Ministrului delegat Dan Stoenescu, în vizită la Berlin. La întâlnire au fost prezenți și reprezentanți AEP

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a aflat ieri în vizită la Berlin, Republica Federală Germania.
 
Programul oficialului român a inclus o întrevedere cu dr. Mihai Neagu-Basarab, coordonatorul Bibliotecii Românești din Freiburg, una dintre instituţiile cele mai vechi ale exilului postbelic, unde se regăsesc cărţi şi documente de arhivă care reflectă activitatea culturală a românilor din exil, precum și o întâlnire cu membrii comunității românești şi cei ai mediului asociativ din Berlin. În cadrul dialogului purtat cu românii stabiliți în Germania, a fost reiterată determinarea autorităţilor române de a contribui în mod substanţial la asigurarea unui tratament corespunzător statutului de cetăţeni comunitari pentru românii rezidenţi în statele membre ale Uniunii Europene.
 
Ministrul delegat a subliniat importanța valorificării exemplelor pozitive din cadrul comunităţii româneşti, în vederea conturării unei imagini coerente și corecte a țării noastre în spațiul european. De asemenea, a arătat susținerea pentru dezvoltarea reţelelor profesionale româneşti, forme asociative cu rol în diseminarea valorilor naţionale la nivelul societăţii germane.
 
Demnitarul român a subliniat că, în dialogul cu autorităţile germane, exprimă constant deschiderea pentru o colaborare aprofundată în domenii de interes din perspectiva comunităţii româneşti din Germania: educaţie, muncă, afaceri interne, culte. Totodată, a exprimat interesul statului român pentru dezvoltarea, în colaborare cu partenerii germani, a proiectelor ce vizează studiul facultativ al limbii române ca limbă maternă în învăţământul de stat în toate landurile în care se regăsesc comunităţi româneşti consistente. Limba este elementul principal de păstrare și consolidare a identității naționale, precum  și un factor de coeziune în cadrul comunităților.
 
La întâlnirea cu membrii comunității românești au participat şi reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, care au susţinut o sesiune de informare cu privire la noile modalităţi de vot pentru românii cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate. Cu acest prilej, ministrul delegat i-a îndemnat pe românii prezenți la reuniune să se înscrie în Registrul electoral pentru a beneficia de facilitățile introduse de noua lege electorală. În acest sens, demnitarul a arătat că autoritățile române au luat măsuri pentru a elimina perioadele lungi de așteptare și aglomerația de la misiunile diplomatice. Aceste eforturi trebuie completate de înscrierea românilor în Registrul electoral.  
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

14 Apr 2024 395

S-a constituit oficial Biroul Electoral Central. Partidele au desemnat avocați cunoscuți în BEC

16 Mar 2024 605

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat Ghidul de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor (DOCUMENT)

15 Mar 2024 488

Preşedintele AEP, Toni Greblă Pentru alegerile din data de 9 iunie, europarlamentare şi locale, va exista o singură infrastructură electorală (VIDEO)

08 Mar 2024 711

„Alegerile trebuie să fie organizate impecabil“ Conducerea AEP, întâlnire cu instituţiile implicate în organizarea alegerilor europarlamentare din 9 iunie

19 Jan 2024 698

UPDATE Un consilier parlamentar din cadrul AEP Constanța a demisionat. Ce a scris in demisia trimisa lui Toni Greblă (document)

19 Sep 2023 2106

Delegație a liderilor USR din regiune, din care face parte și Stelian Ion, la Întâlnirea Regională – Regiunea 2 Sud-Est a PMP (FOTO)

08 Jul 2023 1196

AEP a decis plata subvenției către PMP. Cum a reacționat Eugen Tomac?

05 Jul 2023 1119

Ce subvenții au primit partidele politice în luna mai 2023?

04 Jun 2023 1167

Excepție fac contribuțiile din campaniile electorale PSD vrea ca partidele politice să publice în Monitorul Oficial şi să comunice AEP veniturile totale din cotizaţii și donații

17 Apr 2023 1395

Toni Greblă este noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente

28 Mar 2023 1153

Câți cetăţeni cu drept de vot mai sunt înscriși în Registrul electoral ?

05 Jan 2023 1393

A murit primul președinte al AEP, Octavian Opriș

28 Sep 2022 1416

Partidul Makedonarmânilor se judecă la Constanța cu Autoritatea Electorală Permanentă

13 Apr 2022 2035

Semnăturile depuse pentru organizarea referendumului de demitere a primarului din Agigea validate de AEP și Direcția de Evidență a Persoanei

13 Jan 2022 6278