Stiri calde

Numărul focarelor de pestă porcină africană în România a ajuns la 524. Ce spune președintele ANSVSA

Numărul focarelor de pestă porcină africană în România a ajuns la 524, dintre care 521 în gospodăriile populaţiei, a anunţat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, citat de Agerpres.ro. 

Acesta a menționat că pesta a avut o evoluţie agresivă, explozivă începând cu 9 iunie.

"Ieri s-a împlinit un an de când evoluează în România pesta porcină africană, care a început cu o evoluţie lentă pe flancul de nord-vest al ţării noastre, unde şi astăzi avem în gestiune 14 localităţi afectate. Însă, începând cu 9 iunie, avem o evoluţie destul de agresivă în zona de sud-est a României, intrată prin rezervaţia naturală a Biosferei Delta Dunării, o evoluţie explozivă care generează o situaţie epidemiologică nespecifică. Avem în acest moment în evoluţie 524 de focare de pestă porcină africană pe teritoriul întregii ţări, 521 sunt localizate în gospodăriile populaţiei, trei au fost localizate în exploataţii profesionale. Cea mai mare exploataţie profesională afectată este în Tulcea şi ieri s-a finalizat uciderea în acest focar, fiind eliminate 43.843 de porcine", a spus Brănescu.

 
Şeful ANSVSA a informat că au fost sacrificaţi peste 49.000 de porci de la începutul anului.
 

"În total, în acest an, au fost eliminate, ucise un număr de 49.816 porcine la nivelul întregii ţări. Au fost afectate până în acest moment 94 de localităţi, 14 localităţi în nord-vestul României, fiind situate în judeţele Satu Mare şi Bihor. Avem afectat judeţul Sălaj în care avem în evoluţie două cazuri la mistreţi. În partea de sud-est avem afectate judeţele Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa cu 80 de localităţi afectate şi cu o dinamică total nespecifică de evoluţie epidemiologică", a adăugat Brănescu.

 
El a completat că s-a intervenit rapid pentru diagnosticarea animalelor.
 

"Măsurile pe care le-am luat, (...) au fost de intervenţie rapidă. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi celelalte instituţii implicate au diagnosticat rapid şi au intervenit cu promptitudine în cazurile care au apărut. Din datele pe care le avem, infestarea s-a produs în nord-vest prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare ale virusului pestei porcine africane, iar în partea de est infestarea s-a produs prin migraţia porcilor mistreţi la nivelul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care au venit în contact cu porcii domestici riverani şi s-a extins la gospodăria populaţiei", a explicat şeful ANSVSA.

 
Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă a fost convocat, miercuri după-amiază, la solicitarea Comitetului de control al bolilor.

Sursa: Agerpres.ro. 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noi focare de pestă porcină înregistrate în județul Tulcea. Ce măsuri au luat autoritățile

22 May 2019 283

Situația actualizată a cazurilor de pestă porcină. Câte focare mai sunt în județul Constanța

16 May 2019 763

Câte focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Zeci de focare au fost stinse

03 Apr 2019 636

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

09 Mar 2019 947

Zeci de focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Câți proprietari din Constanța au fost despăgubiți

28 Feb 2019 1234

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

19 Feb 2019 732

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din județul Bacău

16 Feb 2019 488

S-a încheiat misiunea experților europeni, privind stabilirea zonelor de restricție impuse de evoluția pestei porcine africane

14 Feb 2019 340

Virusul pestei porcine, confirmat la patru mistreți morți găsiți pe un fod de vânătoare din județul Constanța. Ce măsuri vor fi luate

05 Feb 2019 532

Două noi focare de pestă porcină, confirmate în județul Buzău. Ce măsuri vor lua autoritățile

03 Feb 2019 412

Pestă porcină africană, confirmată într-o gospodărie din județul Covasna

02 Feb 2019 551

Virusul peste porcine africane pare de neoprit. A fost confirmat în județele Timiș și Arad

28 Jan 2019 1336

Virusul pestei porcine africane, depistat la un porc mistret, găsit mort pe un fond de vânătoare din județul Botoșani

24 Jan 2019 376

Un nou focar de pestă porcină confirmat într-o localitate din județul Buzău

20 Jan 2019 423

Pesta porcină a ajuns și în județul Bistrița-Năsăud. Unde s-au înregistrat cele două cazuri

18 Jan 2019 465