri de E. coli produc o toxina puternică denumita Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc această toxină se numesc Shiga toxina E. coli sau STEC sau E. coli enterohemoragică (EHEC). Tipul de E. coli cel mai frecvent izolat care aparține acestui grup este O157:H7. În anul 011 un alt tip, O104:H4 a produs peste 4000 de îmbolnăviri mai ales în Germania, soldate cu 53 de decese. Există si ale tipuri de STEC cu circulație mai redusă (O26, O103,O111, O145), dar care pot produce, ca și cele menționate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).

SHU reprezintă o complicație majoră care este un tip de insuficiență renală și apare la circa 10% din cazurile de boală diareică produse de STEC si care apare mai ales la copiii de 0-5 ani și la persoanele in vârstă

Infecția apare în urma ingestiei acestei toxine puternice, chiar în cantitate extrem de mică. Aceasta se produce mai ales după consumul de alimente sau apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate in transmiterea acestei infecții sunt laptele si produsele lactate nepasteurizate, carnea de vaca, mai ales cea tocata insuficient preparata termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălata. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales daca nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente si nu sunt curățate intre utilizări. Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin in contact animalele și care nu respectă reguli elementare de igienă personal.
 
Patriciu Achimaş Cadariu a cerut demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti. El acuză situaţia de acolo, unde un copil de un an şi patru luni a fost plimbat între spitale cu infecţie digestivă gravă, deşi medicii ştiau de situaţia lui încă din data de 13 februarie. Şi prefectul județului Argeș, Cristian Soare, a cerut demisia de onoare a șefei Direcției de Sănătate Publică Argeș, Sorina Honțaru, pentru proasta comunicare și a conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești pentru proasta gestionare a crizei bebelușilor.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.