Stiri calde

Ministrul Teodor Meleșcanu a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat luni, 28 mai 2018, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles, informează MAE. 

Discuțiile miniștrilor de externe europeni au vizat: evoluţiile recente legate de Iran şi Venezuela, situaţia din R.D. Congo, cadrul post-Cotonou.
 
Dezbaterea privind Iranul s-a concentrat asupra ultimelor dezvoltări în contextul retragerii Statelor Unite ale Americii din Planul Comun şi Cuprinzător de Acțiune (JCPOA). Miniștrii de externe din statele membre ale UE au reiterat sprijinul pentru menținerea Acordului și necesitatea continuării implementării depline a acestuia de către Iran. De asemenea, s-au exprimat în favoarea menținerii poziției solidare a UE28 în acest dosar și continuării demersurilor pentru identificarea soluțiilor optime care să protejeze interesele economice și comerciale ale operatorilor europeni care ar putea fi afectați.
 

”Ministrul de externe român a reiterat sprijinul pentru demersurile Franței, Germaniei și Marii Britanii (E3) în continuarea implementării JCPOA, precum și importanța cheie a dialogului cu SUA în vederea identificării unei soluții durabile a dosarului iranian. Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleşcanu a arătat că ”România va susţine continuarea eforturilor diplomatice, inclusiv a dialogului E3 şi SUA, în vederea unui progres real şi a unei soluţionări durabile și cuprinzătoare a dosarului iranian” - se arată în comunicatul MAE.

 
Discuția privind Venezuela a avut loc în contextul recentelor alegeri prezidențiale anticipate. Miniștrii s-au exprimat critic la adresa cadrului de desfășurare a alegerilor, evidenţiind nerespectarea principiilor pluralismului politic, democrației, transparenței și statului de drept. Au agreat necesitatea extinderii sancțiunilor individuale. Ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că ”singura cale pentru soluţionarea crizei o reprezintă un proces de negociere care să includă toate forţele politice venezuelene şi să definească viitorul politic şi economic al acestei ţări”.
 
Situaţia din R. D. Congo a fost abordată din perspectiva alegerilor programate pentru luna decembrie a acestui an și a situației umanitare preocupante. Ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat importanţa ca toţi actorii politici să respecte Acordul Saint-Sylvestre (semnat la 31 decembrie 2016), să demareze un dialog cuprinzător pentru a evita crearea de tensiuni politice suplimentare, care ar putea amâna obținerea unei soluții la actuala criză.

”În cadrul unui dejun informal, miniștrii de externe au abordat situația din Fâşia Gaza, prilej cu care și-au exprimat preocuparea față de violențele care au condus la un număr mare de victime în rândul protestatarilor. Miniștrii au reiterat sprijinul pentru soluția a două state și apelul la evitarea oricăror măsuri unilaterale, care ar putea spori tensiunea în regiune. Ministrul român de externe a evocat poziţia echidistantă a României în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, ”de susținere consecventă a necesității rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea soluției celor două state, care să co-existe alături în pace şi securitate”. se arată într-un comunicat al MAE.

 
În marja CAE, s-a desfăşurat un mic-dejun de lucru informal cu ministrul de externe macedonean Nikola Dimitrov, găzduit de către miniștrii de externe ai Bulgariei și Austriei. Din schimbul de opinii a reieșit sprijinul general pentru un angajament sporit al UE în regiunea Balcanilor de Vest, care să faciliteze procesele de reformă asociate perspectivei europene. Au fost salutate și încurajate progresele realizate de Skopje pe calea reformelor. Ministrul de externe Teodor Meleşcanu, care a avut și o întrevedere bilaterală cu omologul macedonean, Nikola Dimitrov, în marja CAE, a reiterat sprijinul României pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, participă luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

17 Feb 2019 308

Întrevederi bilaterale ale ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, în marja celei de-a cincea reuniune ministerială Uniunea Europeană - Liga Statelor Arabe

04 Feb 2019 235

Ministrul Teodor Meleșcanu, întrevedere cu ambasadorul Republicii India la București, Thanglura Darlong

29 Jan 2019 256

Teodor Meleșcanu, față în față cu ambasadorul desemnat al Turkmenistanului în România, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare

28 Jan 2019 299

Prezentare a priorităților Președinției române a Consiliului UE în domeniul umanitar, realizată de Teodor Meleșcanu

22 Jan 2019 256

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în vizită la Chișinău. Ce mesaj a transmis cu această ocazie

17 Jan 2019 289

Precizările lui Teodor Meleșcanu, în legătură cu declarațiile publice făcute de Bernd Fabritius

04 Jan 2019 367

Miniștrii Meleșcanu și Ciamba “Președinția României la Consiliul UE este un proiect de anvergură europeană”

29 Dec 2018 370

Teodor Meleșcanu, în vizită oficială, în Republica Serbia

26 Dec 2018 373

Teodor Meleșcanu, față în față cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Regatului Cambodgiei, Prak Sokhonn

13 Dec 2018 250

Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, Dang Tran Phong, primit de Teodor Meleșcanu

12 Dec 2018 298

Ministrul afacerilor externe participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles

09 Dec 2018 347

Teodor Meleșcanu, față în față cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Populare Chineze, Wang Chao

03 Dec 2018 326

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României

01 Dec 2018 341

MAE Ministrul afacerilor externe, întrevedere cu delegaţii parlamentare din Polonia și Turcia

28 Nov 2018 278