Stiri calde

Nava - Școală „Mircea“ s-a aflat și în porturile franceze Brest și Rouen. De astăzi, velierul își continuă călătoria (galerie foto)

În tradiționalul marș de instrucție, Nava-Școală ,,Mircea” a trecut și prin porturile franceze Brest și Rouen. 

Îndrăgitul velier, ambasador onorific al României pe mările și oceanele lumii, s-a aflat în perioada 6-9 iunie în portul francez Brest, unde, pe lângă misiunea sa de reprezentare a marinei militare române și a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, a îndeplinit cu onoare și rolul de reprezentant al municipiului Constanța, înfrățit de 26 de ani cu orașul francez de la Oceanul Atlantic, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

Potrivit sursei citate, în sunetul muzicii bretone, cu cadeții pe vergi, Nava-Școală ,,Mircea” a intrat triumfal în Brest în data de 6 iunie, comandorul Mircea Târhoacă întâlnindu-se cu primarul orașului francez, François Cuillandre, căruia i-a oferit în dar un tablou cu N. Ș. „Mircea” și un album care ilustrează istoria de 80 de ani a velierului simbol al marinei militare române.

La rândul său, primarul din Brest l-a invitat pe comandantul român să lase un mesaj în cartea de onoare a orașului și a reiterat faptul că luna viitoare, pe 3 iulie, municipiul Constanța aniversează 26 de ani de la semnarea acordului de înfrățire cu orașul Brest, o perioadă îndelungată materializată prin colaborări solide între instituțiile celor două municipalități pe plan cultural, economic, maritim, educațional și de asistență socială.

Velierul s-a aflat pentru a patra oară la Brest, după participarea la festivalul maritim Sărbătoarea Brestului din 2008, după escala din 2004 la întoarcerea din marșul din Statele Unite ale Americii și după cea din 28 noiembrie 1965 - 6 ianuarie 1966, pentru reparațiile necesare după furtuna care aproape a scufundat nava aflată la remorcă în drum spre șantierul Blohm und Voss după ce parâma s-a rupt și a rămas în voia valurilor.

Escala de acum a fost organizată prin eforturile domnului Sorin Moga, fostul consul onorific al României la Brest (din 2008 și până anul trecut, în 2018, când consulatul a fost mutat la Rennes) și care a depus toate eforturile necesare pentru ca șederea echipajului și programul oficial să decurgă cât mai bine.

În continuare, bricul a acostat în portul Rouen în data de 11 iunie, participând a doua zi la festivalul maritim „Armada de Rouen 2019”, alături de alte peste 50 de echipaje din diferite state. Marinarii militari români au reprezentat cu mândrie țara, de această dată pe cele mai importante bulevarde ale orașului francez Rouen.

De asemenea, în data de 13 iunie, comandantul și o parte din echipajul Navei-Școală ,,Mircea” au vizitat Ambasada României la Paris, unde, în Sala Bizantină, a avut loc o emoționantă întâlnire cu multiplul campion olimpic și mondial, Ivan Patzaichin.

Mii de vizitatori au urcat și sâmbătă, 15 iunie, la bordul binecunoscutei nave din România, printre care și Excelența Sa Luca Niculescu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Franceză, primit cu pâine și sare și cu un scurt program artistic.

De astăzi, 16 iunie, Nava-Școală ,,Mircea” își continuă călătoria pe drumul pe care l-a făcut acum exact 80 de ani, când a venit de la Hamburg, unde a fost construită, până la Constanța.

Sursa foto: Facebook (Primăria Constanța)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nava-școală „Mircea”, marș de instrucție pe Dunăre. Unde va acosta astăzi şi care este programul

15 Sep 2019 100

Nava-școală „Mircea”, marș de instrucție pe Dunăre. Va acosta în trei porturi

10 Sep 2019 1679

Aşteptându-l pe „Mircea“ Cartul înrouratelor regăsiri (galerie foto + document)

09 Aug 2019 1396

Nava-şcoală „Mircea“ s-a întors din marşul istoric de 93 de zile. Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, vizionat pe bric (galerie foto)

08 Aug 2019 1199

Bricul Mircea a sosit în portul militar Constanța! (galerie foto + video)

07 Aug 2019 1045

Eveniment în cadrul Zilei marinei 2019 Festivalul Mării dedicat navei-şcoală Mircea. Programul complet al activităţilor

07 Aug 2019 849

Nava Şcoală Mircea revine la Constanța, după marșul european dedicat aniversării celor opt decenii de existență

05 Aug 2019 414

Nava-școală „Mircea”, la 80 de ani

17 May 2019 811

Nava-școală „Mircea” va efectua un marş în jurul Pământului

16 May 2019 541

Ele sunt fetele care au plecat pe nava-şcoală „Mircea“ în marşul istoric (galerie foto)

07 May 2019 1555

Poveştile cadeţilor de pe nava-şcoală „Mircea“. O tânără calcă pe urmele fratelui ei, iar un chinez s-a îndrăgostit de România (galerie foto)

06 May 2019 1436

Imagini de la eveniment Nava-Școală „Mircea” pleacă în marșul aniversar la împlinirea a 80 de ani. Rude și prieteni își iau rămas bun de la tinerii marinari (galerie foto + video)

05 May 2019 2385

Nava-Școală „Mircea” pleacă în marșul aniversar la împlinirea a 80 de ani. Trei luni va dura marșul

02 May 2019 692

Constanța. Antrenamente pe Marea Neagră pentru nava-școală Mircea înainte de a porni în marșul istoric (galerie foto+video)

17 Apr 2019 808

Nava Şcoală "Mircea" se pregăteşte pentru marşul istoric

15 Apr 2019 1463