Motivarea judecătoruilor în condamnarea lui Tartoussi

 
Mustafa Tartoussi a primit o pedeapsă până la maximum special prevăzut de lege pentru implicarea sa directă și contra cost în fuga lui Omar Hayssam din România, iar frații acestuia din urmă, care au avut o contribuție mai mică, pedepse orientate spre maxim. În motivarea deciziei de condamnare a fraților lui Omar Hayssam și a lui Mustafa Tartoussi, pentru fuga celui dintâi din România, instanța supremă notează că primii doi au avut conduita infracțională din motive legate de rudenie, în tmp ce Tartoussi a întreprins această activitate infracţională în schimbul unei sume mari de bani.
 
Fuga lui Omar Hayssam din România a fost planificată în etape, respectiv etapa care a constat în organizarea deplasării de la Bucureşti la Constanţa şi îmbarcarea pe navă, şi, ulterior, deplasarea inculpatului din Constanţa în Alexandria şi de aici în Tartus, Siria, notează instanța. În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.
 
Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006. Sirianul a fost adus în ţară în 19 iulie 2013, după şapte ani de la fuga acestuia din România.
 
Omar Hayssam a fost atunci încarcerat, pentru a executa pedepsele definitive primite în trei dosare, respectiv 20 de ani de închisoare pentru răpirea celor trei jurnalişti, 16 ani de închisoare pentru înşelăciune, în dosarul "Volvo" şi trei ani de închisoare pentru fraude, în cauza "Foresta Nehoiu".
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rezidentul arab a fost condamnat în dosarul fugii lui Omar Hayssam Mustafa Tartoussi va petrece următorii şapte ani la Poarta Albă

08 Oct 2014 2714

Mustafa Tartoussi, încarcerat la Poarta Albă după condamnarea în dosarul fugii lui Omar Hayssam

07 Oct 2014 2071