Nicuşor Dan „Un prim-ministru condamnat penal ar duce la o izolare a României“

Președintele Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, a declarat, luni, că nominalizarea unui prim-ministru condamnat penal ar duce la o izolare a României de către partenerii occidentali.

La rândul său, Cristian Ghinea, membru al USR, și-a exprimat speranța că președintele Klaus Iohannis nu va nominaliza o astfel de persoană la conducerea Guvernului.

„Domnul Dragnea a spus că nu va modifica legea care interzice condamnaților penali să fie miniștri, deci și prim-miniștri. Președintele Iohannis a spus că nu va nominaliza un prim-ministru condamnat penal. Este și punctul nostru de vedere. Un prim-ministru condamnat penal ar duce la o izolare a României de către partenerii noștri occidentali", a afirmat Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

„Îl îndemnăm (pe președintele Klaus Iohannis — n.r.) să își mențină promisiunea pe care a făcut-o de a nu nominaliza un condamnat penal pentru funcția de prim-ministru", a adăugat Cristian Ghinea, conform Agerpres.

Nicușor Dan a calificat drept "o performanță deosebită" a USR rezultatul alegerilor parlamentare, un partid înființat în luna februarie și care a pornit fără resurse.

El a adăugat că este "pozitiv și deosebit" pentru democrația din România faptul că un partid format din oameni care nu au mai făcut politică și care au cariere profesionale "solide" face parte din Parlament.

„Va fi o presiune pozitivă pe care o să o punem pe celelalte partide prin modul în care vom interacționa cu cetățenii, cu vocile din societate care au ceva de spus și pe care le vom invita la toate dezbaterile din Parlament, pentru ca expertiza lor trebuie să fie folosită", a declarat Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, USR respectă votul pe care românii l-au dat. El a admis că nu se aștepta la un scor atât de mare pentru PSD, menționând totodată că USR va urmări activitatea majorității parlamentare și a Guvernului.

„Românii au votat pentru un trai mai bun, pentru salarii mai mari, pentru taxe mai mici, au considerat că partidele pe care le-au votat vor fi capabile să realizeze aceste așteptări. Noi, pe chestiuni pozitive, care să îmbunătățească viața românilor, vom discuta, vom colabora în mod pozitiv cu viitorul Guvern, cu viitoarea majoritate. Dacă însă — cum din păcate se întâmplă la București deja — acest vot va fi folosit pentru o domnie a bunului plac, pentru abuzuri ale autorităților publice, pentru un atac asupra statului de drept, așa cum de exemplu, legea amnistiei penale și fiscale a fost vehiculată în campania electorală, USR se va opune vehement prin toate mijloacele pe care le are", a explicat liderul USR.

Nicușor Dan a susținut că membrii USR au fiecare "o istorie" a luptei împotriva ilegalităților, a abuzurilor administrației și a jafului din banii publici.


„Avem acum mai multă putere și mai multe resurse pentru a o face. Armele noastre sunt opinia publică și justiția", a spus el.

Dan a reiterat că ușa USR este deschisă pentru premierul Dacian Cioloș și a anunțat că urmează să fie organizat un congres al formațiunii.

„Sperăm ca fuziunea să se consume la Curtea de Apel cât mai repede, adică să fie respins apelul pe care l-au făcut sateliții PSD la Curtea de Apel, și atunci conducerea formală a USR să fie Biroul național al USB. În acest Birou național sunt în acest moment numai oameni din București și e nevoie de un congres în care să fie reprezentați oameni din toate județele care au muncit din greu în campania asta", a explicat el.


Sursa foto: romaniatv.net

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj INSCOP Estimare participare vot alegeri parlamentare

04 Dec 2023 585

PNL şi-a desemnat echipa de campanie pentru alegerile europarlamentare. Lucian Bode – şef de campanie

20 Nov 2023 656

PSD, PNL și AUR sunt într-un ușor regres al intenției de vot comparativ cu luna precedentă

06 Nov 2023 621

Editorial Au mai rămas două luni din 2023, iar precampania electorală a început

08 Oct 2023 898

Constanța Klaus Iohannis despre posibilitatea de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare - „Este posibilă amânarea localelor"!

13 Apr 2023 1437

Sondaj CURS Ce partid ar obține cele mai multe voturi dacă ar avea loc duminică alegeri parlamentare în România (GALERIE FOTO+DOCUMENT)

27 Mar 2023 1352

Aniversări la Tomis în 2022 (III) 110 ani de la prima participare a dobrogenilor la alegeri parlamentare

31 Dec 2022 1137

Ministrul cercetării, Sebastian-Ioan Burduja, are locuințe din județul Constanța până în SUA (DOCUMENTE)

09 Aug 2022 4169

Parlamentarii constănțeni și tulceni, la 110 ani de la primele alegeri din Dobrogea

30 Jul 2022 1503

Franța. Prezență la vot de 18% până la prânz în primul tur al scrutinului legislativ

12 Jun 2022 1086

20 decembrie 2007. Elisabeta a II-a devine cel mai în vârstă monarh al Regatului Unit

20 Dec 2021 1258

Salariații care merg la vot ar putea primi o zi liberă plătită de la angajator (DOCUMENT)

20 Dec 2021 1942

Calendar. 13 ani de la primele alegeri legislative în sistem uninominal din România

30 Nov 2021 1246

#DobrogeaDigitală Primele alegeri parlamentare din Dobrogea – „Parlamentarii vor fi pe viitor scutul cetăţenilor“

30 Jul 2021 2470

Alegeri parlamentare Moldova 2021. Rezultate aproape de final

12 Jul 2021 3292