"Nu întoarceți Justiția în anii 90'!"

Organizaţiile semnatare, membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată (IJC), atrag atenţia că unele dintre propunerile de modificare a legii privind Statutul Magistraţilor pot afecta progresul înregistrat de România în reforma sistemului judiciar.
 
Posibilitatea numirii fără concurs a avocaţilor cu vechime de 18 ani în funcţiile de judecător sau procuror ori posibilitatea revenirii în magistratură, fără concurs, a unor judecători sau procurori care au demisionat, singura condiţie fiind ca aceştia să fi avut anterior demisiei zece ani vechime că magistraţi (variante adoptate la şedinţa din 21 iulie 2015 a Comisiei nr. 1 a CSM), deschid calea numirilor politice sau preferenţiale în magistratură.
 
În ultimii ani sistemul judiciar din România a arătat că poate să performeze şi să elimine din rândul magistraţilor pe cei cu privire la care au existat supiciuni de corupţie şi lipsa de integritate, arată IJC. Aceste performanţe au apărut pentru că din punct de vedere legislativ sistemului judiciar i s-a garantat independenţa şi pentru că s-au creat în interiorul sistemului mecanisme de rezolvare a problemelor de integritate. În aceste condiţii este inacceptabil că printr-o modificare legislativă precum cea care se prefigurează să anulăm ce s-a câştigat în ultimii ani şi să întoarcem sistemul judiciar din România în anii ’90, mai spune sursa citată.
 
În acelaşi timp, considerăm că sistemul de evaluare a magistraţilor trebuie aşezat pe o bază în care competiţia să fie reală. Actualul sistem de evaluare a performanţei nu îndeplineşte acest criteriu meritocratic. De asemenea, sistemul de promovare în funcţie trebuie adaptat funcţionării reale a sistemului judiciar şi să ţină cont de experienţă şi activitate, nu doar de cunoştinţele teoretice.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial Iată cine vor fi adjuncții marilor parchete. Parchetul General, DIICOT și DNA

03 Feb 2020 1982

Stelian Ion (USR) - „Legea privind statutul magistraţilor este o catastrofă!“

13 Jul 2018 2014

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, adoptată de Senat

19 Dec 2017 1667

Modificările la statutul magistratului, în dezbaterea plenului

06 Dec 2017 1587

Laura Codruţa Kovesi avertizează. Legea care vizează statutul magistraţilor va afecta grav independenţa justiţiei

09 Nov 2017 2628

„Să facem curăţenie în Justiţie!“ Se cere excluderea magistraţilor care fac abuzuri. Vezi cum se doreşte schimbarea legii

20 Jul 2016 25188

Mai mulţi judecători şi procurori din Constanţa se opun modificării legii privind statutul magistraţilor (document)

28 Jul 2015 3503