UPDATE 3 - Nicușor Constantinescu, președintele CJC, a fost trimis în judecată în dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, președinte al Consiliului Județean Constanța sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria).
La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” și „Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv.
La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul. Prin această acțiune, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv.
Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului.

Până în acest moment, Consiliul Județean Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE 1: 12.25

Potrivit surselor noastre, în cauză este vorba despre elicopterul SMURD ce s-a prăbuşit în lacul Siutghiol.


Pe data de 15 decembrie 2014, elicopterul respectiv s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, incident în urma căruia au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel.

UPDATE 2: 12.30

La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, reprezentanţii SC Regional Air Services SRL au menţionat, în luna aprilie, când s-a mediatizat pentru prima dată cauză de către DNA, următoarele: „În legătură cu formularea că CJ Constanţa «a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică“ şi «Nicuşor Daniel a pus elicopterul achiziţionat din fonduri publice la dispoziţia persoanei juridice», precizăm: Regional Air Services a ofertat în urma publicării în SEAP a anunţului nr. 142170 / 26.06.2013, fiind singurul ofertant autorizat pentru acest tip de serviciu, care impune respectarea reglementarilor Part M Subpart G şi I - conform reglementarii europene EC 2042 / 2003 - Partea M, Partea 145 si EU - OPS, reglementari aflate sub supravegherea Autorităţii Aeronautice Civile Române. Ca urmare a contractului, nu CJ a «pus la dispoziţie» un elicopter, ci RAS Tuzla a «pus la dispoziţie» nişte servicii către CJ. Utilizarea elicopterului a fost întotdeauna la dispoziţia exclusivă a CJ. Vedem că anchetatorii menţionează faptul că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită a elicopterului. Şi aici e nevoie de precizări: SMURD nu putea să furnizeze acest serviciu, deoarece este operator militar. România şi-a asumat respectarea noilor standarde EASA (European Aviation Safety Agency) în domeniul aviaţiei până în noiembrie 2014. Conform acestor reglementari, zborul medical este o operaţiune civilă. Acest lucru reiese şi din adresa AACR (Autoritatea Aeronautică Civilă Română), singura autoritate din România ce are competenţa să reglementeze aceste operaţiuni. În plus, proiectul de finanţare europeană este unul civil: UE nu dă bani pentru armata unui stat membru. Operarea unui elicopter nu poate fi «gratuită», indiferent cine este operatorul. Operarea, navigabilitatea şi întreţinerea unui elicopter presupun costuri reale şi clare, foarte bine cuantificate de către orice furnizor, dintre care combustibil, cheltuieli salariale, operare efectivă, şcolarizare personal pe tipul de elicopter etc., şi nu poate fi «gratuită», cu atât mai mult cu cât este vorba de o instituţie de stat, nu privată, deci are un regim clar de bugetare şi de efectuare a cheltuielilor / plăţilor / deconturilor“.

UPDATE 3: 13.00

Nicușor Constantinescu este judecat în:

  1. Dosarul retrocedărilor din Constanța, din octombrie 2008
  2. Presupusa subfinanțare a Centrului Militar Zonal Constanța, din aprilie 2014 (procuror DNA Andrei Bodean)
  3. Fundaţia Culturală Thalia și Fundaţia Thalia – aprilie 2015 (procuror DNA Andrei Bodean)
  4. Dosarul celor 19 persoane (persoane fizice şi juridice), acuzate de un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste 1 milion de lei în dauna statului roman – noiembrie 2014 (procuror DNA Andrei Bodean) 
  5. Dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol – iunie 2015 (procuror DNA Andrei Bodean)
      6. În dosarul în care este judecat alături de Adrian George Gâmbuțeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), din mai 2014 - (procuror DNA Dana Ana)

Citește și

Exclusiv
Ce spune Nicușor Constantinescu despre ultima sa trimitere sa în judecată  


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exclusiv Ce spune Nicușor Constantinescu despre ultima sa trimitere sa în judecată

29 Jun 2015 2260

Rechizitoriu Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)

11 May 2015 6133

UPDATE. Instanţa a rămas în pronunţare Nicuşor Constantinescu a fost adus la Tribunalul Constanţa (rechizitorii)

26 Nov 2014 2577

Rechizitoriu Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)

22 Nov 2014 7828

Editorial Ce rimează cu arici?

12 Sep 2014 2852

Rechizitoriu Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa

13 Jun 2014 8399

Rechizitoriu Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 2)

13 Jun 2014 5592

Rechizitoriu Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1)

13 Jun 2014 8249

Stiripesurse.ro De ce a fost trimis in judecata baronul Nicusor Constantinescu

03 Jun 2014 2844