Noul Cod al Muncii, promulgat. Ce modificări importante aduce în concediile românilor

Preşedintele României, Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului Muncii, informează Administraţia Prezidenţială.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003 - Codul muncii a fost adoptată pe 3 decembrie 2014 de Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional.

Principalele schimbări din Codul muncii se referă la durata concediului de odihnă anual sau la cel de maternitate. De asemenea, dacă staţi acasă pentru că vi s-a îmbolnăvit copilul, atunci acea perioada se consideră perioada de activitate prestată.

De asemenea, în nouă legese menţionează că, la stabilirea duratei concediului de odihnă, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav să fie considerate perioade de activitate prestată. Mai exact, iniţiatorii au propus că durata concediului medical să nu afecteze durata concediului de odihnă.

Totodată, în Codul muncii a fost introdusă şi precizarea conform căreia salariatul va avea dreptul la concediu de odihnă chiar şi în situaţia în care concediul medical se întinde pe durata unui întreg an calendaristic. În această situaţie, angajatorul va fi obligat să acorde concediul de odihnă într-o perioada de 18 luni, începând cu anul următor celui în care salariatul s-a aflat în concediu medical.

Referitor la salariaţii care, din motive justificate, nu-şi vor putea lua integral sau parţial concediul de odihnă la care aveau dreptul într-un an, angajatorii vor fi obligaţi să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioada de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Potrivit prevederilor adoptate, se va mai stabili că absenţele nemotivate de la muncă şi concediile fără plata vor fi scăzute din vechimea în muncă. Excepţie vor face concediile fără plata pentru formare profesională.

Potrivit Codului muncii, dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor, iar acesta nu poate formă obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări. Salariaţii au dreptul la un concediu de odihnă de cel puţin 20 de zile lucrătoare, iar acesta se efectuează în fiecare an.

Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar la încetarea contractului individual de muncă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Precizări importante ale Ministerului Muncii. Vizate, profesiile de astrolog și numerolog

08 Jan 2024 931

A fost aprobat proiectul de lege privind statutul lucrătorului cultural profesionist

04 May 2023 1129

Editorial România, din nou în minivacanţă. Restricţii, aglomeraţie şi efectul de turmă!

12 Aug 2017 2671

Modificări Codul Muncii O nouă obligaţie faţă de angajaţi

24 Oct 2016 3140