UPDATE 7 Nicușor Constantinescu, la DNA Constanța. Audierile au legătură cu dosarul Geotop (galerie foto+video)

În urmă cu puțin timp, la sediul DNA Constanța a ajuns fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Acesta anunța încă de ieri, printr-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook, că a fost citat de procurori pentru astăzi. 

UPDATE 7, ora 13.23 -  Oficial de la DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

CONSTANTINESCU NICUȘOR-DANIEL, la data faptei președinte al Consiliului Județean Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,

CENUȘĂ TITI, la data faptei arhitect șef în cadrul Consiliului Județean Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,

ICHIM IOAN, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2007 – aprilie 2013, suspecții Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică „Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

Suspecţii Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți neegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene). Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive).
Toate aceste lucruri s-au produs în condițiile în care:
- societatea administrată de suspectul Ichim Ioan nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziție publică organizată de Consiliul Județean Constanța,

- niciuna dintre situațiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condițiile legii, cantitățile și prețurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziționate în baza acordului menționat mai sus.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE 6, ora 11:23:

În urmă cu doar câteva momente, fostul șef al CJC, Nicușor Constantinescu a părăsit sediul DNA și este dus înapoi la Penitenciar. La ieșirea, Constantinescu le-a spus jurnaliștilor că a fost chemat astăzi de procurori în calitate de suspect.

„Este vorba de o hotărâre de Consiliu Județean din 2013, privind cadastrul județului. Sunt acuzat de abuz în serviciu, ca și în celelalte dosare. Sunt nevinovat! Fără cadastru nu se pot lua bani europeni la drumurile județene. Dacă eram Vasile Blaga, eram martor cu mașina diesel“, a spus Constantinescu înainte de a urca înapoi în duba penitenciarului.


UPDATE 5, ora 10:58:
 
La ieșirea de la DNA, avocatul Marius Mocanu a dat unele detalii despre natura audierilor de astăzi.
 
„Un dosar mai vechi, începând din 2013, și care vizează efectuarea unor lucrări de cadastru în ceea ce privește drumurile județene și respectiv drumurile comunale din județul Constanța.
 
În principiu,  este vorba de acuzații privind plăți nelegale în ceea ce privește derularea acestui acord cadru privind realizarea cadastrală pentru drumurile comunale și județene. Este un dosar mai vechi, început de structura centrală (n.red. a DNA), trimis ulterior la Serviciul Teritorial Constanța.
 
A fost faza procesuală în care i s-a adus la cunoștință acuzația în mod oficial, i s-au comunicat înscrisuri ce stau la baza rapoaretelor de acuzații și urmează ca în următoarele săptămâni, după studierea dosarului, să formulăm o declarație în fața procurorului de caz“,  a declarat la ieșirea de la DNA, avocatul Marius Mocanu.
 
„Prejudiciul, din câte am apucat să văd, în jur de 8...9...10 milioane de lei. Sunt mai multe sume, sunt niște rapoarte de constatare destul de ample, pe care urmează să le studiem, urmând ca apoi să ne formulăm apărarea“, a completat Mocanu.
 
Potrivit avocatului, Nicușor Constantinescu nu a luat încă niciun fel de poziție față de acuzațiile noi care i se aduc.
 
„Nu am formulat niciun fel de declarație astăzi, a rămas, având în vedere complexitatea și volumul lucrărilor efectuate în acest dosar, să luăm la cunoștință și abia după aceea să formulăm o declarație față de aceste noi acuzații“, afirmă Marius Mocanu.
 
Avocatul a mai spus că, în contextul dat, în care Constantinescu se află deja încarcerat la penitenciar, nu crede că procurorii vor mai solicita aplicarea vreunei măsuri preventive față de clientul său.

UPDATE 4, ora 10:40:
Din informațiile obținute de ZIUA de Constanța, audierile de astăzi au legătură cu dosarul denumit generic Geotop. Dosarul de mare aploare a fost instrumentat inclusiv de fostul șef al IPJ Constanța, Valentin Burlacu. 

Legat de dosarul „Geotop 2001“, este de spus că, așa cum s-a arătat în articole anterioare, totul a pornit de la contractul încheiat în 2007 de către CJC cu firma Geotop 2001, angajament scris în urma căruia autoritatea judeţeană urma să achite către bucureşteni suma totală de 8.435.827 de lei, fără TVA. În schimbul acestor bani, societatea urma să furnizeze serviciile necesare pentru întocmirea „documentaţiei cadastrale şi pentru înscrierea în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa“. Totodată, firma se angajase ca, în aceiaşi bani, să asigure şi „realizarea Soluţiei geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport“. SC Geotop 2001 SRL a fost desemnată câştigătoare a contractului, chiar dacă şi alte patru firme au depus oferte pentru acest contract.

Pentru ca respectivul contract să poată fi realizat, anterior adjudecării licitaţiei de către Geotop 2001, Consiliul Judeţean Constanţa a încheiat un „Acord de asociere - parteneriat” cu 45 de primării din judeţ. Acordul a fost semnat „în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în Cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.

UPDATE 3, ora 10:09:
La sediul DNA Constanța a ajuns, în urmă cu puțin timp, și avocatul lui Nicușor Constantinescu, Marius Mocanu. Acesta nu a dorit să facă niciun comentariu legat de dosarul în care este audiat la această oră fostul președinte al CJ Constanța. 

UPDATE 2, ora 9:48
Acest nou dosar al lui Nicușor Constantinescu este instrumentat de  procurorul Ciprian Bodu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, actual magistrat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.

UPDATE 1, ora 9:22
Nicușor Constantinescu a fost adus la sediul DNA cu o dubă a Penitenciarului Poarta Albă, acolo unde se află încarcerat după ce a fost condamnat în alte două dosare. Iată ce a declarat la intrarea la DNA: 

„Probabil că audierea de astăzi este o răzbunare a faptului că am făcut plângeri penale împotriva procurorilor DNA Constanța și a judecătorilor care au făcut abuz în serviciu, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă și teroare. Și drept urmarea a plângerilor, mi s-a făcut un nou dosar penal, tot cu ducerea la îndeplinire a hotărârilor de Consiliu Județean“, a spus Nicușor Constantinescu. 

Fostul șef al CJC a venit în cârje la DNA, unde preventiv a ajuns și o ambulanță. 


sursa foto + video: ZIUA de Constanța

Citește și...
Nicuşor Daniel Constantinescu, din nou la DNA Constanţa. Un alt dosar?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1280

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 675

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 924

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 836

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 842

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1114

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1484

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1678

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 931

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1440

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1530

Gabriel Mustaţă, transferat la Curtea de Apel Constanța Niţeanu Voichiţa Mihaela este noul judecător al dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Noul termen, februarie 2024

26 Nov 2023 1011

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 853

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1363

Curtea de Apel Constanța a suspendat intrarea în insolvență a companiei Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul - Sucursala Năvodari

01 Nov 2023 1083