Noi reguli privind indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

Persoanele care realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe activități vor beneficia de concediu și de indemnizația pentru creșterea copilului pe baza documentelor care dovedesc suspendarea a cel puțin uneia dintre activități, potrivit unei Hotărâri aprobate astăzi de Guvern. Actul normativ modifică și completează normele metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
 
De asemenea, Hotărârea aprobată stipulează explicit condițiile în care părinții care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului pot realiza, concomitent, venituri supuse impozitării de până la 3.000 de lei anual, limită stabilită prin Legea 126/2014 (pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului). Astfel, în perioada concediului pentru îngrijirea copilului, persoana care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului poate realiza venituri supuse impozitului până la limita de 3.000 de lei anual prin desfășurarea efectivă a unei activități, cu condiția ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație să rămână întreruptă/suspendată. În situația în care ambii părinți solicită succesiv dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizației, se aplică fiecăruia, în funcție de opțiunea de concediu.
 
Persoanele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului, în cazul în care depășesc limita veniturilor anuale de 3.000 de lei obținute ca urmare a desfășurării unor activități, au obligația să depună la primărie o notificare în acest sens, care va fi transmisă agenției teritoriale,  iar aceasta va verifica respectarea limitei de venituri. În cazul în care persoanele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului realizează venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizația pentru creșterea copilului se consideră a fi acordată necuvenit și se recuperează în condițiile legii.
 
Un alt element de noutate adus de Hotărârea de Guvern constă în faptul că în cazul în care apare o situație de natură să genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a indemnizației pentru creșterea copilului vor fi luate în considerare și veniturile realizate pe perioada concediului de îngrijire a copilului în limita a 3.000 de lei anual.
 
Sursa foto: giurgiunews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț important al AJPIS Constanța! Când vor intra în conturi alocațiile pentru copii

07 Feb 2024 783

AJPIS Constanța anunță plățile pentru indemnizații!

07 Sep 2023 1357

Familiile cu cel puțin trei copii ar putea primi o indemnizație lunară de la stat

11 Jun 2023 2074

Judecătorii constănţeni explică De ce nu se acordă stimulent majorat pentru copiii proveniţi din sarcini multiple

24 Sep 2019 9588

Câte persoane au beneficiat în luna februarie 2019 de indemnizaţie pentru creşterea copilului

19 Apr 2019 1570

Indemnizaţie pentru mame eroine. Ce este o mamă eroină. Iniţiatorul, despre proiectul de lege! (documente)

28 Feb 2017 109393

„Mamă Eroină” Ce indemnizaţii pot încasa mamele cu mai mulţi copii

17 Oct 2016 74140

Majorarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor, majorarea şi prelungirea stimulentului de inserţie începând cu 01 iulie 2016

29 Jun 2016 29658