News.ro Universitatea Maritimă din Constanţa, cu trei stele în clasamentul integrităţii

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureş şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţeganu din Cluj-Napoca se află pe primele locuri în clasamentul de integritate al universităţilor din România, cu patru stele, conform unui raport elaborat de Coaliţia pentru Universităţi Curate în colaborare cu Societatea Academică din România şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti. Pe ultimul loc, cu zero stele, s-a clasat Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, iar niciuna dintre cele 44 de universităţi din clasament nu s-a încadrat în categoria de cinci stele.

Pe locurile următoare, cu trei stele, în clasamentul integrităţii, se situează Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Academia Tehnică Militară din Bucureşti, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, USAMV Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, scrie news.ro.

La categoria două stele se încadrează Universitatea Naţională de Apărare Carol I din Bucureşti, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul din Bucureşti, USAMV Bucureşti, USAMV Banat, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti.

Cu o singură stea au fost cotate optsprezece Universităţi: UMF Gr. T. Popa din Iaşi, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Timişoara, Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, UMF din Craiova, Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti, Universitatea Valahia din Târgovişte, UMF Victor Babeş din Timişoara, Universitatea din Piteşti, UMF Carol Davila din Bucureşti, SNSPA din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Transilvania din Braşov şi Universitatea din Petroşani.

Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa nu a primit nicio stea şi i-a fost oferit premiul "Codaş Absolut”.

Nicio universitate de stat din România nu a fost încadrată, însă, la categoria de cinci stele, pentru că nu au fost îndeplinite criteriile de corectitudine, transparenţă şi meritocraţie în urma evaluării.

Cele 44 de universităţi intrate în clasament au fost ierarhizate în funcţie de următoarele criterii: transparenţă şi corectitudine administrativă (punerea la dispoziţie a informaţiilor de interes public), corectitudine academică (existenţa regulilor şi procedurilor de prevenire şi combatere a plagiatului şi dacă funcţionează), calitatea guvernanţei (nepotism, concursuri trucate, cazuri de corupţie la nivelul conducerii), managementul financiar (achiziţii publice, declaraţii de avere ale persoanelor aflate la conducerea universităţilor), meritocraţie (evaluarea performanţei) şi antidiscriminare.

Astfel, universităţile cu cele mai multe stele respectă principiul transparenţei, oferind informaţii corecte şi complete, au performanţe academice recunoscute şi au un site actualizat.

Evaluarea Universităţilor din România s-a desfăşurat în trei etape. În prima etapă a fost testat principiul transparenţei şi au fost cerute o serie de documente care vizează activitatea universităţilor, au fost analizate site-urile web ale acestora şi comunicatele Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Curţii de Conturi şi Agenţiei Naţionale de Integritate.

În a doua etapă, s-au făcut  evaluări pe teren, au fost realizate întâlniri cu studenţii, cu reprezentanţi ai conducerii, cadre didactice şi sindicate, precizează autorii clasamentului.


Nu în ultimul rând, a fost calculat scorul citărilor prezente pe Google Academic.

Rezultatele raportului arată o medie de transparenţă de 8, universităţile respectând în proporţie de aproximativ 80 la sută principiul transparenţei.

În ceea ce priveşte corectitudinea academică, s-a constatat că majoritatea universităţilor nu au luat măsuri legate de activitatea profesorilor universitari care au coordonat lucrările unor persoane condamnate pentru corupţie, 15 universităţi având plagiate semnalate chiar la nivelul conducerii. Media acestui criteriu este de 5.

Felul în care conducerile organizează viaţa de zi cu zi a universităţilor, concursurile pentru cadrele didactice sau deciziile universitare, se situează la o medie de 6. Media la corectitudinea financiară este de 7, iar meritocraţia este de 3.

Evaluarea criteriului meritocraţiei a fost realizată în funcţie de numărul de citate academice, întrucât, conform raportului, citatul academic este principala formă de recunoaştere a meritelor în lumea academică.

La acest criteriu, în fruntea clasamentului se află Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, cu o medie de 394 de citări, urmată de Universitatea Babeş Bolyai din Iaşi, cu 357 de citări şi USAMV din Cluj-Napoxa, cu 336 de citări. Pe ultimul loc se află Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, cu o medie de cinci citări.


Integral pe news.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1226

Universitatea Ovidius din Constanța organizează finala regională în cadrul competiției muzicale „Europavox Campus” 2024

06 Mar 2024 421

Universitatea „Ovidius” din Constanța, vicecampioană la Campionatul Național Universitar de Atletism 2024 (GALERIE FOTO)

28 Feb 2024 754

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, în instanță cu Universitatea Ovidius! Când începe procesul

16 Feb 2024 1167

Proiectul ESPERO II, al Universității Ovidius din Constanţa a ajuns la final

28 Dec 2023 651

Procurorii acuză - delapidare la Universitatea „Ovidius” din Constanța! Dosarul se va rejudeca în parte

23 Dec 2023 7785

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, dă în judecată Universitatea Ovidius Constanța!

19 Dec 2023 13347

Universitatea Ovidius din Constanța a participat la evenimentul internațional „Higher Education European Networking Summit” (FOTO)

13 Dec 2023 807

Final de proces în dosarul privind presupusa delapidare a Universității „Ovidius” din Constanța! Când va fi luată decizia finală

24 Nov 2023 1050

Universitatea Ovidius Constanța a organizat un workshop internațional despre strategiile de cooperare în învățământul superior

24 Nov 2023 691

Știri Constanța Workshop despre energia regenerabilă și eficiența energetică, la Universitatea Ovidius din Constanța

10 Nov 2023 823

Tiberius Dănuţ Epure, fostul rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, termen la Tribunalul Ilfov! Cere revizuirea dosarului în care a fost condamnat

17 Oct 2023 1196

Studenții internaționali, întâmpinați de Universitatea Ovidius Constanța la evenimentul „Welcome Days in OUC”

09 Oct 2023 833

Știri Constanța Două zone intens circulate din cartierul Universitate, cu risc crescut de accidente rutiere, resistematizate

03 Oct 2023 1127

Mesajul PF Daniel la deschiderea anului universitar 2023-2024

02 Oct 2023 801