Stiri calde

Muzeu de Artă Populară Constanța vă invită la evenimentul “Prelucrarea artistică a lemnului”

La manifestarea care se va încheia pe 16 august stă sub semnul Centenarului Marii Uniri participă meșteri populari din Muntenia, Oltenia și Moldova.
Din Moreni, județul Dâmbovița, este invitat meșterul Vasile Moldoveanu, maestru în prelucrarea artistică a lemnului. El a venit la târg cu icoane pictate pe sticlă cu rame din lemn acoperite de crestături, dar și cu cruci de mână, troițe, lăzi de zestre în miniatură și alte obiecte realizate după modele tradiționale.
Din satul Băbeni, județul Vâlcea, centru specializat în prelucrarea obiectelor de lemn de uz gospodăresc, a venit la manifestarea de la Muzeul de Artă Populară, Constantin Lepădatu cu linguri, găvane, covate, platouri, mese rotunde și scăunele cu trei picioare, realizate prin tehnici simple: tăiere, cioplire, scobire, șlefuire.
Din Fălticeni, județul Suceva, participă meșterul Marian Viorel cu linguri pe ale căror cozi sculptate sunt încifrate o mulțime de simboluri magice și ritualuri, legate în principal de ceremonialurile nupțiale.
Prin prezența la Constanța a acestor meșteri populari lemnari, Muzeul de Artă Populară și-a propus să arate continuitatea și evoluția acestui meșteșug și modul în care s-au perpetuat formele tradiționale și motivele decorative realizate prin crestături în lemn.
În expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară se regăsesc o serie de obiecte din lemn, semn al măiestriei țăranului român în prelucrarea și decorarea lemnului, de la lada de zestre până la linguri, linguroaie, ploști, tipare de caș, căuce, măsuri pentru lapte, obiecte folosite în ceremonialul de nuntă și roți de tors, fără a uita de ramele și „capacele“ icoanelor țărănești transilvănene pictate pe sticlă și de monumentalii stâlpi de pridvor din Maramureș.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ateliere de creaţie pentru preşcolari şi elevi la Muzeul de Artă Populară Constanța

10 Feb 2019 382

Comisia nr. 5 a CLM , chemată să aprobe documentația de avizare a lucrărilor pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară Constanța (document)

17 Jan 2019 358

„Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”, expoziție temporară la Muzeul de Artă Populară Constanța

10 Dec 2018 329

info-sud-est.ro 10 clădiri mai vechi ca țara. Moștenirea arhitecturală a Constanței (FOTOREPORTAJ)

03 Dec 2018 763

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 442

Expoziție și paradă de costume, la Muzeul de Artă Populară Constanța

08 Nov 2018 412

Păpușile simbolice ale artistului plastic Elena Orbocea ne învață „iubirea și dragostea între oameni și între popoare“ (galerie foto)

15 Oct 2018 910

Expoziţie multietnică cu păpuşi simbolice cu marcă identitară la Muzeul de Artă Populară Constanţa (fotoreportaj)

12 Oct 2018 1029

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Tulcea va intra în restaurare (galerie foto)

27 Sep 2018 636

Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează la Vișina simpozionul „Memoria satului dobrogean”

20 Sep 2018 718

Începând de astăzi Meșteri populari din Muntenia, Oltenia și Moldova se întâlnesc la Constanța (galerie foto)

14 Aug 2018 670

Din dragoste pentru tradiția și arta românească Cum sărbătorește Muzeul de Artă Populară Constanța, Ziua Universală a Iei (galerie foto)

20 Jun 2018 1088

O clădire în ruină de lângă Muzeul de Artă Populară din Constanţa ar putea fi reabilitată. Cum va arăta după finalizarea lucrărilor (document)

24 Mar 2018 2485

Vremea însorită i-a adus pe constănțeni la Târgul de Mărțișoare

01 Mar 2018 1021

La Muzeul de Artă Populară S-a deschis târgul de mărțișoare realizate manual. Tradiție, bun-gust și prețuri imbatabile (galerie foto)

26 Feb 2018 1067