Stiri calde

Noua Poliţie Rutieră cu atribuţii mărite

Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), instituţie care a fost creată în 2011 pentru a deveni o veritabilă poliţie a şoferilor, va deveni mult mai puternic şi va prelua toate atribuţiile de control ale Companiei de Autostrăzi şi Drumuri (CNADNR), inclusiv banii pe care aceasta îi încasa din amenzi.

Potrivit unui proiect de act normativ iniţiat de Ministerul Transporturilor, nici ARR (Autoritatea Rutieră), nici RAR (Registrul Auto) şi nici CNADNR nu vor mai avea vreo atribuţie de control în domeniul transporturilor, toată activitatea urmând să fie făcută de către noua instituţie. De fapt, mare parte din atribuţiile CNADNR fuseseră, scriptic, trecute în subordinea noii poliţii a şoferilor încă din 2011, dar Compania rămăsese cu o importantă sursă de venituri, care va dispărea şi ea acum: ea se ocupa de controlul în punctele de trecere a frontiere, cu alte cuvinte încasa şi amenzile pentru neplata rovinietei de către cei care intră în ţară.

În acţiunile sale de control, noua poliţie a şoferilor va avea atribuţii de control peste tot, la sediul companiilor de transport sau a firmelor cu activităţi conexe transporturilor (a şcolilor de şoferi, de exemplu), în trafic şi în punctele de trecere a frontierei.

Şoferii trebuie să fie atenţi, pentru că o parte din salariile celor care lucrează la ISCTR va veni din amenzile aplicate. Mai precis, 90% din contravaloarea amenzilor aplicate de agenţii constatatori se va face venit extrabugetar al instituţiei.

O chestiune politică?

Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale este în acest moment miza unei împărţeli politice. O parte din CNADNR, cea care se ocupă de construcţia de autostrăzi, trece din subordinea Ministerului Transporturilor, post deţinut de liberali, la Ministerul Marilor Proiecte, post al PSD. Transporturile ar urma să rămână doar cu partea de exploatare şi întereţinere a drumurilor naţionale. Se poate spune aşadar că, prin acest nou proiect, liberalii s-au asigurat că strânsul amenzilor pentru contravenţii sau infracţiuni rutiere va rămâne în ograda Transporturilor.

Iată textul de lege cu atribuţiile întărite ale ISCTR

I.S.C.T.R. este organismul tehnic permanent specializat al Ministerului Transporturilor desemnat să asigure inspecţia şi controlul respectării reglementărilor interne şi internaţionale în domeniul transporturilor rutiere, la sediul întreprinderilor/operatorilor de transport rutier, în trafic și în punctele de trecere a frontierei de stat, privind în principal:

a) condiţiile de efectuare a activităţilor de transport rutier, a activităţilor conexe transportului rutier, a activităților de pregătire a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere și a activităţilor de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, cu excepția verificării la sediu a îndeplinirii condițiilor de autorizare pentru desfășurarea activității de pregătire a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere;

b) siguranţa transporturilor rutiere şi protecţia mediului;

c) starea tehnică a vehiculelor rutiere;

d) masele şi/sau dimensiunile maxime admise pe drumurile publice şi masele totale maxime autorizate;

e) tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.


Sursa: Economica.net 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Costineşti Un agent de poliție din Ploieşti a salvat un tânăr din valurile mării

21 Jul 2019 415

Prejudiciu de 3 milioane de euro Poliţiştii de la Transporturi, acţiuni în Portul Constanţa. Societăţi, nave şi containere, verificate

21 Jul 2019 428

Tentativă de înșelăciune, dejucată de un polițist constănțean aflat în timpul liber

20 Jul 2019 587

Promoția 2019 a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” depune jurământul de credință față de patrie

19 Jul 2019 545

Cinci aparate de tip DrugTest vor fi predate Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa

19 Jul 2019 265

Doi agenți de la penitenciarul din Tulcea, prinşi în flagrant pentru luare de mită. Intenţionau să introducă droguri către deţinuţi

19 Jul 2019 515

Primăria Hârşova scoate la concurs funcţie publică de conducere. Ce condiţii trebuie îndeplinite

19 Jul 2019 360

Un poliţist a refuzat 800 de euro mită

17 Jul 2019 495

Șapte polițiști de frontieră cercetați pentru luare de mită

17 Jul 2019 412

IPJ Constanţa Şoferi prinşi băuţi la volan în Topraisar şi Mangalia

16 Jul 2019 408

Doi tineri de 18 ani, infracțiune de furt în Vama Veche. Prejudiciu recuperat integral

16 Jul 2019 385

Mandat de arestare pentru infracţiunea de contrabandă emis de poliţiştii Serviciului Investigații Criminale

16 Jul 2019 420

Conducători auto fără acest drept pe străzile din judeţul Constanţa. Unul dintre ei a făcut accident

16 Jul 2019 490

Bărbat, arestat la domiciliu în Techirghiol, nu a fost găsit la adresa domiciliară

16 Jul 2019 383

Recomandări din partea Poliției, pentru a nu deveni victime ale violenței

15 Jul 2019 435