Miza economică a anexării Crimeei Gazele din Marea Neagră

Costul anexării Crimeei asumat de Rusia s-ar putea ridica la cel puţin şase miliarde de dolari, din care cinci pentru investiţii, scrie economica.net.
Răsplata, accesul la resursele de gaze naturale din Marea Neagră. Înainte de a răsplăti eforturile Rusiei, economia Crimeei are mari probleme de supravieţuire, în absenţa apei, energiei şi banilor care îi vin deocamdată din Ucraina.
Rusia poate pompa numai bani. Deocamdată.
La o primă aproximare, numai rezervele de gaz din blocul Skifska din Marea Neagră ar fi estimate la 200-250 de miliarde de metri cubi.
Valoarea de piaţă actuală a perimetrului se apropie de 90 de miliarde de dolari, dar acesta aparţine încă Ucrainei, legal, şi va fi subiect de arbitraj internaţional.
Până când va putea beneficia economic de anexarea Crimeei, Rusia va trebui să investească masiv în peninsulă, iar pentru explorarea resurselor naturale Rusia are mare nevoie de tehnologiile occidentale, mai greu de obţinut fără un compromis politic, ceea ce este, deocamdată, greu de prevăzut.
Deocamdată, Crimeea produce doar atâtea gaze naturale cât consumă, şi poate scoate şapte milioane de tone de ţiţei pe an (mai mult decât România).
criza gazelor este miza anexarii crimeei


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.