Stiri calde

Mită la bacalaureat. Un profesor și un elev din Tulcea au fost trimiși în judecată. Ce au stabilit anchetatorii

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Tulcea au finalizat cercetările iar, la data de 12.03.2018, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a numiţilor G.A. şi S.M., la data săvârșirii faptelor, elev și profesor în cadrul unui liceu din mun. Tulcea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.

Potrivit DGA, din probatoriul administrat în cauză, s-a stabilit că în perioada mai – septembrie 2014, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat 2014, profesorul inculpat, împreună cu alte cadre didactice, prin mijloace frauduloase, a supraevaluat lucrările la disciplinele de examen cu scopul promovării de către un număr de 4 candidaţi.

În acest sens, prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare.

Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori au procedat fie la supraevaluarea lucrărilor, fie la contrafacerea scrierii prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem, ori prin rezolvarea în integralitate a subiectelor la disciplinele reale, intermediarii pretinzând sau primind, în schimb, pentru sine sau pentru profesorii corectori, sume de bani cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină. Printre elevii care au oferit mită în sensul menționat se află și elevul inculpat în prezenta cauză.

”Referitor la celelalte persoane cercetate, parte execută pedepse privative de libertate sau cu suspendare ori au încheiat acorduri de acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru faptele săvârșite, această cauză fiind disjunsă din dosarul instrumentat în cursul anului 2014 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea și D.G.A. – S.J.A. Tulcea. În prezentul dosar, ofițerii Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Tulcea au efectuat activitățile procedurale dispuse de către procurorul de caz” - au transmis procurorii.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achitare după un proces care a durat trei ani Judecătorii au decis că nu există probe împotriva lui Marius Militaru, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Constanța

07 Jan 2019 1166

Șofer depistat în trafic beat și fără permis, prins în timp ce încerca să mituiască polițistul care l-a sancționat. Ce sumă i-a oferit omului legii

21 Dec 2018 378

DNA. Medic militar, trimis în judecată pentru luare de mită (document)

04 Dec 2018 629

Închisoare cu executare pentru un poliţist local din judeţul Constanţa. Sentinţa, contestată

03 Dec 2018 640

Un cetățean din Republica Moldova a încercat să mituiască un polițist care l-a oprit în trafic în județul Vaslui

20 Nov 2018 262

Deputatul USR Stelian Ion ştie de ce este Tăriceanu relaxat „Dosarul pare mort ca urmare a iminentei prescrieri a răspunderii penale!“ (document)

14 Nov 2018 693

Solicitarea de efectuare a urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu a ajuns la Senat

08 Nov 2018 280

Doi poliţişti au omis să anunţe că au primit 200 de lei de la un şofer. Condamnări cu suspendare

22 Oct 2018 1338

Primarul unei comune din județul Cluj, trimis în judecată pentru dare de mită

19 Oct 2018 283

DGA. Bărbat, cercetat pentru trafic de influență. Ce sumă a pretins şi pentru ce

18 Oct 2018 378

Şofer, reținut pentru dare de mită, după ce a oferit polițiștilor o sumă de bani

17 Oct 2018 365

Șapte ani de închisoare pentru fosta judecătoare Geanina Terceanu. Magistratul a formulat o cerere de recurs în casație

10 Oct 2018 531

Interceptări Condamnarea unui medic! Doi ani de închisoare cu suspendare, pentru mită

09 Oct 2018 3664

Bărbat, trimis în judecată, pentru că ar fi vrut să mituiască un agent examinator

08 Oct 2018 349

Un poliţist a refuzat mita oferită de un conducător auto. Despre ce sumă este vorba

01 Oct 2018 592